Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА № 13. Праворозуміння, Поняття, сутність, джерело і форма права



(8 год.)

Праворозуміння, його поняття і основні концепції (типи). Підходи до сутності права. Закономірності виникнення права та його необхідність у суспільстві. Розуміння права у світовій та вітчизняній юриспруденції. Поняття принципів права, їх значення. Види принципів права. Правові презумпції, аксіоми. Загальне поняття й ознаки об’єктивного юридичного права. Суб’єктивне юридичне право: поняття та його елементи. Взаємозв’язок між об’єктивним і суб’єктивним юридичним правом. Головні принципи об’єктивного юридичного права.

Сутність і зміст права, його роль у реалізації загальносуспільних інтересів. Співвідношення загальносоціального та спеціально-юридичного права.Економіка – політика – право. Типологія права. Соціальна цінність права, функції права та його структура. Співвідношення права й закону.

Виникнення поняття “джерела права”. Співвідношення термінів “форми права” та “джерела права”. Поняття форми права. Зв’язок і співвідношення між типом права і формою права.

Класифікація форм права: правовий звичай, правовий прецедент, нормативний договір, нормативно-правовий акт. Юридична природа законів та підзаконних актів. Міжнародний договір.

Міжнародний порівняльний аналіз становлення і функціонування права у демократичних країнах сучасного світу. Трансформація та розвиток українського права згідно міжнародних зобов’язань та договорів.

ТЕМА № 14. Правове регулювання суспільних відносин (6 год.)

Поняття, ознаки, мета правового регулювання як виду соціального регулювання. Співвідношення правового регулювання і правового впливу. Предмет, сфера і межі правового регулювання. Методи і способи правового регулювання суспільних відносин. Тип правового регулювання. Режим правового регулювання. Види правового регулювання суспільних відносин. Механізм правого регулювання суспільних відносин. Ефективність правового регулювання суспільних відносин. Міжнародно-правовий порівняльний аналіз видів і способів правового регулювання суспільних відносин в демократичних громадянських суспільствах сучасності.

ТЕМА № 15. Норми права в системі соціальних відносин (8 год.)

Поняття соціальної норми. Загальні риси та види соціальних норм.

Ознаки, що відрізняють норми права від норм поведінки у первісному соціально-неоднорідному суспільстві.

Співвідношення норми права з іншими соціальними нормами (зокрема моральними, корпоративними, звичаєвими, технічними тощо).

Роль права, моралі у розвитку та функціонуванні громадянського суспільства, де людина є метою, принципом, а не залишається засобом держави для досягнення її цілей.

Загальна характеристика правової норми. Поняття правової норми та її ознаки. Структура правової норми. Елементи правової норми. Види диспозицій, гіпотез, санкцій юридичних норм. Способи викладення правових норм. Класифікація норм права. Співвідношення національних норм права з нормами міжнародного права. Порівняльний аналіз норм права Європейського Союзу та України.

Практична значущість знань про норми права для підготовки юристів-міжнародників.

ТЕМА № 16. Система права і система законодавства (4 год.)

Поняття та зміст правової системи. Функції та структура правової системи. Система права, система законодавства, правова система: співвідношення понять та перспективи розвитку.

Основні аспекти системи права. Предмет і метод правового регулювання як підстави розподілу права на галузі, підгалузі та інститути права. Правові системи сучасності та тенденції їх розвитку в умовах глобалізації. Галузі права та їх характеристика. Інститути права. Підгалузі права. Національне і міжнародне право як взаємопов’язані системи права.

Система законодавства, поняття і ознаки. Співвідношення системи права і системи законодавства. Галузі та інститути законодавства. Систематизація нормативно-правового матеріалу: поняття, призначення, способи. Порівняльно-правовий аналіз правових систем та систем законодавства демократичних країн світу.

Сучасна кодифікація законодавства, її основні напрями, форми та значення у забезпеченні міжнародного правопорядку. правового стану суспільства і держави.

ТЕМА № 17. Нормотворчість. Нормативно-правові акти (8 год.)

Поняття та ознаки нормотворчості. Функції нормотворчості. Принципи нормотворчості. Види нормотворчості держави і суспільства. Нормотворчий процес. Нормотворча техніка як вид юридичної техніки. Нормотворча термінологія, правові дефініції, юридичні конструкції. Юридичні помилки в нормотворчій діяльності.

Нормативно-правовий акт, його ознаки та співвідношення з під нормативними актами. Види нормативно-правових актів, їх юридична сила. Закон та його ознаки. Співвідношення понять «закон» і «законодавчий акт». Види законів. Підзаконний нормативно-правовий акт. Дія нормативно-правових актів у часі, у просторі і за колом осіб. Систематизація нормативно-правових актів.

Міжнародно-правовий порівняльний аналіз правотворчості та нормативно-правових актів в сучасних демократичних країнах.

ТЕМА № 18. Правові відносини. Юридичний факт (10 год.)

Поняття правовідносин та їх основні ознаки. Види правовідносин. Підстави виникнення правовідносин. Структура правовідносин. Суб’єктивне право і юридичний обов’язок як основний зміст правовідносин. Законний інтерес, його співвідношення із суб’єктивним правом і юридичним обов’язком. Регулятивний характер правовідносин, їх соціальна та нормативна обумовленість, єдність соціального змісту й правової форми.

Cуб’єкти правовідносин. Види суб’єктів правовідносин.

Правосуб’єктність фізичних осіб як суб’єктів (учасників) правовідносин. Правоздатність і дієздатність суб’єктів правовідносин. прав

Об’єкти правовідносин. Поняття та види об’єктів правовідносин.

Підходи щодо визначення об’єктів правовідносин: моністичний і плюралістичний.

Обставини, за яких виникають, змінюються або припиняються правові відносини. Юридичні факти, їх поняття, ознаки, види та класифікація. Правові презумпції як спосіб встановлення юридичних фактів: поняття, види. Правові аксіоми, фікції, преюдиції. Особливості правовідносин у міжнародному праві. Порівняльно-правовий аналіз.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 705 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...