Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види акредитива



У практиці міжнародних розрахунків застосовуються різні види акредитивів, основні з яких можна класифікувати залежно від відповідальності банків, форми платежу, розташування бенефіціара.

Види акредитивів залежно від відповідальності банків.

Відкличний акредитив (Revocable Letter of Credit).При відкличному акредитиві банк-емітент має право в будь- який час змінити або анулювати акредитив без згоди бенефіціара (продавця). Оскільки банк-емітент здебільшого так вчиняє лише на вимогу покупця, то продавець, безперечно, має цілком довіряти покупцеві своїх товарів. У такому разі використання цього виду акредитива є рівнозначним застосуванню звичайного банківського переказу за фактом поставки продукції (тобто покупець може заплатити, а може і не заплатити). Нині такий вид акредитивів практично не використовується, тому що його умови не захищають експортера від ризиків неплатежу. Якщо у тексті акредитива не зазначено його вид, то він вважаєтьсябезвідкличним.

2. Безвідкличний непідтверджений акредитив (Irrevocable unconfirmed Letter of Credit). При використанні такого виду акредитива банк-емітент не має права відмовитися від свого зобов'язання протягом усього терміну дії акредитива без згоди бенефіціара (продавця). Тобто на відміну від відкличного акредитива безвідкличний непідтверджений акредитив не можна змінити в односторонньому порядку чи анулювати.

3. Безвідкличний підтверджений акредитив (Irrevocable confirmed Letter of Credit). У цьому випадку банк, що підтверджує, додатково бере на себе зобов'язання (щодо оплати товару або послуг продавця в межах акредитива), аналогічні зобов'язанням банку-емітента (солідарна відповідальність). Тож на користь бенефіціара є два зобов'язання — банку-емітента і банку, що підтверджує. Одначе для того, щоб банк узяв на себе зобов'язання з підтвердження акредитива, потрібно виконати певні умови, а саме:

1. Акредитив має бути безвідкличним;

2. Акредитив має містити чітко сформульовану вказівку або прохання банку-емітента до банку-кореспондента (підтверджуючого банку) додати своє підтвердження;

3. Акредитив має виконувати банк, що підтверджує (крім акредитивів з рамбурсним підтвердженням);

4. Зміст акредитива має бути чітким, зрозумілим і не містити жодних умов, що дозволяють покупцеві уникнути виконання умов акредитива з оплати (так звані «стоп-застереження»).

Проте слід зрозуміти, що акредитив вважається підтвердже­ним тільки після одержання достовірного повідомлення з банку- кореспондента про те, що він справді додав підтвердження до цього акредитива. Якщо банк-виконавець не додав своє підтвер­дження до акредитива, то він не зобов'язаний здійснювати платіж бенефіціару. У такому разі він одержує документи, надсилає їх до банку-емітента і здійснює платіж бенефіціара лише після того, як одержить покриття (забезпечення) від банку-емітента.

Одним з різновидів підтвердженого акредитива є акредитив з рамбурсним підтвердженням («рамбурс» од англійського «reimburse» — відшкодовувати). Такий вид підтвердження використовується тоді, коли бенефіціар наполягає, щоб акредитив, з одного боку, був підтвердженим, а з іншого — виконувався в банку, в якому він обслуговується, але банк-емітент з певних причин не може здійснити підтвердження саме в цьому банку (на­приклад, якщо банк не є першокласним). Використання рамбурсних інструкцій регулюється Уніфікованими правилами для міжбанківського рамбурсування з документарних акредитивів (№525, 1996 р.), виданими Міжнародною торговельною палатою.

В иди акредитивів за формою платежу

1. Акредитиви з оплатою за пред'явленням документів (акредитив за пред'явленням, LetterofCredit at sight/againstpayment)

Бенефіціар одержує оплату за акредитивом після представлення документів, перевірки їх банком-виконавцем і визнання такими, що відповідають умовам акредитива. Платіж проводиться у спосіб «документи проти платежу», причому банку надається достатньо часу на перевірку документів, але не більше, ніж п'ять робочих банківських днів після одержання документів {cm. 14 Правил з акредитивів),

2. Акредитиви з відтермінуванням платежу (Letter of Credit with deferred payment details)

Після надання відповідних документів уповноважений банк (банк-емітент, банк, що підтверджує, або виконуючий банк) дає письмову згоду здійснити платіж на користь бенефіціара (експортера) у термін, встановлений в акредитиві. Умови відтермінування платежу має бути чітко визначено в акредитиві. Як правило, зазначається, що відстрочка становить «... днів» з дати оформлення (виписки) транспортного документа (коносамента) або іншого, погодженого сторонами (покупцем і продавцем) документа. Платежі з відстрочкою можливі як за підтвердженими, так і за непідтвердженими акредитивами.

3. Акредитиви з негоціацією (Letter of Credit with negotiation)

Іноді в акредитивах зустрічається форма оплати через негоціацію («bynegotiation», від англійського слова «negotiate» — одержати гроші, сплатити). При цьому банк, уповноважений провести негоціацію (зазвичай це будь-який інший банк, а не банк-емітент), одержує документи стосовно акредитива та перевіряє їх. Якщо вони відповідають усім умовам акредитива, а репутація та надійність банку- емітента не викликає сумнівів, він може, не чекаючи одержання грошового відшкодування з банку-емітента, відразу оплатити ці документи на користь бенефіціара з відрахуванням визначеного відсотка комісії. Банк, що негоціює, ризикує не отримати відшкодування від банку-емітента або отримати його несвоєчасно. Причиною для цього можуть бути:

1) невизнання банком-емітентом документів такими, що цілком відповідають умовам акредитива;

4. недобросовісні дії з боку банку-емітента.

Автоматично поновлювані (револьверні) акредитиви (RevolvingLetterofCredit)

У разі коли товар поставляється однаковими партіями через однакові проміжки часу, оплата може здійснюватися за автоматично поновлюваним на тих самих умовах (револьверним) акредитивом. Текст цього акредитива буде приблизно таким: «сума акредитива: USD 10 000,00 п'ять разів автоматично поновлюваний акредитив аж до максимальної суми в USD 60 000,00». Таке формулювання означає, що після використання перших 10 000,00 дол. США автоматично набирає чинності акредитив на наступні 10 000,00 дол., США, і так далі аж до досягнення зазначеної максимальної суми. Так звану «умову поновлення» можна скласти у кількох варіантах залежно від потреби. Наприклад, можна зазначити: «Акредитив на суму: USD 10 000,00 автоматично поновлюваний щомісяця, перший раз — у січні й останній раз — у травні 2003 р. Максимальна сума, що виплачується за цим акредитивом: USD 60 000,00».

Додатково в револьверному акредитиві необхідно передбачити можливість невикористання або часткового використання якоїсь частини акредитива. У цій ситуації потрібно використовувати такі визначення револьверного акредитива:

• «кумулятивний» — означає дозвіл додавати невикористані часткові виплати чи залишки коштів до наступних часткових виплат;

• «некумулятивний» — означає заборону додавати невикористані часткові виплати чи залишки коштів до наступних часткових виплат.

Акредитив не вважається автоматично поновлюваним, якщо визначену кількість товару має бути відправлено протягом попередньо передбаченого терміну певними частинами (не обов'язково однаковими). Тому велике значення має cm. 32 Правил з акредитивів. Відповідно до неї, якщо в установлений термін якась частина не використана та/або не відвантажена протягом терміну, передбаченого для цієї частини, то акредитив не може бути використаний ні для цієї частини, ані для всіх наступних.

5. Покритий акредитив — акредитив, забезпечений власними грошовими коштами його наказодавця.

6. Резервний акредитив (Standby Letter of Credit). Акредитиви «стенд-бай» застосовуються насамперед у США і заміняють там прийняті в Європі банківські гарантії, які, відповідно до юрисдикції більшості федеральних штатів США не можуть бути виданими банками. Нині цей вид акредитива дедалі частіше застосовується і в інших країнах. Акредитиви «стенд-бай» є інструментом, подібним до гарантій, які, одначе, внаслідок свого документарного характеру підпорядковуються Правилам по аккредитивах. Резервний акредитив можна використовувати замість гарантії пропозиції, гарантії виконання чи гарантії повернення авансового платежу, а також замість платіжної гарантії. Він також є забезпе­ченням платежу в разі невиконання третьою стороною договірного зобов'язання. Текст зазначеного акредитива відповідає прийнятим нормам складання документарних акредитивів, але відрізняється тим, що використання цього інструмента передбачено лише в разі невиконання однією зі сторін договірного зобов'язання, наприклад:

• невиконання покупцем зобов'язань з оплати поставлених товарів;

• невиконання продавцем зобов'язань з поставки товару чи надання послуг.

Як доказ невиконання договірного зобов'язання подається відповідна заява отримувача резервного акредитива (бенефіціара) разом з копіями неоплачених рахунків (інвойсів) та інших документів, що підтверджують виконання бенефіціаром своїх зобов'язань за акредитивом (як правило, це транспортні документи, а також інші документи, зазначені в акредитиві).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 723 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...