Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософія виникнення і призначення держави: походження, соціальна сутність, форми прояву, державний механізм та порівняльні аспекти міжнародного розвитку



Вступ: Теорія держави і права – основа міжнародної та національної юриспруденції

ТЕМА № 1. ПОНЯТТЯ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА. ЇЇ ПРЕДМЕТ, МЕТОД І ФУНКЦІЇ (4 год.)

Лекція 1. Поняття, предмет, метод, завдання та система курсу «Теорія держави і права» (2 год.)

Поняття юридичної науки. Юридична наука в системі суспільних наук. Основні ідеї, концепції розвитку вітчизняної юридичної науки. Роль навчального курсу загальної теорії держави та права у підготовці юриста в умовах утвердження суверенної, правової, демократичної держави Україна.

Предмет загальної теорії держави та права як теоретичної бази сучасного правознавства. Виявлення загальних правових явищ і закономірностей, наукових понять, юридичних термінів. Загальнотеоретична юридична наука і практика. Виникнення і розвиток загальнотеоретичної науки про державу та право (енциклопедія права, філософія права, загальна теорія держави та права).

Методологія загальної теорії держави та права. Види методів цієї науки і їх зумовленість предметом та завданнями дослідження. Демонополізація методологічних підходів і різноманітність застосованих методів дослідження – неодмінна передумова об’єктивності та всебічності пізнання державно-правових явищ, поступального розвитку юридичної науки, свободи наукової творчості.

Суспільна практика як критерій вірогідності положень і висновків загальної теорії держави та права, її дослідницьких методів.

Система навчального курсу загальної теорії держави та права.

Характеристика головних джерел і методика засвоєння навчального матеріалу.

Значення вивчення загальної теорії держави та права для підготовки правників-міжнародників.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

Підготуйте короткі письмові відповіді (до 1 стор. комп'ютерного або 1-2 стор. рукописного тексту на кожне) на наступні завдання: 1. Прокоментуйте вислів Леонардо да Вінчі "Немає нічого більш практичного, ніж добра теорія". 2. Дайте коротку характеристику таких наукових напрямків в юриспруденції, як "філософія права", "соціологія права", "антропологія права". 3. Як ви розумієте поняття "догма" і в чому полягають особливості догматичного методу в юриспруденції?

Практичне завдання

Використайте набуті раніше знання для складання невеликої анкети “Роздуми про державу і право після першого ознайомлення з цією наукою”, сформулювавши 6-8 питань закритого і відкритого характеру. Питання мають відображати:

- інтерес студентів до проблем теорії держави та права;

- обізнаність щодо видатних представників-науковців, які у своїх працях досліджували державно-правові явища;

- найважливіші проблеми, на погляд студентів, у політичному житті сучасної України;

- проблеми юридичної науки, на які, на думку студентів, потрібно звернути особливу увагу при вивченні загальної теорії держави та права;

- ставлення до необхідності вивчення загальної теорії держави та права для майбутніх юристів-міжнародників.

Проведіть опитування студентів, проаналізуйте їх думки з точки зору зв’язку теорії і практики.

Завдання для аналітичного самоконтролю та практичні ситуації





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...