Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Повністю виконувати свої функції в різних умовах екс­плуатації, в широкому діапазоні різних взаємодій



Основні властивості трансмісійних масел

Властивості трансмісійних масел оцінюються відповідни­ми фізико-хімічними показниками: в’язкістю, в’язкісно-температурною характеристикою, температурою застигання, корозійністю, вмістом механічних домішок та води, змащувальними властивостями тощо.

В'язкісно-температурна характеристика відображає залеж­ність в’язкості трансмісійних масел від температури. Оскільки ці масла являються залишковими високомолекулярними з’єд­наннями, які мають велику кількість смолистих речовин із зни­женими температурними характеристиками у них різко зростає в’язкість, що в свою чергу, викликає значні витрати потужності на подолання в вузлах трансмісії (особливо при зрушенні машин з місця). Гранична в’язкість масла, при якій можливе провер­тання механізмів автомобільних і тракторних трансмісій, скла­дає біля 5000 сСТ.

Експлуатація машин (особливо в зимовий період) значно легше, якщо трансмісійне масло володіє оптимальною в’язкістю і пологою в’язкісно-температурною характеристикою. На рис. 2.11 показана залежність тягового зусилля Р, необхідного для забезпечення руху автомобіля ГАЗ-53А і ЗИЛ- 130, в залежності від сорту трансмісійного масла і його температури в трансмісії.

а) б)

Рис. 2.11. Залежність тягового зусилля необхідного для забезпечення

руху автомобіля ГАЗ-53А і ЗИЛ- 130 в залежності від сорту

трансмісійного масла і його температури в трансмісії:

а) для автомобіля ГАЗ 53А; б) для автомобіля ЗИЛ – 130:

1 – літнє трансмісійне автотракторне масло; 2 – зимове трансмісійне

автотракторне масло; 3 – зимове з добавленням 18 % дизельного палива

В даному випадку значення тягового зусилля характеризує суму опорів провертання механізмів трансмісії і якість коліс автомобіля. Якщо розділити ці опори, то виявляється, що для трансмісійного зимового масла (крива 2) при температурі –10°С біля 80% тягового зусилля складають витрати на подолання опору в механізмі трансмісії і тільки біля 20% - на подолання опору коченню коліс автомобіля та механізмів трансмісії.

Великі витрати потужності в механізмах трансмісії (особливо в зимових умовах, якщо в’язкісно-температурні характеристики трансмісійних масел не відповідають необхідним потре бам) призводять до значного погіршення економічності автомо­білів.

Протизносні і протизадирчні властивості трансмісійного масла являються їх однією з основних характеристик. При відповідній змащувальній властивості масла на поверхнях тертя зубів шестерень утворюється масляна плівка, яка запобігає зварюванню, утворенню задирів та мікронерівностей. Це пояснюється вмістом, в невеликих кількостях, поверхнево - активних речовин у високосмолистих залишкових нафтопро­дуктах, з яких і отримують трансмісійні масла. Крім того для підсилення протизадирних властивостей в масла добавляють спеціальні присадки, куди входять з’єднання хлору, фосфору, сірки. Дані речовини взаємодіють з металом, при великих тисках і високих температурах утворюють відповідні плівки оксидів, які зберігають металічні поверхні від скачування в точках контакту.

Так як температура масла в картерах механізмів трансмісії машин значно нижча, ніж в двигунах, трансмісійні масла, не дивлячись на неглибоку очистку, є порівняно стабільними при роботі.

В якості протизносних і протизадирних присадок до трансмісійних масел додають:

- ЛЗ-6/9 дибутилсантант етилену із вмістом 38-41% сірки (при низьких температурах ця присадка випадає в осад, що робить неможливим її застосування у північних районах);

- ЄЗ-2, ЄЗ-5, ЄЗН-2 - продукт обробки касторового масла сірчаною кислотою з п’ятисірнистим хлором;

- ОТП - осенентетрапропілен, отриманий осірненням фракції олефинових полімерів (вміст біля 20% сірки);





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 424 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...