Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття №1 (2 години). 43 страница



Тема 7. Системи управління соціально-економічними базами даних

Основні поняття теорії баз даних. Поняття та структура бази даних (БД). Моделі даних та їх класифікація. Структура реляційної БД та технологія її проектування. Структура таблиць БД: запис, поле; типи та властивості полів; ключі та індекси. Зв’язок між таблицями. Поняття, класифікація та функції систем управління базами даних (СУБД). Порівняльна характеристика програмних засобів, що дозволяють організовувати роботу із базами даних: MS Excel, MS Access, OpenOffice.org Base та LibreOffice Base.

Технологія роботи з реляційною БД в MS Access. Графічний інтерфейс MS Access. Організація БД в MS Access: об’єкти БД MS Access та їх призначення. Особливості проектування БД в СУБД MS Access. Технологія створення та редагування структури таблиць БД. Встановлення зв’язку між таблицями, типи зв’язку та види поєднання записів пов’язаних таблиць. Поняття цілісності даних. Введення та редагування даних: безпосередньо в таблиці та за допомогою форм.

Впорядкування записів таблиці БД.

Аналіз даних БД за допомогою фільтрів: автофільтр; розширений фільтр; простий фільтр. Використання у фільтрах параметрів; особливості проведення обчислень в умовах.

Проведення підсумкового аналізу даних: підбиття проміжних підсумків (за допомогою підсумкових запитів та звітів з групуванням); створення перехресних таблиць (за допомогою перехресного запиту).

Консолідація даних (за допомогою запитів на вибірку та запитів на додавання). Управління даними (за допомогою запитів на вилучення та запитів на оновлення).

Створення розрахункових полів у об’єктах БД: створення елементарних формул для розрахунку полів; використання вбудованих функцій.

Тема 8. Офісне програмування (з використанням пакету MS Office)

Поняття про програмне розширення офісних пакетів.

Обмін даними між додатками. Технологіїобміну даними в структурованих документах, статичний та динамічний обмін. Методи організації обміну даними між додатками. Поняття інтегрованого документа, впровадженого та зв’язаного документа. Імпорт даних з інших додатків. Інтеграція додатків.

Автоматизація роботи в додатках. Мова Visual Basic for Applications (VBA) ¾ мова об’єктно-орієнтованого програмування. Графічний інтерфейс редактора VBA. Основні види процедур та їх синтаксис. Основні конструкції та оператори мови. Призначення, етапи створення та використання макросів у додатках MS Office: MS Word, MS Excel, MS Access. Призначення, етапи створення та використання функцій користувача у додатках MS Office: MS Excel, MS Access.

Організація інтерфейсу роботи з БД в MS Excel та MS Access. Додавання елементів управління на робочий аркуш MS Excel. Створення форм з елементами управління в MS Access.

Тема 9. Перспективи розвитку інформаційних технологій

Шляхи удосконалення сучасної обчислювальної та телекомунікаційної техніки.

Перспективні технології збереження та передавання даних. Ієрархічні та мережеві моделі сховищ даних, нейромережі.

Глобальний комп’ютинг.

Застосування систем штучного інтелекту у вирішенні економічних задач.

Хмарні технології обробки даних.

Поняття експертної системи та її відмінність від інших систем. Типові проблеми, що розв’язуються експертними системами. Інструментальні програмні засоби для створення експертних систем. Сучасні експертні системи.

Типи навчальних систем. Комп’ютерне тестування.

Дистанційне навчання. Основні принципи єдиного інформаційного простору у галузі дистанційного навчання. Проблеми та перспективи розвитку системи дистанційного навчання для студентів економічних спеціальностей.


ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ТА ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ

Календарний план проведення практичних та лабораторних занять наведено у розділі «Система поточного та підсумкового контролю знань»

4.1. Практичні заняття

Практичне заняття №1 (2 години).

Тема. Інформатика як галузь знань. Інформаційні процеси як об’єкт пізнання інформатики.

Вид інноваційної технології. Заняття проводиться у вигляді розгорнутої дискусії з елементами аналізу з кола питань, які виносяться на практичне заняття.

Мета заняття. Систематизувати знання про економічну інформацію. Набути навичок кодування економічної інформації за допомогою ієрархічної та фасетної систем. Систематизувати знання про інформаційну систему та її складові.

Компетентності, що повинні сформуватися на практичному занятті:

ü студенти повинні знати:

особливості та види економічної інформації; її логічну структуру подання та відображення (символ, реквізит, економічний показник, масив даних, інформаційний потік, інформаційна база); системи класифікації економічної інформації; структуру інформаційної системи (апаратну складову, інформаційну складову).

ü студенти повинні уміти:

розробляти для інформаційного об’єкта систему класифікації; виконувати кодування економічної інформації за допомогою ієрархічної та фасетної систем.

Самостійна робота студентів для підготовки до практичного заняття.

1. Опрацювання лекційного матеріалу; обов’язкової та додаткової літератури; що відповідають тематиці практичного заняття.

2. Виконання завдання для самостійного опрацювання № 1.

3. Виконання тестових завдань, що представлені в навчально-методичному посібнику для самостійного вивчення дисципліни [2, C. 46—47, 84—87], з метою самоперевірки готовності до виконання завдань практичного заняття та за потреби — корекції знань.

Робота студентів на практичному занятті.

Студенти повинні приймати активну участь в обговоренні кожного питання, що винесене на практичне заняття; виконати практичні завдання та прийняти участь в обговоренні отриманих результатів та підбитті підсумків заняття.

Інформаційне забезпечення підготовки до проведення практичного заняття.

Під час підготовки до виконання завдань практичного заняття студенти повинні ознайомитися з лекційним матеріалом та літературними джерелами [2; C. 35—88], що дають відповіді на наступні питання:

1. Поняття економічної інформації. Особливості та види економічної інформації.

2. Логічна структура подання та відображення економічної інформації.

3. Характеристики реквізитів економічної інформації.

4. Основи класифікації та кодування економічної інформації.

5. Структура інформаційної системи (апаратна та інформаційна складові).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 357 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...