Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право інтелектуальної власності на комерційне найменування



Поняття комерційного найменування1. Відповідно до ст. 489 ЦК правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вво­дить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності. Таким чи­ном, комерційне найменування - це найменування, під яким особа виступає у цивільному обороті і яке індивідуалізує цю особу серед інших його учасників. Воно повинно бути істинним і відповідати ви­мозі виключності та постійності.

Принцип істинності полягає у тому, що найменування повинно від­повідати виду діяльності особи і не вводити в оману споживачів. Відпо­відно до принципу виключності найменування повинно відрізнятися від інших, щоб не допускати змішування. Однак у деяких випадках до­пускається виняток з цього правила: особи можуть мати однакові комер­ційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо това­рів, які вони виробляють та (або) реалізовують, та послуг, які ними надаються. Це можливо, зокрема, коли суб'єкти діють у різних сферах чи на різних територіях. Постійність комерційного найменування по­лягає у тому, що право на нього строком не обмежене.

Майнові права на комерційне найменування. На відміну від ін­ших правових засобів індивідуалізації, для набуття права інтелекту­альної власності на комерційне найменування не вимагається вико­нання формальних дій. Право на комерційне найменування є чинним з моменту першого його використання та охороняється без обов'язко­вого подання заявки на нього чи його реєстрації, незалежно від того, чи є комерційне найменування частиною торговельної марки. Відомо­сті про комерційне найменування можуть вноситися до реєстрів, по­рядок ведення яких встановлюється законом.

Майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найме­нування є: право на використання комерційного найменування; право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерцій­не найменування, у тому числі забороняти таке використання; інші май­нові права інтелектуальної власності, передбачені законом.

Законодавство встановлює обмеження щодо розпорядження майновими правами на комерційне найменування: вони можуть бу­ти передані іншій особі лише разом з єдиним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною. Це по­яснюється недопустимістю введення споживачів у оману. Тому у разі ліквідації юридичної особи чинність майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найменування припиняється (ст. 491 ЦК).

1 Див. про це також у главі 7 цього підручника.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 440 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...