Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Податок на прибуток нерезидентів з джерелом походження з України



Платниками податку - нерезидентами є:

· юридичні особи, які утворені в будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України;

· постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників.

· Постійне представництво до початку своєї господарської діяльності стає на облік в контролюючому органі за своїм місцезнаходженням у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Постійне представництво, яке розпочало свою господарську діяльність до реєстрації в контролюючому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування.

Ставки 0, 4, 6, 12, 15 і 20 відсотків застосовуються до доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених пунктом 141.4 статті 141 ПКУ.

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. Для цілей ПКУ такими доходами є:

а) проценти, дисконтні доходи, що сплачуються на користь нерезидента, у тому числі проценти за позиками та борговими зобов’язаннями, випущеними (виданими) резидентом;

б) дивіденди, які сплачуються резидентом;

в) роялті;

г) фрахт та доходи від інжинірингу;

ґ) лізингова/орендна плата, що вноситься резидентами або постійними представництвами на користь нерезидента - лізингодавця/орендодавця за договорами оперативного лізингу/оренди;

д) доходи від продажу нерухомого майна, розташованого на території України, яке належить нерезиденту, у тому числі майна постійного представництва нерезидента;

е) прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав, визначений відповідно до цього розділу;

є) доходи, отримані від провадження спільної діяльності на території України, доходи від здійснення довгострокових контрактів на території України;

ж) винагорода за провадження нерезидентами або уповноваженими ними особами культурної, освітньої, релігійної, спортивної, розважальної діяльності на території України;

з) брокерська, комісійна або агентська винагорода, отримана від резидентів або постійних представництв інших нерезидентів стосовно брокерських, комісійних або агентських послуг, наданих нерезидентом або його постійним представництвом на території України на користь резидентів;

и) внески та премії на страхування або перестрахування ризиків в Україні (у тому числі страхування ризиків життя) або страхування резидентів від ризиків за межами України;

і) доходи, одержані від діяльності у сфері розваг (крім діяльності з проведення лотереї);

ї) доходи у вигляді благодійних внесків та пожертвувань на користь нерезидентів;

й) інші доходи від провадження нерезидентом (постійним представництвом цього або іншого нерезидента) господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента (постійного представництва), у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

Резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3-141.4.6 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Особливості сплати податку на прибуток. Які категорії платників повинні сплачувати авансові внески. Платники, які можуть не платити авансові внески. Порядок визначення і сплати авансових внесків починаючи з 2015 року. Терміни подачі річної декларації з податку на прибуток. Перший звітний період для новостворених підприємств.

Платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, інститутів спільного інвестування, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують двадцяти мільйонів гривень) щомісяця, протягом дванадцятимісячного періоду, сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду. Сума щомісячних авансових внесків обчислюється у розмірі не менше 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за попередній звітний (податковий) рік, зменшеної на суму сплачених авансових внесків з цього податку при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку, без подання податкової декларації.

При цьому дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків визначається з червня поточного звітного (податкового) року по травень наступного звітного (податкового) року включно.

Платники податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році та не сплачують авансового внеску.

Платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 20 мільйонів гривень, та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючих органів за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків.

Платник податку, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов’язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у наступному році, а за підсумками першого кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань.

Авансовий внесок, передбачений підпунктом 57.1-1.2 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів: на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, дивіденди, сплачені в межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими підпунктом 57.1-1.2 ПКУ. З метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії, і відображає у податковій звітності дивіденди в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику; платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди; фізичним особам.

Вирішення задач

Задача 1. Підприємство за звітний період випустило 500 одиниць вакуумних вимикачів. Матеріальні затрати на виробництво одиниці склали 1500 грн. Фонд оплати праці на підприємстві складає 16 000 грн, в т.ч. 10 000 – зарплата працівників основого виробництва і 6 000 зарплата адміністрації. Ставка єдиного соціального внеску становить 37,6 %. Балансова вартість основних засобів складає 800 000 грн., в т.ч. виробничого обладнання 750 000 і адміністративного призначення 50 000. Термін корисного використання основних засобів 5 р. Застосовується прямолінійний метод нарахування амортизації. В цьому ж періоді було реалізовано 70 % продукції з рентабельністю 30 %.

За період на підприємство закупило матеріалів на суму 300 000 грн в т.ч. ПДВ та обладнання на суму 54 000 грн. в т.ч. ПДВ. Отримано кредит банку 120 000 під 24 % річних. За рахунок кредитних коштів перерахована передплата іноземному постачальнику за обладнання. Отримано рахунок за оренду приміщення на суму 4 500 грн. без ПДВ (2/3 приміщення використовуються у виробничих цілях, 1/3 - адміністрація).

За результатами податкової перевірки, що проводилась у звітному періоді підприємству було наразовано штрафні санкції з податку на прибуток 15 000 грн, які і були сплачені.

Необхідно розрахувати податок на прибуток підприємств та ПДВ, які необхідно сплатити до бюджету за звітний період.

Вирішення:

Податок на прибуток
Показник Розрахунок Сума, грн
Собівартість реалізації 500*1500+10000+10000*0.376+750000*2.2+4500*2/3=  
Реалізація (916760*0.3+916760)*0.7= 831521.6
Валовий прибуток 831521.6-916760*0.7= 189789.6
Адміністративні витрати 6000+6000*0.376+50000*0.2+4500*1/3=  
Прибуток до оподаткування 189789.6-19756=   170033.6
Податок на прибуток 170033.6*0.18= 30606.05
 
Податок на додану вартість
Операція Под. Кредит Под. Зобов`язання
Реалізація   831521.6*0.2=166304.3
Закупівля 300000/6=50000  
Купівля основних засобів 54000/6=9000    
Оренда 4500*0.2=900  
Податкове зобов`язання з ПДВ 166304.3-50000-9000-900= 106404.3

Задача 2. Підприємство ПАТ «Укрпромпостач» виготовило та реалізувало 510 тис. пляшок напою «Байкал», з них 200 тис. пляшок по 0,5 л, 150 тис. пляшок по 1 л, 160 тис. пляшок по 2 л. В Україні було реалізувано 60% від всієї продукції. Решту реалізували за кордоном. Курс євро 1:11. Собівартість 1 л – 1 грн. Рентабельність 50%. За кордон було реалізовано продукцію по 2 ЄВРО за літр. Підприємство закупило сировини на 12 тис. грн. з ПДВ, та обладнання на 100 тис. грн. без ПДВ. Повернули банківський кредит на 100 000 грн. та погасили відсотки за кредитом - 3 569 грн.

На балансі підприємства: цех, балансова вартість якого 340 тис. грн., термін експлуатації 60 міс; склад – 220 тис. грн., термін експлуатації 120 міс., обладнання – 600 тис. грн., термін експлуатації 60 міс, комп’ютерна техніка –7 тис. грн. термін експлуатації 24 міс. На підприємстві застосовується прямолінійний метод нарахування амортизації.

Визначити суму ПДВ та податку на прибуток підприємств, які необхідно сплатити до бюджету за звітний період.

Вирішення:

Податок на прибуток
Показник Розрахунок Сума, грн
Собівартість реалізації (200000*0,5+150000*1+160000*2)*1  
Реалізація в Україні 570000*0,6*1,5  
Реалізація за кордон 570000*0,4*2*11  
Валовий прибуток 513000+5016000-570000  
Амортизація 340000/60*12+220000/120*12+600000/60*12+7000/24*12  
Витрати на сплату % по кредиту    
Прибуток до оподаткування 4959000-213500-3569=  
Податок на прибуток 4741931*0,18 853547,58
 
Податок на додану вартість
Операція Под. Кредит Под. Зобов`язання
Реалізація   513000*0,2=102600
Закупівля сировини 12000/6=2000  
Купівля основних засобів 100000/5=20000  
Податкове зобов`язання з ПДВ 2000+20000=22000  
Сума до сплати 102600-22000=80600

Задача 5. За звітний період підприємство “Електрон” виготовило та реалізувало 160 одиниць телевізорів Rainford собівартістю 1600 грн. за штуку. З яких 60% було продано за кордон по 500$ за штуку (1 дол. = 8 грн.), решту в Україні по 2400 грн. за одиницю в т.ч. ПДВ.

За цей же період закуплено комплектуючих на 300000 грн. без ПДВ, нараховано та виплачено заробітну плату управлінському персоналу – 50000 грн. (ставка єдиного соціального внеску 38,05%), взято кредит у банківській установі – 100000 грн., сплачено аудиторські фірмі за перевірку річної фінансової звітності 12 000 грн в т.ч. ПДВ. Перераховано передплату іноземному постачальнику за обладнання 30 000 дол. (курс НБУ на дату передплати 7,98).

На балансі підприємства знаходиться обладнання на суму 800 000 грн, термін експлуатації 8 років, застосовується прямолінійний метод амортизації. Розрахувати суми податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств, які необхідно за звітний період підприємству заплатити до бюджету.

Вирішення:

Податок на прибуток
Показник Розрахунок Сума, грн
Собівартість реалізації 160*1600=  
Реалізація в Україні 160*(1-0,6)*2400*6/5=  
Реалізація за кордон 160*0,6*500*8=  
Валовий прибуток 384000+184320-256000=  
Амортизація 800000/8=  
Витрати на аудит 12000/6*5=  
Витрати на оплату праці 50000+50000*0,3805=  
Прибуток до оподаткування 312320-100000-10000-69025=  
Податок на прибуток 133295*0,18 23993,1
 
Податок на додану вартість
Операція Под. Кредит Под. Зобов`язання
Реалізація   184320*0,2=36864
Купівля основних засобів 300000/5=60000  
Послуги аудиту 12000/6=2000  
Податкове зобов`язання з ПДВ 2000+60000=62000  
Сума до відшкодування 62000-36864=25136

Тести





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 919 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...