Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статут залізниць України



Статут залізниць України - основний документ, що визначає обов'язки, права і відповідальність залізниць, з одного боку, підприємств, організацій і громадян, що користуються транспортом, з іншого боку залізниць України. Залізниці, вантажовідправники, вантажодержувачі та пасажири повині неухильно і точно виконувати його вимоги. Статут, як найважливіший державний документ, визначає основні задачі та обов'язки сторін по перевезеннях та регулює їхні правові взаємовідносини. Статут установлює порядок упорядкування і виконання плану перевезень, основні умови перевезень вантажів, пасажирів, багажу і пошти, положення про експлуатацію під'їзних колій, а також взаємовідносини залізниць з іншими видами транспорту. Статут передбачає планове здійснення перевезень, дотримання державних інтересів, раціональне використання технічних засобів транспорту, співдружність залізниць, вантажоодержувачів, вантажовідправників, тісне співробітництво залізниць з іншими видами транспорту, удосконалювання вантажної і комерційної роботи, підвищення продуктивності праці, забезпечення своєчасної доставки і схоронності вантажів, сувору взаємну відповідальність залізниць, відправників і одержувачів за дотримання вимог Статуту, подальше підвищення культури обслуговування пасажирів. Чинний Статут залізниць України (від 6 квітня 1998р.) містить 137 статей, об'єднаних у сім розділів.

Постановами Кабінету Міністрів можуть вноситися і вносяться зміни в Статут стану та функціонування залізниць.

У розділі І "Загальні положення" (ст. 1-6) викладені задачі органів залізничного транспорту, а також міністерств і відомств, підприємств, організацій-відправників і одержувачів вантажів, визначена сфера дії Статуту

У розділі II "Вантажне господарство. Пристрої для обслуговування пасажирів" У розділі Ш "Планування та організація перевезень вантажів" викладені основні напрямки роботи залізничних станцій, порядок іх відкриття та закриття, основні вимоги до рухомого складу, та до організації перевезень.

Розділ IV "Залізничні під'їзні колії" У цьому розділі викладені основні норми та поняття стосовно під’їзних колій, також докладно викладені взаємозв’язки між залізницею(станцією примикання), та власником під’їзної колії, порядок та перелік договорів та документів які складаються для обслуговування ПК.

Розділ V "Перевезення вантажів у прямому змішаному сполученні за участю залізниць та інших видів транспорту” Викладені основні поняття по прямому та звішаному сполученні, описані основи взаємодії різних видів транспорту, порядок прийому передачі між різними відами транспорту вантажу у вагонах, контейнерах, тощо. Порядок нарахування провізної плати, сроку доставки і тд.

У розділі VI "Перевезення пасажирів, багажу. вантажобагажу і пошти" Основні норми по перевезенню вантажу вантажобагажу і пошти, зобов’язаня залізниці і пасажирів одне перед одним

Розділ VII "Відповідальність залізниці, вантажовідправників, вантажоодержувачів і пасажирів. Акти, претензії, позови" Включає у себе примірники актів, претензій, позов, порядок іх подавання та віпадки коли їх можно подавати.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...