Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Представництво при здійсненні майнових авторських та суміжних прав



Особи, які займаються творчою діяльністю, можуть здійснювати свої виключні права щодо творів науки, літератури та мистецтва са­мостійно. Але часто вони стикаються з певними складнощами, пов'я­заними з необхідністю пошуку можливих користувачів, узгодженням умов ліцензійних договорів, здійсненням контролю за виплатою ви-

1 Офіційний вісник. - 2002. - № 21. - Ст. 1042.

нагороди вечикою кількістю користувачів. Ці особи потребують юридичної та іншої спеціальної допомоги у процесі захисту своїх по­рушених прав, Для скорішого та кваліфікованого вирішення цих про­блем суб'єкти інтелектуальних прав можуть звернутися до фахівців, що спеціалізуються у сфері охорони інтелектуальної власності. Від­носини між суб'єктами авторських або суміжних прав та зазначени­ми фахівцями є представницькими. Причому, з боку останніх можуть виступати як окремі фізичні особи, так і організації, що спеціально створюються для надання послуг правовдасникам та управління май­новими правами щодо інтелектуальної власності. Правовою основою представництва у сфері реалізації авторських та суміжних прав є нор­ми розділу четвертого Закону. Згідно із ст, 45 Закону управління май­новими правами правовласники можуть здійснювати через свого по­віреного або через організацію колективного управління. Доручення повіреному на управління майновими правами оформлюється шля­хом укладання договору доручення. На його підставі повірена особа розпоряджається майновими правами щодо інтелектуального про­дукту в межах повноважень, переданих їй суб'єктом: авторського пра­ва або суміжних прав.

Для захисту своїх інтересів суб'єкти авторського права або суміж­них прав можуть створювати юридичні особи - організації колектив­ного управління з наступною передачею їм повноважень щодо управ­ління майновими правами певних категорій суб'єктів або різних суб'єктів авторського права і суміжних прав. Інформацію про існу­ючі організації та про їх діяльність можна отримати у Держдепарта­менті інтелектуальної власності, який здійснює їх облік. Управління правами авторів здійснюють також державні організації, установчі документи яких передбачають такі функції. Повноваження на колек­тивне управління майновими правами передаються організаціям ко­лективного управління авторами та іншими суб'єктами авторського права або суміжних прав на основідоговору доручення (глава 68 ЦК) або договору про управління майновими правами (глава 70 ЦК). На підставі повноважень, які визначені змістом цих договорів, повірені особи або управителі можуть виконувати наступні дії щодо управлін­ня правами авторів та суб'єктів суміжних прав:

- укладати ліцензійні угоди з третіми особами на невиключне вико­ристання творів, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення;

- здійснювати збирання винагороди на умовах укладених догово­рів для наступної передачі її носіям виключних прав;

- контролювати дотримання лицензійних договорів та розглядати претензії правовлаеників до користувачів;

- збирати необхідну для розподілу винагороди інформацію про ко­ристувачів, обсяг використання творів і об'єктів суміжних прав, а та­кож одержаний у результаті прибуток, коли таке використання мож­ливе згідно з законом без дозволу правовлаеників, але з виплатою їм винагороди.


Крім цього, організації колективного управління можуть укладати з аналогічними іноземними організаціями договори про взаємне представництво інтересів та управління авторськими правами іно­земних громадян на території України та українських суб'єктів ав­торського права або суміжних прав за кордоном.

Будь-які представники авторів чи суб'єктів суміжних прав або управителі мають діяти тільки в інтересах останніх у межах наданих повноважень. А організаціям колективного управління прямо заборо­нено використання об'єктів авторського права або суміжних прав, доручених їм для управління, на свою користь, та здійснення будь-якої комерційної діяльності.

Функції, що виконують зазначені організації, є корисними не тіль­ки носіям авторських або суміжних прав, а й користувачам. Діяль­ність таких організацій позбавляє останніх клопоту щодо пошуку всіх правовласників, узгодження з ними порядку та вартості викорис­тання, а також надає можливість доступу до інформації про об'єкти, передані для використання.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...