Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Укладання контракту;



2 — відвантаження товару;

3 — отримання транспортних документів;

4 — передача пакета документів банку експортера;

5 — передача пакета документів банку імпортера;

6 — подання банком отриманих документів імпортеру;

7 — платіж;

8 — переказ коштів банку експортера;

Надходження виторгу на рахунок експортера.

Рис. 5.2. Механізм документарного інкасо

Важливою особливістю даної форми розрахунків є правильне складання інкасової інструкції продавцем. Згодом банк керуватиметься у своїх діях винятково цим документом. Наприклад, кредитна установа повинна суворо простежити, щоби платіж був здійснений саме в тій валюті, яку вказав експортер в інкасовій інструкції. За ситуації, коли комерційні та фінансові документи виражені у гривнях, а валюта платежу — в доларах США, продавець обов'язково повинен вказати в інструкції курс перерахунку чи спосіб його визначення.

Такі умови повинні бути добре продумані та обґрунтовані експортером. Точність і ясність у даному документі допоможуть уникнути запитів і уточнень, заощадити час та гроші як банків, так і сторін договору. Розрахунки з використанням інкасової форми є кращими за відкритий рахунок. Хоча інкасо повною мірою не страхує про­давця від неплатежу з боку покупця, порівняно з поставками за відкритим рахунком інкасо надає більшої безпеки, оскільки не дає можливості імпортерові отримати у своє розпорядження то­вари, не сплативши за них або не акцептувавши вексель.

На відміну від операцій з документарними акредитивами, продавець, здійснюючи відправки товарів чи надаючи послуги ще до отримання платежу, надає цим самим аванс покупцеві. Крім того, документарні інкасові операції не вимагають великих витрат і, з погляду техніки виконання, не є складними. Але в разі відмови покупця сплатити, пошук нового імпортера чи транспортування товару в зворотному напрямку завжди пов'язані зі значними витратами.

Інкасова форма розрахунків має певні недоліки. Основним з них є тривалість проходження документів через банки і, відповідно, періоду їх оплати (акцепту), який може забирати від декількох тижнів до місяця і більше. Крім того, імпортер має право відмовитись від оплати поданих документів або не мати дозволу на переказування валюти за кордон. У цих випадках експортер понесе витрати, пов'язані зі зберіганням вантажу, продажем його третій особі або транспортуванням назад у свою країну. У цьому зв'язку при розрахунках за інкасо можуть використовуватись різні способи прискорення і додаткового забезпечення платежів.






Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...