Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і основні елементи податку на прибуток. Терміни сплати податку та подання декларації



Податок на прибуток - прямий податок, що стягується з прибутку, що отримала організація, підприємство, установа банку. Прибуток для сплати даного податку визначається, як дохід, що отримала організація за виключенням встановлених законодавством сум та знижок.

Податок на прибуток стягується з юридичних осіб, що займаються господарською діяльністю на території України, які являються і резидентами і не резидентами.

Платників податку на прибуток можна умовно розділити на три групи:

1. Резиденти

2. Нерезиденти

3. Спеціальні платники

До резидентів відносяться:

1. Юридичні особи що утворені и здійснюють свою діяльність згідно закону України з місцезнаходженням.

2. Дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї.

3. Фізичні особи – резиденти, що проживають на території України.

При цьому платником податку на прибуток є не всі резиденти, а лише ті що наведені в ст. 133 «платники податку» ПКУ:

1. Суб’єкти господарювання – юридичні особи, що здійснюють господарську діяльність як на території України, так і за її межами.

2. Відокремлені підрозділи платників податку, що вказані в статті 133 «Платники податку» п.133. 1.1 ПКУ

3. Підприємства залізничного транспорту та їх структурні підрозділи, що отримують прибуток від неосновної діяльності залізничного транспорту.

4. Неприбуткові установи та організації, але лише у тому випадку коли прибуток отриманий від неосновної діяльності.

Для застосування нульової ставки по податку на прибутокіснують деякі обмеження по видам діяльності:

1.На операції в сфері нерухомості

2.На операції з валютою

3. На операції в сфері розваг

4. На суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

5. Оптових покупців

6. Суб’єктів, що пропонують фінансові послуги для підприємців.

встановлено єдиний термін подання річної податкової декларації з податку на прибуток – до першого червня наступного календарного року замість першого березня;

Відповідно до Закону № 71-VIII у січні - грудні 2015 року та січні - травні 2016 року платники зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року, тобто ті, у яких дохід за 2014 рік дорівнює або перевищує 10 млн. грн. При цьому суму щомісячних авансових внесків за березень - травень 2016 року слід обчислювати у розмірі не менше 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за 2014 звітний (податковий) рік.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...