Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 4



“Сім’ї, громади, села соціологи називають “первинними спільнотами”. Останні могли б бути визнані суспільствами за наявністю особливих умов. Найважливішою з цих особливих умов постає самостійність: саморегулювання, самовідтворення, самозародження. Іншими словами, соціальна система постає суспільством лише в тому випадку, якщо вона не входить в якості складової частини в більше суспільство. Виключний характер категорії суспільства полягає в тому, що воно являє собою таку соціальну систему, що володіє генетичною історією та своєю територією, має окремі частини, але саме не є частиною широкої системи влади… Суспільсво – це не просто сукупність поєднаних людей, початкових та культурних колективів… Всі ці колективи утворюють суспільство в силу свого існування під загальною владою, що здйснює контроль над територією, позначеною кордонами, що підтримує та насаджує певну … культуру” (Е. Шиллз).

Проаналізуйте дане міркування і спробуйте чітко виділити ті характеристики суспільства, які автор фрагмента вважає необхідними. Спробуйте також поєднати їх із тими, які були окреслені в попередніх уривках. Як Ви розумієте таку рису суспільства, як “генетична історія”? Чи існує реальна можливість таку історію відслідкувати для реально існуючих суспільств? Чи можна на основі даного уривка зробити висновок про те, що суспільство складається із певних часткових спільних людських утворень? Які положення даного фрагмента Ви вважаєте цінними та виправданими з позиції осмислення природи суспільства?

Контрольні запитання та завдання

1. Які особливості організації валади у первісному суспільстві?

2. Якими правилами поведінки керувались у первісному суспільстві?

3. Чи існували заборони у поведінці первісних людей, їх назва і сутність?

4. Які суспільні поділи праці під час первісного ладу вам відомі, їх підстава та наслідки?

5. В чому полягала необхідність у формуванні держави та її сутність?

6. Які особливості походження держави у різних народів світу?

7. Які вам відомі класичні історичні форми походження держави, їх сутність?

8. Які загальні закономірності походження держави?

9. Які вам відомі основні теорії походження держави та їх характеристика?

10.

Рекомендована література.

1. Скакун О.Ф. Теорія права і держави: Підручник.- К.:Алерта; КНТ;ЦУЛ,2009.520 с.

2. Кельман М.С., Мурашин О.Г. Загальна теорія держави і права: Підручник.- К.: Кондор, 2006.- 477 с.

3. Луць Л.А. Загальна теорія держави і права: (навчально-методичний посібник за кредитно-модульною системою).- К.: Атіка, 2012.- 412 с.

5. Алексеев В.П., Першиц А.И. История первобытного общества. Учеб. – М., 1990. – 351 с.

6. Телятник Л. Проблеми розширення логічного обсягу загального поняття держави // Право України. - 1999. - № 29. - С. 20.

7. Твори слуги Божого Митроплита Андрея Шептицького. Пастирські листи. – Т.1. – Торонто, 1965. – С. 30.

8. Прокопець Л. Соціальна держава як політична реальність // Право України. - 2000. - № 12. - С. 16.

9. Рабінович П., Лобода Ю. Соціальна сутність держави: теоретико-методологічні аспекти дослідження // Право України. - 2001. - № 8. - С. 36-41.

6. Энгельс Ф. Походження сім’ї, приватної власності і держави. – К.: Політвидав України, 1981. – 186 с.

Тема 3. ПОНЯТТЯ, ТИПОЛОГІЯ, СУТНІСТЬ ДЕРЖАВИ (8 год.)

Лекція 3. Поняття держави, її ознаки, типологія та сутність (2 год.)

Загальне поняття і ознаки держави. Ознаки, які відрізняють державну владу від влади первісного суспільства соціально неоднорідного суспільства. Розуміння ознак держави: загальних і специфічних. Соціальна і державна влада. Співвідношення держави і державної влади. Суверенітет держави. Суверенітет народу і його співвідношення з суверенітетом держави. Суверенітет нації і його співвідношення з суверенітетом держави.

Сутність держави: методологічні підходи у процесі аналізу історичної і сучасної сутності держави. Еволюція сутності і соціальне призначення держави. Класова, загально-соціальна, релігійна, національна, расова характеристики сутності держави. Особливості процесів державотворення в сучасних умовах. Національні держави як результат здійснення основного права нації, народу на політичне самовизначення.

Типологія держав. Формаційний і цивілізаційний підходи: їх переваги, недоліки, взаємозв’язок. Персональний (особистий) підхід до типології держави. Основні причини зміни типів держави. Види історичних типів держави.

Семінар 2. Держава: поняття, ознаки, сутність, типологія – 2 год.

План

1. Держава як соціальне явище: дефініція, сутність, основні ознаки.

2. Державна влада. Співвідношення державної і політичної влади.

3. Типологія держави: формаційний і цивілізаційний підходи та їхні сучасні оцінки.

4. Порівняльний аналіз історичних типів держав різних народів світу





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 520 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...