Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Б) за джерелами інформації: документальний, фактичний комбінований



- документальний контроль – полягає у перевірці первинної документації, облікових регістрів та звітності з метою встановлення законності та достовірності господарських операцій. Основним прийомом документального прийому є: економічний аналіз, перевірка документів за формою і змістом, математична перевірка, зіставлення документів, пояснення та запити;

- фактичний контроль – передбачає визначення фактичного стану, наявності та використання майна підприємства шляхом обстеження, огляду, обчислення, перерахунку, зважування, лабораторного аналізу, експертної оцінки, тестування.

в) за суб’єктами: державний (позавідомчий); відомчий, аудиторський (незалежний), внутрігосподарський:

- державний (позавідомчий) контроль – здійснюється спеціальними органами державного апарату, діяльність який поширюється на всі галузі народного господарства, підприємствами (Державно-контрольно-ревізійна служба, Державна податкова інспекція, державні спеціалізовані інспекції. Основними завданнями цього контролю є: перевірка законності та правильності розподілу фінансових засобів держави і ведення бухгалтерського обліку, перевірка ефективності витрачання державних коштів, правильності розрахунків та сплати податків;

- відомчий контроль – проводиться міністерствами, органами державного управління за діяльністю підвідомчих їм підприємств, організацій і установ у формі ревізій та тематичний перевірок;

- внутрішньогосподарський контроль – здійснюють керівники підприємств і організацій, спеціальні відділи та служби (планово-економічна, бухгалтерська), фахівці у межах своєї компетенції, керівники виробничих підрозділів, а також штатні контролери, ревізор та аудитори. Він є найбільш оперативним, проводиться систематично, безперервно і охоплює всі сторони виробничо-фінансової діяльності підприємства (установи, організації).

г) за метою та цільовою направленістю: ревізія, тематична перевірка, аудит, експертиза:

- ревізія - це спосіб наступного, переважно документального контролю, який здійснюється за дорученням керівника вищестоящого органу управління, ревізійною групою, з метою встановлення законності, достовірності;

- тематична перевірка – включає вивчення однієї або декількох сторін виробничої або господарсько-фінансової діяльності підприємств (установ, організацій). Їх ініціаторами можуть бути вищестоящі та державні органи.

- експертиза - специфічний спосіб контролю, який використовують правоохоронні органи при наявності ознак фактів зловживань для доказу вини окремих осіб та визначення розміру матеріального збитку, завданого підприємству.

3. Для того щоб заявити про себе аудитори знайомили підприємців з новим видом діяльності усіма доступними способами: за допомогою. Безкоштовних семінарів з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, виступів по телебаченню, публікацій у пресі. Це не тільки залучило нових клієнтів, а й викликало інтерес до самої професії.

Аудитор проводить перевірку з метою встановлення об’єктивної істини щодо досліджуваного об’єкту і доведення цієї істини до користувачів через аудиторський висновок.

Мета ревізії зводиться до виявлення незаконних та економічно недоцільних господарських операцій та притягнення до відповідальності винних осіб.

Ревізія являє собою систему контрольних дій, що здійснюються за дорученням керівника вищого органу управління, ревізійною групою або ревізором з метою встановлення законності, достовірності.

Ревізія – це складова системи управлінського контролю, яка відображає законність, достовірність, цілеспрямованість, що здійснюється на підприємствах, організаціях, установах.

Спільним між аудитом і ревізією насамперед є те, що вони проводяться на основі документально перевірених показників, та досліджують один предмет – фінансово-господарську діяльність підприємства, використовуючи при цьому загальні прийоми й процедури фінансово-господарського контролю.

Однак між ними є й суттєві відмінності, які можна розглядати за їх метою і завданням, сутністю, цілями, характером, правовим регулюванням, об’єктами, зв’язками, принципом оплати роботи, практичними завданнями і результатами.

Ініціатором ревізії є контролюючий орган. Підставою для проведення ревізії є наказ державних органів управління. Метою ревізії є виявлення недоліків, їх усунення та покарання винних осіб, що завдають шкоди підприємству.

Головними завданнями державної контрольно-ревізійної служби є здійснення державного контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням, змістом і достовірністю бухгалтерського обліку та інш.

Ініціатором аудиту є власник (клієнт). Аудит проводиться на основі укладеного договору – це добровільний захід.

Аудит здійснюється за договірними розцінками, тоді як ревізія за рахунок бюджету.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 494 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...