Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Трансмісійні масла



4.1. Умови роботи та вимоги до трансмісійних масел

4.2. Основні властивості трансмісійних масел

4.3. Класифікація та асортимент трансмісійних масел

4.4. Масла для гідромеханічних передач

4.5. Закордонні трансмісійні масла

Умови роботи та вимоги до трансмісійних масел

Область використання трансмісійних масел досить широ­ка. Їх використовують в коробках передач, ведучих мостах, бор­тових передачах, роздаточних коробках, механізмах рульового керування тракторів, комбайнів, самохідних шасі, автомобілів. Основні призначення трансмісійних масел ті ж що і в моторних: зниження зносу зубчастих зачеплень, зменшення затрат енергії на подолання тертя, відвід тепла від деталей і запобігання ко­розії. Крім цих основних функцій вони повинні знижувати дію ударних навантажень, зменшувати шум та вібрацію шестерень, ущільнювати зазори в сальниках і різних з’єднаннях.

В тракторо- і автобудуванні все ширше впроваджують гідротрансмісії, в яких масло служить робочим середовищем, яке передає крутний момент від двигуна на ведучі системи машин. Крім того, спеціальними маслами заповнюють різні регулюючі пристосування.

Трансмісійні масла працюють в умовах високих питомих тисків і швидкостей ковзання в широкому діапазоні температур. В зубчастих передачах значення тисків в зоні зачеплення скла­дає 200-600 МПа, у спірально-конічних передачах – 1000-2000 МПа. Особливо тяжкі умови роботи масел в гіпоїд­них передачах. В цих передачах наряду з великим значенням питомих напружень - близько 4000 МПа проходить відносне ковзання зубів з швидкістю 5-10 м/с. Масла працюючі в таких умовах, повинні мати міцну масляну плівку. З цією метою у склад гіпоїдних масел вводять «осірнення» рослинні масла та сірко-, фосфоро- і хлоровмісні присадки.

Крім попередження стирання, задирів, виникнення втомного викришування поверхонь тертя, трансмісійні масла повинні відповідати загальним вимогам, які пред’являються до змащувальних масел. Під дією високого тиску в зоні контакту різко підвищується температура. Так в зоні контакту зубців вона досягає 350-400 °С. Тому масла повинні мати високі антиокислювальні і антикорозійні властивості. Трансмісійні масла пра­цюють в широкому діапазоні температур і повинні мати добрі в’язкісно-температурні властивості. Максимальне значення в’яз­кості трансмісійних масел, з метою забезпечення оптимального тертя в автомобілях без попереднього розігріву масла в агрега­тах, повинно складати 350-450 Пас для спірально-конічних передач; 500-600 Пас для гіпоїдних передач.

В процесі роботи трансмісійні масла окислюються, забру­днюються, спрацьовуються присадки, після чого масла необхід­но замінювати. Строки заміни різні в залежності від марки мас­ла, автомобіля, трактора і т.д., умов експлуатації, якості масла, сезонності і т.д. В сучасних легкових автомобілях масла заміню­ють, як правило, при пробігу від 24 до 50 тис. км. В деяких авто­мобілях закордонних марок заміна масла не проводиться на про­тязі всього строку служби, частіше всього в ведучих мостах лег­кових автомобілів з гіпоїдними передачами. У вітчизняних ван­тажних автомобілях заміна трансмісійних масел здійснюється, в залежності від конкретних умов, через 20-50 тис. км. пробігу, не рідше одного разу на рік.

Високі експлуатаційні властивості трансмісійних приса­док забезпечуються введенням в деякі марки рослинних масел. Більш широке застосування находять згущенні масла. Щоб робота механізмів і вузлів трансмісії була надійною і довговічною в умовах експлуатації, трансмісійні масла повинні відповідати наступним основним умовам:

- зменшувати знос робочих поверхонь зубів шестерень та других високонавантажених деталей;

- знижувати втрати на тертя в зубчастих передачах;

- добре відводити тепло і виводити з поверхонь тертя продукти зносу та інші сторонні механічні домішки;

- не викликати корозію деталей;

- не вспінюватися в процесі роботи зубчастих передач;

- як можна довше зберігати при експлуатації свої власти­вості;





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 969 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...