Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Становлення аудиту в Україні



Самостійний початок розвитку аудиту в Україні почався у 1991 році після набуття Україною незалежності.

Офіційне визнання обов’язкового аудиту відбулося в 1993 році після прийняття закону „Про аудиторську діяльність” від 22 квітня 1993 року.(нова редакція 14.09.2006). В цьому ж році була створена АПУ та Спілка аудиторів України.

Історію розвитку аудиту можна поділити на етапи:

1 етап – 1987-1992 рр.Для цього етапу характерне є створення перших аудиторських фірм.

11 етап 1993-1998 рр – формування нормативно-правової бази. За період 11 етапу було внесено зміни до ЗУ „Про аудиторську діяльність”. Даний Закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової та іншої інформації.

Згідно Закону України «Про аудиторську діяльність» аудит – це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил згідно із вимогами користувачів.

Відповідно до цього Закону обов’язковому аудиту підлягають всі юридичні та фізичні особи. Обов’язковий аудит в Україні було здійснено протягом 1994-1995 рр. усіма суб’єктами підприємницької діяльності.

На сьогоднішній момент є випадки обов’язкового аудиту лише для:

- для відкритих акціонерних товариств;

- для комерційних банків та фондових бірж;

- підприємств з іноземними інвестиціями;

- страхових та холдингових компаній;

- недержавних пенсійних фондів;

- інвестиційних фондів та компаній, кредитних спілок.

Бюджетні організації, установи, які не займаються підприємницькою діяльністю, не підлягають обов’язковому аудиту.

Крім того сьогодні вимагається аудиторський висновок при здачі в оренду цілісний майнових комплексів, при порушенні страви про банкрутство.

В умовах бізнесу ніхто в діловому світі не приймає серйозно підприємців, якщо їх облікові дані не затверджені аудиторським висновком.

Але на при великий жаль на сьогодні існує «чорний аудит», коли аудитор дає позитивний висновок на свідомо недостовірну фінансову звітність або без проведення належної перевірки (на жаль як показує зарубіжний досвід повне викорінення цього явища неможливе).

Аудитори знайомим підприємців з новим видом діяльності «аудит» усіма доступними способами: за допомогою безкоштовних семінарів з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, виступів по телебаченню, публікацій у пресі. Це не тільки залучило нових клієнтів, а й викликало інтерес до самої професії. Кількість аудиторів щороку збільшувалась. На сьогодні в Україні нараховується більше ніж 5 тисяч аудиторів.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 680 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...