Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Видавнича справа



З інформаційною діяльністю в галузі друкованої масової інфор­мації тісно пов'язана діяльність у сфері видавничої справи. Ст. 2 За­кону України "Про видавничу справу" визначає видавничу справу як сферу суспільних відносин, що поєднує в собі організаційно-творчу та виробничо-господарську діяльність юридичних і фізичних осіб, за­йнятих створенням, виготовленням і розповсюдженням видавничої продукції.

Складовими частинами видавничої справи є:

- видавнича діяльність - сукупність організаційних, творчих, ви­робничих заходів, спрямованих на підготовку і випуск у світ видавничої продукції;

- виготовлення видавничої продукції - виробничо-технологічний процес відтворення визначеним тиражем видавничого оригіна­лу поліграфічними чи іншими технічними засобами;

- розповсюдження видавничої продукції - доведення видавни­чої продукції до споживача як через торговельну мережу, так і іншими способами.

Відповідно до визначених складових видавничої справи, цей (ст. 10) виділяє три основних суб'єкти інформаційної діяльності в цій сфе­рі, до яких належать:

- видавець - фізична чи юридична особа, яка здійснює підготов­ку і випуск видання;

- виготовлювач видавничої продукції фізична чи юридична осо­ба, що здійснює виготовлення замовленого тиражу видання;

- розповсюджувач видавничої продукції - фізична чи юридична особа, яка займається розповсюдженням видавничої продукції.

З метою обліку суб'єктів видавничої справи ведеться Державний реєстр України видавців, виготовників і розповсюджувачів видавни­чої продукції. Порядок внесення суб'єктів видавничої справи до від­повідного Державного реєстру визначена Кабінетом Міністрів Укра­їни згідно з Постановою "Про Державний реєстр видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції".

Внесення суб'єктів видавничої справи до Державного реєстру здійснюється Державним комітетом з телебачення і раіомовлення України (Держкомтелерадіо) та його місцевими підрозділами.

Держкомтелерадіо вносить до Державного реєстру суб'єктів ви­давничої справи, що підпадають під такі категорії:

- видавці - видавництва, видавничі організації, фізичні особи —суб'єкти підприємницької діяльності, обсяг випуску видавни­чої продукції яких становить понад 5 назв на рік;

- виготівники видавничої продукції - випускають видавничу про­дукцію на суму понад 500 тис. гривень на рік;

- розповсюджувачі видавничої продукції - оптово-роздрібні кни­готорговельні підприємства та інші підприємства і організації, які мають мережу книгорозповсюдження;

- суб'єкти видавничої справи, що провадять 2-3 види діяльнос­ті у видавничій справі.

Внесення до реєстру решти суб'єктів видавничої справи віднесе­но до компетенції місцевих підрозділів Держкомтелерадіо.

Внесення суб'єктів видавничої справи до Державного реєстру здійснюється на підставі їх заяви. У відоповідній заяві про державну реєстрацію зазначаються:

1)засновник (співзасновники), включаючи прізвище, ім'я, по бать­кові та відповідні паспортні дані (для громадян); повну назву (для юридичної особи); місцезнаходження, номери засобів зв'язку та бан­ківських рахунків;

2)дані про суб'єкта видавничої справи;

3)мови, якими планується випускати чи розповсюджувати видав­ничу продукцію - державною, російською, іншими мовами національ­них меншин України (конкретно якими), іноземними мовами (якими);

4)джерела надходження видавничої продукції для розповсюджен­ня - вітчизняні або зарубіжні (з яких країн);

5)джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої про­дукції.

До заяви про внесення суб'єкта видавничої справи до Державно­го реєстру додаються такі документи: 1) нотаріально засвідчена ко­пія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи чи фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності; 2) нотаріально засвід­чені копії установчих документів (статут, положення, якими перед­бачено провадження видавничої діяльності, виготовлення та розпо­всюдження видавничої продукції, установчий договір); 3) передбачу­вані дані про річний обсяг випуску, виготовлення та розповсюджен­ня видавничої продукції.

Заява про внесення суб'єкта видавничої справи до Державного реє­стру розглядається у місячний термін. Після прийняття рішення про вне­сення до Державного реєстру та сплати реєстраційного збору суб'єктові видавничої справи видається свідоцтво встановленого зразка.

Законодавство визначає також види діяльності у видавничій спра­ві, яка може здійснюватися без внесення до Державного реєстру. Зо­крема, такою діяльністю можуть займатися:

- органи законодавчої, виконавчої, судової влади для випуску у світ офіційних видань з матеріалами законодавчого та іншого нормативно-правового характеру;

- підприємства, організації, навчальні заклади, наукові установи, творчі спілки, інші юридичні особи - для випуску у світ і безо­платного розповсюдження інформаційних та рекламних видань.

Закон України "Про видавничу справу" (ст. 6) передбачає надання державної підтримки видавничій справі. Відповідно до норм ч. 2 цієї статті, держава надає підтримку видавництвам, видавничим організа­ціям, поліграфічним та книготорговельним підприємствам, що випус­кають або розповсюджують не менш як 50% продукції державною мо­вою та малотиражні (до 5 тис. примірників) видання мовами нечислен­них національних меншин, шляхом надання пільг щодо сплати податків та зборів. Ця державна підтримка полягає у звільненні від сплати ПДВ.

Для набуття статусу друкованого видання та можливості роз­повсюдження продукції видавець має додержувати вимог щодо обов'язкової наявності вихідних відомостей та обов'язкових примір­ників видань.

Згідно зі ст. 23 Закону України "Про видавничу справу", вихідні відомості видання - це сукупність даних, які характеризують видан­ня і призначені для його оформлення, інформування споживача, бі­бліографічного опрацювання і статистичного обліку.

Елементами вихідних відомостей є:

- відомості про авторів та інших осіб, які брали участь у ство­ренні видання;

- назва (основна, паралельна, ключова, альтернативна) видання;

- надзаголовкові дані; підзаголовкові дані; вихідні дані;

- випускні дані (номер і дата видачі документа про внесення видавця до Державного реєстру, обсяг видання, тираж тощо);

- класифікаційні індекси;

- міжнародні стандартні номери;

- знак охорони авторського права.

Перелік, зміст і порядок оформлення вихідних відомостей для кожного виду видань визначаються стандартами. Вихід у світ видан­ня без обов'язкових для нього вихідних відомостей не допускається.

Обов'язкові примірники видань - це примірники різних видів ти­ражованих видань, які надсилаються установам і організаціям відпо­відно до законодавства України. Перелік установ та організацій, яким надсилається обов'язковий примірник видань, пов'язані з цим права та обов'язки установ і організацій-одержувачів та видавців визнача­ються Законом України "Про обов'язковий примірник документів". Згідно зі ст. 8 цього Закону, видавці зобов'язані доставляти:

- обов'язковий безоплатний примірник видань - Книжковій пала­ті України, національним, у тому числі спеціалізованим, всеу­країнським бібліотекам, Верховній Раді України, Президенто­ві України, Кабінетові Міністрів України, органам виконавчої влади у галузі інформації, на які покладена функція держав­ної реєстрації засобів масової інформації (Мін'юст) та веден­ня Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджу­вачів видавничої продукції (Держкомтелерадіо);

- обов'язковий безоплатний примірник видань, що виготовля­ються (в тому числі публікуються) на відповідній терито­рії- універсальним бібліотекам (Автономної Республіки Крим та обласним);

- обов 'язковий безоплатний примірник малотиражних докумен­тів (до 100 примірників) - Книжковій палаті України та наці­ональним бібліотекам;

- обов'язковий безоплатний примірник нормативно-правових ак­тів, довідкових, енциклопедичних, історичних та наукових ви­дань у сфері правознавства - Конституційному Суду України.

Обов'язкові примірники документів доставляються (надсилають­ся) в день виходу в світ першої частини тиражу.

Важливу роль у веденні обліку друкованих видань відіграє Книж­кова палата України (ст. 27 Закону України "Про видавничу справу"), яка є державною науковою установою у сфері видавничої справи та інформаційної діяльності, що здійснює державну бібліографічну ре­єстрацію та централізовану каталогізацію всіх без винятку видів ви­дань, випущених в Україні;





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 710 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...