Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Масла для гідромеханічних передач



В сучасній автотракторній техніці все більше розпов­сюдження одержують гідромеханічні передачі (ГМП), що об’єд­нуються в одному агрегаті: гідроприводі, механічній коробці передач та складній системі автоматичного регулювання. У ГМП, як і в механічних трансмісіях, умови роботи масла характеризуються інтервалом робочих температур, високими навантаженнями та швидкостями ковзання у місцях контакту шестерень. До якості змащувальних матеріалів для ГМП став­лять складні та жорсткі вимоги, що значно відрізняються від ви­мог до звичайних трансмісійних масел. Перш за все це відно­ситься до в’язкісних, протиспрацювальних, фрикційних, антиокислювальних та інших властивостей.

При виборі масла для ГМП його в’язкість є однією із най­важливіших експлуатаційних характеристик. Це обумовлено необхідністю одержання високого коефіцієнту корисної дії (ККД) гідротрансформатора у великому інтервалі можливих робочих температур. Для створення умов нормальної роботи ГМП з найбільшими ККД та коефіцієнтом трансформації, масло для ГМП повинно мати якомога меншу в’язкість. При викори­станні малов’язких масел поліпшується паливна економічність і робота автоматичної системи керування ГМП. З другого боку, для забезпечення високої змащувальної властивості особливо зубчастих передач та підшипників для запобігання витокам масел через ущільнення, масло повинно бути відносно в’язким. Масла для ГМП повинні мати також високий індекс в’ язкості. Вимоги до низькотемпературних властивостей масел обумо­влені необхідністю забезпечення можливості легкого запуску двигуна при низьких температурах навколишнього середовища.

В ГМП є високо навантажені вузли тертя (зубчасті пере­дачі, підшипники, муфти вільного ходу, плунжерні пари та інші тертьові деталі), тому для цього необхідно використовувати масла, які мають високі протиспрацювальні характеристики. Однак для ГМП, що мають фрикційні диски розробка масел з добрими протиспрацювальними властивостями ускладнена. Це викликано тим, що надійна робота фрикціонів може бути забезпечена маслом з необхідними фрикційними властивостями, які забезпечують контактування дисків з відносно високим коефіцієнтом тертя (від 0,1 до 0,2).

Висока температура масла в ГМП, яка досягає 373-393°К і вище, при контакті масла із різноманітними катамічно-активними металами та киснем повітря викликає інтенсивне його окислення. Внаслідок накопичення в маслі продуктів окислення порушується робота системи автоматичного керування фрикці­йних дисків та підвищення спрацювання деталей ГМП. Для запобігання окисленню та відкладенню осадів на деталях ГМП в маслах поряд з антиокислювальними вводять додатково миючо - диспергуючі присадки. Поряд з високою окислювальною ста­більністю масла для ГМП повинні мати добрі антикорозійні та антипінні властивості, бути сумісними з різними ущільню­ючими матеріалами.

Для ГМП масла виготовляють із малов’язких фракцій сірчистих парафінистих нафт шляхом їх селективної очистки та глибокої депарафінізації, а після цього загущують в’язкісними присадками. Випускають три марки для ГМП, характеристика яких наведена в таблиці 2.30.

Таблиця 2.30

Характеристика масел гідромеханічних передач





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...