Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні правила подання скарги до Страсбурзького суду



Європейський суд з прав людини з розумінням ста­виться до тих складнощів, які можуть виникнути у заяв­ників у різних країнах-членах Ради Європи, і тому він дотримується процедури, що полегшує, наскільки це можливо, звернення до нього. Як проголошував Суд ще у справі «Рінгейзен проти Австрії», «індивідуальні скарги в дев'яти випадках із десяти пишуть малограмотні люди й без допомоги юриста, тому суворе дотримання форма­льних приписів... призвело б до несправедливих наслід­ків».

Якщо до Страсбурзького суду надходить лист, в якому хоча б у стислій формі викладено можливе пору­шення Конвенції, він не відхилить його з формальних підстав, а направить заявникові офіційний формуляр звернення до Європейського суду з прав людини, який містить усі необхідні питання. Тобто заявникові факти­чно надається можливість доопрацювати або переофор­мити заяву. Заповнювати офіційний формуляр заяви бажано за допомогою кваліфікованого юриста, адже від цього може залежати результат розгляду справи в Суді.

У практичній рекомендації, виданій Головою Євро­пейського суду з прав людини на доповнення правил 45 і 47 Регламенту Суду, особливо наголошується на необ­хідності своєчасно й старанно відповідати на листи кан­целярії Суду. Будь-яка затримка з відповіддю або її від­сутність можуть розцінюватися як те, що заявник більше не зацікавлений у продовженні провадження по справі. Зокрема, офіційний формуляр заяви необхідно повер­нути до Суду найпізніше через шість тижнів. Якщо упродовж року заявник не повернув бланк заяви або не відповів на той чи інший лист, надісланий йому канце­лярією, матеріали справи знищуються.

Відповідно до правила 47 Регламенту Суду, кожна заява, про яку йдеться у статті 34 Конвенції, подається на бланку, наданому канцелярією, якщо голова відповідної секції не вирішить інакше. Заява має містити:

· ім'я, дату народження, громадянство, стать, рід занять та адресу заявника;

· ім'я, рід занять та адресу довіреної особи, якщо така є;

· найменування Договірної Сторони або Сторін, проти яких подається заява;

· стислий виклад фактів;

· стислий виклад стверджуваного порушення (порушень) Конвенції та відповідних аргументів;

· стислий виклад доводів, що підтверджують дотримання заявником критеріїв прийнятності (вичерпання національних засобів правового захисту і правило щодо шестимісячного строку), наведених у пункті 1 статті 35 Конвенції;

· предмет заяви.

Крім того, заявник повинен додати до заяви копії (а не оригінали) будь-яких відповідних документів і, передусім, судових та інших рішень, які стосуються предмета заяви, а також зазначити, чи подали вони свої скарги на розгляд за будь-якою іншою процедурою між­народного розслідування чи врегулювання. Недодер­жання цих вимог і вимог щодо форми заяви може мати наслідком відмову в реєстрації та в розгляді справи Су­дом.

Текст заяви має бути написаний розбірливо; бажано, щоб заява була заповнена на друкарській машинці або на комп'ютері в друкованій формі. Обсяг заяви не пови­нен перевищувати 10 сторінок (без урахування тих, що містять перелік доданих документів). Якщо у виняткових випадках заява перевищує цей обсяг, заявник повинен також подати стислий виклад змісту заяви. Перелік до­кументів, які додаються до заяви, складається в порядку датування з послідовною нумерацією біля їхніх скороче­них найменувань (наприклад: лист, наказ, судове рішен­ня, апеляція тощо). Заявник також, якщо якась інша його заява вже перебуває на розгляді в Суді, повинен поінфо­рмувати про це канцелярію, повідомивши номер цієї за­яви. Усі листи та документи, що надсилаються до Страс­бурзького суду, не слід прошивати степлером, склеювати клейкою стрічкою або скріплювати аркуші іншим чином. Усі сторінки мають бути послідовно пронумерова­ні.

Заява має бути підписана заявником особисто. Якщо заяву підписує представник заявника. до неї слід додати довіреність. яка б уповноважувала його або її діяти від імені заявника. Відповідно до ст. 35 Конвенції Суд не розглядає жодної заяви. поданої в порядку статті 34 Кон­венції. якщо вона є анонімною. Заявник, котрий не ба­жає розкривати свою особу перед громадськістю. пови­нен це зазначити та викласти причини на виправдання такого відступу від звичайного порядку доступу громад­ськості до інформації щодо провадження в Суді. а також указати, чи бажає він позначення своєї особи ініціалами чи однією літерою (наприклад. «X». «Y». «Z» тощо). Го­лова палати може надати дозвіл на анонімність у винят­кових і належним чином виправданих випадках.

Звертатися із заявою до Страсбурзького суду можна однією з офіційних мов Суду (англійською або францу­зькою) або офіційною мовою однієї з держав. що рати­фікували Конвенцію. Утім, слід пам'ятати, що подаль­ший процес, за загальним правилом, ведеться офіційни­ми мовами Суду.

Суд приймає лише заяви, надіслані поштою, а не по телефону чи будь-яким іншим чином. Якщо заяву було надіслано електронною поштою або факсом. необхідно обов'язково упродовж 5 днів надіслати підписаний ори­гінал заяви звичайною поштою за адресою:

The Registrar

European Court of Human Rights

Council of Europe F-67075

STRASBOURG CEDEX FRANCE –

ФРАНЦІЯ.

Після отримання Судом заяви, канцелярія Суду над­силає заявникові відповідь з повідомленням, що на його ім'я було відкрито справу, номер якої потрібно вказува­ти в усіх наступних листах до Суду. Таке повідомлення канцелярії Європейського суду з прав людини не слід плутати з рішенням Суду про прийнятність заяви.

Суд розглядає заяви, подані в порядку статті 34 Кон­венції, безкоштовно.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1145 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...