Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методика розрахунку показників технічного та організаційного розвитку



Процес матеріального виробництва - це єдність та взаємодія 3-х складових елементів - знарядь праці, предметів праці та самої праці.

Особливе місце серед цих елементів належить людині, її моральній, фізичній та професійно-кваліфікаційній підготовленості та здатності до праці. Від рівня підготовки кадрів залежить якість праці та продукції, ефективність використання матеріальних ресурсів, обладнання та ін.. Велике практичне значення для ефективної роботи має досконалість знарядь праці та удосконалення предметів праці.

В зв’язку з цим на підприємствах необхідно формувати комплексну систему показників, які характеризують як технічний, так і організаційний розвиток та досконалість виробництва.

Методика оцінки рівня розвитку та використання техніки

Основою виробничої діяльності людини є техніка, її рівень та масштаби.

Техніка - це сукупність механізмів і машин, а також систем і засобів управління, видобутку, зберігання, переробки речовини, енергії та інформації, що створюються з метою виробництва та обслуговування невиробничих потреб суспільства.

Для характеристики рівня розвитку матеріальних елементів виробництва доцільно використовувати наступні показники:

· Коефіцієнт придатності основних засобів (Кпр) - показник, що характеризує стан основних виробничих засобів підприємства, враховуючи рівень їх зношення і розраховується за формулою:

, (13.1)

де Фп - початкова вартість основних виробничих засобів;

Фз - сума нарахованого зношування основних виробничих засобів.

· Коефіцієнт оновлення основних засобів (Кон) - показник, що характеризує інтенсивність роботи підприємства з удосконалення матеріальної бази виробництва:

, (13.2)

де Фвв - вартість основних засобів, уведених в експлуатацію в даному періоді,

Фк - вартість основних засобів станом на кінець даного періоду.

· Коефіцієнт вибуття основних засобів (Кв) - показник, що характеризує інтенсивність роботи підприємства щодо виведення з експлуатації застарілих та зношених основних засобів:

, (13.3)

де Фв - вартість виведених із експлуатації основних виробничих засобів в даному періоді;

Фпч - вартість основних засобів на початок даного періоду.

· Коефіцієнт поповнення основних засобів (Кпо) - відносний показник, що характеризує темпи розширення матеріально-технічної бази виробництва на підприємстві:

(13.4)

· Коефіцієнт фондооснащеності (Кфо) - показник, що характеризує потребу підприємства в основних виробничих засобах для виконання одиниці обсягу будівельно-монтажних та бурових робіт:

, (13.5)

де Фов - балансова вартість основних виробничих засобів;

Фкв - обсяг робіт з виробництва свердловин в кошторисній оцінці.

· Коефіцієнт календарного використання обладнання(Ккл) - показник використання обладнання в часі:

, (13.6)

де Тном - номінальний фонд часу роботи обладнання в прийнятих одиницях вимірювання (машино-годинах, машино-днях і т.п.);

Ткал - календарний фонд часу роботи обладнання в прийнятих одиницях вимірювання;

Nв - кількість одиниць встановленого обладнання;

Nн - кількість одиниць наявного обладнання.

· Коефіцієнт цілозмінного використання обладнання (Кцз) - показник, що характеризує рівень використання добового фонду часу роботи установленого обладнання:

(13.7)

де N1, N2, N3 - кількість одиниць обладнання, що працює відповідно в першій, другій та третій змінах.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...