Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глава 27. Патентне право



§ 1. Поняття патентного права.

Умови надання правової охорони

і критерії патентоздатності винаходу, корисної моделі

та промислового зразка

Патентне право - це сукупність норм, що регулюють особисті немаинові та майнові відносини, які виникають у зв'язку зі ство­ренням, оформленням і використанням винаходів, корисних моде­лей і промислових зразків.

Зазначена назва одного з інститутів інтелектуальної власності обу­мовлена назвою охоронного документа, який видається на підтвер­дження визнання результату творчої діяльності об'єктом інтелекту­альної власності і засвідчує набуття права на нього. На відміну від автор- ського права, де права на твори науки, літератури та мистецтва виникають без виконання будь-яких формальних дій, про об'єкти па­тентного права - винаходи, корисні моделі та промислові зразки — можна говорити лише з моменту одержання патенту. Такий підхід за­конодавця пояснюється, зокрема, можливістю паралельного винахід­ництва, а тому існує потреба кваліфікації творчого досягнення і за­кріплення права на нього за конкретною особою, яка перша розкрила ці знання суспільству.

Наявність схожих рис винаходів, корисних моделей та промисло­вих зразків послугувала підставою їх спільного правового регулю­вання. Об'єкти патентного права регламентуються положеннями ЦК,


440

а саме главою 39, Законами України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»1 та «Про охорону прав на промислові зразки»2, прий­нятими Верховною Радою 15 грудня 1993 р.

Винахід та корисна модель - це результати інтелектуальної діяль­ності людини у будь-якій сфері технології, а промисловий зразок -< у галузі художнього конструювання.

Кожна держава встановлює критерії для визнання результату творчої діяльності саме об'єктом патентного права. Так, в Україні правова охорона надається винаходу, корисній моделі та промисло­вому зразку, які не суперечать публічному порядку, принципам гу­манності і моралі та відповідають умовам патентоздатності.

Умови патентоздатнсеті- це вимоги, що пред'являються зако­нодавством до результатів творчої діяльності для кваліфікації їх як об'єктів патентного права; новизна, винажідницький рівень і промислова придатність (у тому чи іншому їх поєднанні). Саме че­рез їх перелік у більшостГкраїн світу дається поняття винаходу, ко­рисної моделі та промислового зразка.

Винахід - це результат інтелектуальної діяльності людини у будь-якій сфері технології, що є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним.

Корисна модель - це результат інтелектуальної діяльності людини у будь-якій сфері технології, що є новим і промислово при­датним.

Порівнюючи наведені поняття, можна дійти висновку, що законо­давство України пред'являє різні за обсягом вимоги до вказаних ре­зультатів інтелектуальної діяльності у сфері технологій для того, щоб визнати їх об'єктами патентного права.

Промисловий зразок -результат творчої діяльності людини у галузі худозкнього конструювання, якщо він є новим. Закріплення стосовно промислового зразка лише одного критерію патентоздатно­сті, на відміну від винаходу та корисної моделі, можна пояснити осо­бливістю самого об'єкта, бо у даному випадку правовій охороні під­лягає зовнішній вигляд промислового виробу. Зокрема, в автомобілі міститься велика кількість винаходів і корисних моделей, а зовнішній вигляд останнього і окремих його складових - це промислові зразки,

Новизна об'єкта встановлюється на певний момент - на дату по­дачі заявки або, якщо заявлено пріоритет, на дату останнього. Таким чином, відомості, що стали загальнодоступними після цієї дати, не можуть враховуватися при оцінці новизни.

Заявник може скористатися пріоритетом, тобто першістю у по­данні заявки. Пріоритет об'єкта може бути встановлений за датою надходження до Державного департаменту інтелектуальної власності

1 Відомості Верховної Ради України.—2000.—№ 37.—Ст. 307. Цей Закон на сьо­
годні діє в редакції ЗУ від 1 червня 2000 р.

2 Відомості Верховної Ради України. —1994.—№ 7.—Ст. 34.

(далі - Держдепартамент, Установа) чи відповідного органу держа-ви-учасниці Паризької конвенції з охорони промислової власності за­явки протягом дванадцяти місяців від дати подачі попередньої заявки стосовно такого ж винаходу (корисної моделі) чи протягом шести місяців стосовно такого ж промислового зразка, якщо на попередню заявку не заявлений пріоритет. Якщо деякі ознаки винаходу (корис­ної моделі) відсутні у формулі, викладеній у попередній заявці, то для надання права пріоритету достатньо, щоб в описі попередньої заявки були точно вказані ці ознаки. Що стосується промислового зразка, то пріоритет поширюється лише на ті ознаки, які зазначені у попередній заявці, пріоритет якої заявлено.

Винахід і корисна модель визнаються новими, якщо вони не є частиною рівня техніки, який включає: всі відомості, що стали загальнодоступними у світі, а також зміст будь-якої заявки на видачу в Україні патенту (у тому числі міжнародної заявки, у якій зазначена Україна) у тій редакції, в якій цю заявку було подано спочатку.

Промисловий зразок визнається новим, якщо сукупність його суттєвих ознак не стала загальнодоступною у світі і не зазначена ураніте одержаних Держдепартаментом заявках, за винятком тих, що на зазначену дату вважаються відкликаними, відкликані або за ними прийняті рішення про відмову у видачі патентів і ви­черпані можливості оскарження таких рішень.

Загальнодоступними є відомості, які містяться у джерелах інфор­мації, з якими може ознайомитися невизначене коло осіб. При цьому не має значення, чи знайомився фактично будь-хто зі змістом цих відомостей, достатньо лише потенційної можливості для цього.

Слід мати на увазі, що об'єкти, які є частиною рівня техніки, для визначення новизни результату творчої діяльності, повинні врахову­ватися окремо. Відповідно перешкоджають визнанню об'єкта вина­ходом чи корисною моделлю лише ті відомості, які знаходяться в од­ному джерелі рівня техніки і в яких повністю розкривається його зміст. Тобто не можна збирати об'єкт по елементам з різних джерел інформації. Повним є таке розкриття, на базі якого спеціаліст у даній галузі зможе його практично реалізувати.

За загальним правилом, розголошення суті об'єкта до моменту по­дання заявки на видачу патенту є підставою для відмови в правовій охороні і його вільного використання будь-якою особою. Враховую­чи такі наслідки, законодавство надає пільгу по новизні. Суть її по­лягає у тому, що на визнання винаходу, корисної моделі чи промис­лового зразка патентоздатними не впливає розкриття інформації про них винахідником (автором) або особою, яка одержала від винахідни­ка (автора) прямо чи опосередковано таку інформацію: стосовно ви­находу чи корисної моделі - протягом дванадцяти місяців, а стосовно промислового зразка - шести місяців до дати подання заявки або, як­що заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. При цьому обов'язок

доведення обставин розкриття інформації покладається на особу, за­інтересовану у застосуванні цієї пільги.

Усі країни, залежно від того, у яких межах наявні відомості поро­чать новизну, поділяються на: 1) країни зі світовою (абсолютною світовою) новизною, у яких на визнання об'єкта новим впливає роз­криття його суті будь-яким способом на території цієї країни або за її межами. Вимогу абсолютної світової новизни закріплює більшість країн світу, у тому числі за загальним правилом і Україна; 2) країни з обмеженою світовою новизною, у яких також, як і в країнах з абсо­лютною новизною, на визнання об'єкта новим впливає розкриття його суті будь-яким способом, за виключенням того, що відкрите за­стосування враховується при визнанні новизни лише тоді, коли воно мало місце на території країни патентування (наприклад, Індія); 3) країни з місцевою (локальною, національною) новизною, у яких для визнання об'єкта новим враховують лише ті факти розкриття ін­формації, які мали місце на території їх країни (наприклад, Панама).

Винахідницький рівень свідчить про творчий характер і є якісною оцінкою винаходу. Винахід має винахідницький рівень, якщо для фа­хівця він не є очевидним, тобто не випливає явно із рівня техніки. На відмгнувід визначення рівня техніки для з'ясування критерію наявності новизни, при оцінці винахідницького рівня зміст заявок до уваги не бе­реться;. Неочевидним вважається винахід, який вирішує завдання, що не могли вирішити спеціалісти відомими шляхами.

Промислова придатність. Винахід або корисна модель визна­ються промислово придатними, якщо вони можуть бути вико­ристані у будь-якій сфері діяльності - промисловості, торгівлі, сільському господарстві тощо.

Об'єктом винаходу чи корисної моделі може бути продукт (прис­трій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології. Закон «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» (п. 2 ст. б), конкре­тизуючи поняття продукту як об'єкта винаходу, називає штам мікро­організму та культуру клітин рослини і тварини, а також передбачає як об'єкт винаходу нове застосування відомого продукту чи процесу.

При визначенні об'єкта слід мати на увазі наступні визначення. Продукт - це будь-який штучно створений предмет. Пристрій - це система розташованих у просторі елементів, певним чином взаємо­діючих один з одним. Речовина — штучно створене матеріальне утво­рення, що є сукупністю взаємозалежних елементів. Штам мікроор­ганізмів - це чиста культура мікроорганізмів, виділена з природних місць мешкання, якими може бути навколишнє середовище (грунт, вода тощо), а також з організму тварини чи людини. Процес (спо­сіб) - сукупність прийомів, виконаних у визначеній послідовності чи з дотриманням визначених правил.

Законодавець прирівняв коло об'єктів винаходу і корисної моделі.

Не моокуть бути визнані винаходом чи корисною моделлю, оскільки вони охороняються іншими нормами права інтелектуальної

443

власності, такі об'єкти технології; сорти рослин та породи тварин, біологічні у своїй основі процеси відтворення рослин та тварин, що не належать до не6іопог»«них та мікробіологічних процесій, топогра­фії '"нтегральних мікросхем, результати художнього конструювання.

Об'єктом промислового зразка може бути форма, налюно-- роз­фарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних та ергономічних потреб,

Не можуть отримати правову охорону як промислові зразки зб'ск-ти архітектури (крім мапих архітектурних форм), промислові, гідро­технічні та інші стаціонарні споруди, друкована продукція як така, об'єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних до них речовин тощо.

Обсяг правової охорони визначається формулою винаходу, корис­ної моделі га сукупністю суттєвих ознак промислового зразка, представлених на зображенні виробу,

Патентна формула є коротким викладом технічної сутності винаходу чи корисної моделі та встановлює межі патентної мо­нополії,

У світі залежно від системи викладу змісту розрізняють німецьку, американську та англійську патентні формули. При поданні заявки заявник повинен дотримуватися тієї патентної формута, яка визнана законодавством у тій чи іншій країні, однак у деяких країнах (зокре­ма, Бельгія, Португалія тощо) заявник самостійно може вибирати од­ну із зазначених видів формули.

Німецьку патентну формулу вважають логічною, оскільки її осо­бливість полягає в тому, що відомі ознаки, які описують найближчий прототип винаходу, розташовані у обмежувальній частині, а нові - у розрізняльній.

Американська патентна формула будується без виділення но­вих ознак в окрему частину. Вона складається з великої кількості пунктів, які є незалежними. Пояснюється це тим, що кожен пункт та­кої формули починається з повтору тих ознак, які уже були викладені у попередніх пунктах, до яких додається один або кілька нових еле­ментів. При такій побудові визнання недійсним будь-якого пункту не тягне недійсності інших пунктів, а використання ознак, викладених у будь-якому пункті формули, є порушенням прав патентовласника.

Англійська патентна формула є симбіозом попередніх двох. Як і в німецькій, перший пункт є основним і найбільш широким за зміс­том. Саме від цього пункту залежить встановлення обсягу правової охорони. Інші ж пункти - залежні. Однак, як і в американській фор­мулі, нові ознаки не виділяються у розрізняльну частину, а перерахо­вуються поряд з відомими у зручній послідовності.

Обсяг правової охорони винаходу та корисної моделі в Україні встановлюється за німецькою патентною формулою, що зайвий раз

підкреслює той факт, що правова система України тяжіє до рома-но-германської правової системи (сім'ї).

Відповідно до п. 7.3.1 Правил складання і подання заявки на вина­хід та заявки на корисну модель, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 22 січня 2001 р. № 22і, пункт формули ви­находу (корисної моделі) складається, як правило, з обмежувальної частини, яка включає ознаки винаходу, що збігаються з ознаками найближчого аналога, у тому чиелі родове поняття, що характеризує призначення об'єкта, та відмітної частини, яка включає ознаки, що відрізняють винахід від найближчого аналога. Обмежувальна й від­мітна частини пункту формули відокремлюються одна від одної ви­разом «який (яка, яке) відрізняється тим, що...».

Між тим без поділу на обмежувальну й відмітну частини скла­дається формула винаходу, яка характеризує: індивідуальну сполуку; штам мікроорганізму; культуру клітин рослин та тварин; застосуван­ня раніше відомого продукту чи способу за новим призначенням; ви­нахід, що не має аналогів.

Патентне законодавство України передбачає, що тлумачення фор­мули повинно здійснюватися у межах опису винаходу (корисної мо­делі) та відповідних креслень, а ознак промислового зразка - у межах його опису.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 589 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...