Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційні агентства



Одним із важливих суб'єктів інформаційної діяльності в сфері ма­сової інформації є інформаційні агентства. Як правило, саме інфор­маційні агентства є основним джерелом інформації, що розповсюджу­ється за допомогою друкованих та електронних засобів масової інфор­мації. Відповідно до Закону України "Про інформаційні агентства" (ст. 1), це зареєстровані як юридичні особи суб'єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг.

Хоча насправді інформаційні агентства не лише надають інфор­маційні послуги шляхом поширення інформаційної продукції, а й створюють власні інформаційні продукти. Адже, згідно зі ст. 5 цьо­го Закону, діяльність інформаційних агентств включає такі дії, як: збирання, обробка, творення, зберігання, підготовка інформації до поширення, випуск та розповсюдження інформаційної продук­ції. При чому випуск і розповсюдження інформаційними агентства­ми власної продукції з метою отримання прибутку з погляду зако­нодавства розглядається як підприємницька діяльність в інформа­ційній сфері.

Продукція інформаційного агентства - це матеріалізований ре­зультат його діяльності, призначений для розповсюдження з метою задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб, дер­жави, і, як правило, є власністю агенства. Основними видами продук­ції інформаційних агентств є: електронна, друкована, фото-, кіно-, ау-діо- та відеопродукція.

Продукція інформаційних агентств розповсюджується за допо­могою засобів комунікації, до яких законодавство відносить: друко­вані та екранні видання, радіо, телебачення (кабельне, супутникове, глобальне), електричний та електронний зв'язок (телеграф, телефон, телекс, телефакс), комп'ютерні мережі та інші телекомунікації.

Інформаційне агентство може бути створене у будь-якій організа­ційній формі та має статус юридичної особи, якого набуває з момен­ту його державної реєстарції. Мета, завдання, функції та порядок ді­яльності інформаційного агентства визначаються законодавством та його статутом або положенням, яке затвреджується засновником або співзасновниками інформаційного агентства.

До основних суб'єктів діяльності інформаційних агентств законо­давство, зокрема, відносить таких як:

- засновник (співзасновники) інформаційного агентства;

- керівник інформаційного агентства - особа, яка безпосеред­ньо керує всіма підрозділами інформаційного агентства, від­повідає за результати його роботи, підписує фінансові доку­менти і виконує іншу роботу згідно з наданими йому засно­вником (співзасновниками) інформаційного агентства повно­важеннями;

- журналіст інформаційного агентства - творчий працівник, який збирає, одержує, створює та готує інформацію для інфор­маційного агентства і діє від його імені на підставі трудових чи інших договірних відносин з ним або за його уповноваженням.

- спеціаліст у галузі засобів комунікації - працівник інформацій­ного агентства, який на професійних засадах здійснює розпо­всюдження інформаційної продукції через засоби комунікації та несе відповідальність за використання цих засобів виключ­но на підставі чинного законодавства України.

- видавець (виробник) продукції інформаційного агентства — саме агентство або суб'єкт підприємництва, який здійснює випуск (тиражування або виробництво) інформаційної про­дукції на підставі угоди, укладеної між ним та інформацій­ним агентством;

- розповсюджувач продукції інформаційного агентства - саме агентство або суб'єкт підприємництва - власник (користувач) засобу комунікації, через який він розповсюджує продукцію ін­формаційного агентства в порядку і на умовах, визначених чин­ним законодавством України та укладеною між ними угодою;

- споживач продукції інформаційного агентства — громадяни,
юридичні особи, державні органи України та інших держав,
які на підставі відповідної угоди з інформаційними агентства­
ми одержують їх інформаційну продукцію.

Однією з основних відмінностей інформаційних агентств від за­собів масової інформації є специфіка відносин між агентством та споживачами його інформаційної продукції, яка надається остан­нім на підставі раніше укладеної угоди. На відміну від цього про­дукція ЗМІ, як правило, поширюється для невизначеної кількості споживачів.

Згідно зі ст. 9 Закону України "Про інформаційні агентства" пра­во на заснування інформаційного агентства в Україні належить гро­мадянам та юридичним особам України.

Іноземці та іноземні юридичні особи мають право бути лише співзасновниками інформаційних агентств України. При цьому сукупна частка іноземних співзасновників у статутному фонді інформаційно­го агентства не може становити більш як 35%.

Залежно від форми власності інформаційні агентства можуть бути державними або недержавними.

Іноземні інформаційні агенства мають право діяти на території України лише шляхом відкриття своїх представництв, які представ­ляють зареєстровану в Україні відповідно до чинного законодавства як суб'єкт інформаційної діяльності будь-яку установу (бюро, пред­ставництво, корпункт тощо), що представляє в Україні державне або недержавне інформаційне агентство, зареєстроване як юридична осо­ба згідно з чинним законодавством відповідної країни.

Державну реєстраціюя інформаційних агентств в Україні здій­снює Міністерство юстиції України", а представництв іноземних ін­формаційних агенств - Міністерство закордонних справ України.

У заяві про державну реєстрацію інформаційного агентства ма­ють бути зазначені:

1)засновник (співзасновники) реквізитів;

2)повне найменування та назва інформаційного агентства;

3)вид інформаційного агентства та його організаційно-правова форма;

4)передбачувана сфера розповсюдження інформаційної продук­ції (місцева, регіональна, національна, національна та зарубіжна, за­рубіжна);

5)мови, якими буде розповсюджуватися інформаційна продукція;

6)програмна мета та основні напрями діяльності інформаційно­го агентства;

7)джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності інформаційного агентства;

8)місцезнаходження інформаційного агентства.

До заяви про державну реєстрацію інформаційних агентств як суб'єктів підприємницької діяльності додаються відповідні установ­чі документи.

Заяву про державну реєстрацію інформаційного агенства розгля­дає Мін'юст у семиденний термін з дня її одержання.

Підставами для відмови у державній реєстрації інформаційного агентства є випадки, коли:

- назва інформаційного агентства, його програмна мета, основні цілі та напрями діяльності суперечать законодавству України;

- реєструючим органом уже зареєстровано інше інформаційне агентство з тією ж назвою;

- заяву подано до закінчення року з дня набрання законної сили рішенням суду про припинення діяльності цього інформацій­ного агентства.

З метою забезпечення законності в діяльності інформаційних агентств та можливості ідентифікації інформації, що розповсюджу­ється Законом України "Про інформаційні агентства" (ст. 28) вста­новлено вимоги щодо обов'язкової наявності вихідних даних продук­ції інформаційних агентств. Відповідно до цих вимог кожен випуск продукції інформаційних агентств повинен містити такі вихідні дані:

1) назву інформаційного агентства;

2) прізвище чергового редактора чи відповідального за випуск та

їх реквізити;

3) порядковий номер випуску і дату його виходу у світ;

4)адресу агентства.

При розповсюдженні своєї продукції інформаційні агентства ма­ють переважне право на використання засобів комунікації. Держав­ним інформаційним агентствам надається першочергове право перед іншими інформаційними агентствами на використання засобів кому­нікації для розповсюдження інформації, яка має особливе значення для держави і суспільства.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2763 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...