Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відображення інформації про витрати у регістрах бухгалтерського обліку



Проста форма бухгалтерського обліку. Інформація про витрати на підставі первинних документів відображується у Журналі обліку господарських операцій.

Спрощена форма бухгалтерського обліку. Відомість 5-м призначена для систематизації інформації про витрати операційної діяльності за елементами (матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати), про витрати майбутніх періодів, про фінансові результати, про нерозподілені прибутки (непокриті збитки) та використання прибутку.

У розділі І Відомості 5-м відображаються обороти за дебетом і кредитом рахунків 84 «Витрати операційної діяльності» і 85 «Інші затрати»;

у розділі ІІ – 23 «Виробництво»;

у розділі IV - 39 «Витрати майбутніх періодів», 40 «Власний капітал», 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів».

У статтях рядків 1-6 за дебетом рахунку 84 «Витрати операційної діяльності» розділу I на підставі первинних облікових документів (та/або аркушів-розшифровок) на витрачання (або передавання у місця витрачання) виробничих запасів, нарахування заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи відображаються витрати, пов’язані з виробництвом і реалізацією продукції, із здійсненням діяльності з виконання робіт, надання послуг і продажу товарів (графи 3 – 14).

Собівартість реалізованих виробничих запасів, товарів і іноземної валюти з кредиту рахунків обліку відповідних активів списується в дебет рахунку 84 «Витрати операційної діяльності» (рядки 5.3–5.6), з якого списується в дебет рахунку 79 «Фінансові результати».

З кредиту рахунку 84 «Витрати операційної діяльності» (графи 16-18 розділу I) витрати списуються в дебет рахунків:

23 «Виробництво» – малими підприємствами, які здійснюють виробництво готової продукції (робіт, послуг) в сумі витрат, що відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», включаються до виробничої собівартості продукції;

79 «Фінансові результати» – в сумі інших операційних витрат - адміністративних, збутових.

Списання всієї суми витрат операційної діяльності суб’єкти малого підприємництва, які здійснюють виробництво готової продукції (робіт, послуг), з кредиту рахунку 84 можуть проводити у кореспонденції з рахунком 79 «Фінансові результати».

Дані графи 15 розділу І Відомості 5-м в частині витрат, що включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) переносяться до графи 16 розділу I і до графи 4 розділу II, а в частині інших операційних витрат - до графи 17 розділу I і до графи 5 розділу III, або всі витрати операційної діяльності переносяться до графи 1 розділу I і графи 5 розділу III.

Витрати малого підприємства, яке здійснює торговельну діяльність, з кредиту рахунку 84 списуються у дебет рахунку 79 (графа 5 розділу III).

У графі 20 розділу І накопичуються дані за складовими елементів операційних витрат і статтями інших затрат за період з початку звітного року, включаючи звітний (поточний) місяць.

У рядках 7.1 –7.4 розділу I відображаються сума визнаних витрат, що виникли внаслідок іншої, ніж операційна, діяльності (фінансові витрати, інші витрати), надзвичайних подій та податок на прибуток. Одночасно з відображенням вибуття незавершеного виробництва або готової продукції внаслідок надзвичайних подій або використання на капітальні інвестиції здійснюється на зазначену суму запис способом сторно за дебетом і кредитом рахунку 84 «Витрати операційної діяльності» у розрізі елементів операційних витрат (матеріальні затрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати).

У графах 4-7 розділу ІІ Відомості 5-м відображаються витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) за видами продукції, робіт, послуг (об`єктами витрат), за кредитом цього рахунку у графах 8-13 відображається їх списання (кредит рахунку 23).

За результатами інвентаризації вартість виявленого у виробничих приміщеннях (ділянках) суб’єктів малого підприємництва залишку не підданих обробці (використанню) сировини й матеріалів, не закінчених обробкою сировини, матеріалів, деталей, не закінченої складанням і комплектуванням готової продукції (за прямими витратами) відображається за дебетом рахунку 20 «Виробничі запаси» і 23 «Виробництво» та кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» (Відомість 2-м і розділ II Відомості 5 - м). Одночасно на вартість виявленого у виробничих приміщеннях (ділянках) не підданих обробці і використанню сировини і матеріалів способом сторно відображається зменшення оборотів за рахунком 84 «Витрати операційної діяльності» (графа 18 розділу I Відомості 5 -м).

Систематизація інформації про витрати майбутніх періодів, про власний (статутний, пайовий, додатковий, резервний, неоплачений і вилучений) капітал, про забезпечення майбутніх витрат і платежів, про цільове фінансування і цільові надходження здійснюється у розділі ІV Відомості 5-м. У графі 2 до початку записів зазначається код і назва відповідного рахунку бухгалтерського обліку, щодо якого вносяться дані про залишок і господарські операції.

Форма бухгалтерського обліку для суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат. Для узагальнення інформації про собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), інші витрати, а також про фінансовий результат призначений Журнал 4-мс.

У графі 4 наводиться вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції, покупних напівфабрикатів та комплектувальних виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат. Записи здійснюються за кожною операцією з витрачання запасів. У кінці звітного періоду підсумкова інформація про витрачені запаси переноситься у графу 11 Журналу 1-мс.

У графі 5 наводиться сума виплат працівникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат. Інформація переноситься узагальненою сумою, визначеною за даними Журналу 2-мс (шляхом вибірки відповідних сум з графи 21). Інформація про нарахований єдиний соціальній внесок переноситься узагальненою сумою, визначеною за даними Журналу 2-мс (шляхом вибірки відповідних сум з графи 19).

У графі 6 наводиться сума амортизації основних засобів і нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг. Інформація переноситься узагальненою сумою, визначеною за даними Журналу 1-мс (шляхом вибірки відповідних сум з графи 6).

У графі 7 наводиться вартість послуг, отриманих від сторонніх підприємств і організацій. Інформація переноситься узагальненою сумою, визначеною за даними Журналу 2-мс (шляхом вибірки відповідних сум з графи 15).

У графі 8 наводяться інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема плата за оренду земельних і майнових паїв, втрати від браку, які складаються з вартості остаточно забракованої з технологічних причин продукції (виробів, вузлів, напівфабрикатів), зменшеної на її справедливу вартість, та витрат на виправлення такого технічно неминучого браку.

У графі 10 наводиться сума коригування суми понесених витрат на суму зменшення залишку на кінець періоду (порівняно із залишком на початок періоду) незавершеного виробництва і готової продукції, яка визначається на підставі первинних документів, якими оформляється рух (придбання, виготовлення, передача в місця зберігання, відпуск на сторону, реалізація) запасів, або за результатами інвентаризації на кінець звітного періоду. Залишок готової продукції оцінюється за ціною реалізації за вирахуванням непрямих податків, витрат на збут і суми очікуваного прибутку, а залишок незавершеного виробництва оцінюється за матеріальними витратами і витратами на оплату праці. Сума коригування визначається на кінець звітного періоду і відображається на підставі відповідного розрахунку у рядку «Обороти за період».

Графа 11 призначена для відображення собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), яка визначається шляхом вирахування з суми обороту за звітний період за графою 9 суми за графою 10.

Сума обороту за звітний період за графою 11 переноситься у рядок 2050 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» графи 3 Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс).

Графи 12 — 14 призначені для відображення інформації щодо інших витрат діяльності, зокрема матеріальних витрат, витрат на оплату праці, нарахованого єдиного соціального внеску, амортизації, послуг, не пов’язаних з виробництвом продукції (товарів, робіт, послуг), собівартості реалізованих оборотних активів (крім готової продукції, товарів); сум списаних безнадійних боргів; втрат від курсових різниць; визнаних економічних санкцій; фінансових витрат; втрат від участі в капіталі; собівартості реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів; належної до сплати за звітний період відповідно до законодавства суми податків і зборів, інших витрат, у тому числі — суми втрат від надзвичайних подій. Інформація про нараховані виплати працівникам, єдиний соціальний внесок, амортизацію, послуги, не пов’язані з виробництвом продукції (товарів, робіт, послуг), узагальненою сумою переноситься з Журналів 1-мс та 2-мс. У кінці звітного періоду підсумкова інформація про витрачені запаси при здійсненні інших видів діяльності переноситься у графу 11 Журналу 1-мс.

Сума оборотів за період за графами 12 — 14 переноситься у рядок 2165 «Інші витрати» графи 3 Звіту про фінансові результати (форма №2-мс).

У графі 15 наводиться сума граф 11 — 14, яка має відповідати рядку 2285 «Разом витрати» графи 3 Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс).

Графа 16 призначена для наведення сум, які не визнаються витратами відповідно до податкового законодавства та не відображені у складі витрат в інших графах.

Облік доходів

Чітке уявлення про склад доходів підприємства дозволить організувати ефективну систему їх обліку.Загальні правила формування в обліку інформації про доходи визначені П(С)БО 15 «Дохід», застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності. Доходи - це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім збільшення капіталу за рахунок внесків власників).По кожному виду діяльності дохід визнається під час збільшення активів або зменшенні зобов'язань, що призводить до зростання власного капіталу (якщо дохід може бути достовірно оцінений). При цьому збільшення капіталу за рахунок внесків учасників підприємства не враховується (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»).Розрізняють різноманітні ознаки класифікації доходів. 1. Визнані доходи класифікуються в бухгалтерському обліку за видами діяльності за такими групами:- дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);- чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);- інші операційні доходи;- фінансові доходи;- інші доходи.Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться переважно за видами (групами) продукції, товарів і послуг, регіонами збуту або за іншими напрямами, характерними для конкретного підприємства.3. Доходи можна класифікувати за галузями діяльності:- промисловість;- торгівля;- послуги.Розмежування доходів за галузями економіки (якщо підприємство займається різними видами діяльності) сприяє визначенню найбільш прибуткові з них, що впливає на загальний фінансовий результат діяльності підприємства.3. За періодами формування виділяють:- дохід звітного періоду;- дохід попереднього періоду.Такий поділ доходів має важливе значення для аналізу динаміки, побудови трендів, встановлення базису розрахунків.4. За видами дохід поділять на:- фактично отриманий дохід;- плановий дохід.Класифікація доходу за видами широко використовується для аналізу і прогнозування, а також для контролю за виконанням запланованого доходу.5. По характеру оподаткування виділяють:- дохід, який підлягає оподаткуванню;- дохід, який не підлягає оподаткуванню.Дохід, який підлягає або не підлягає оподаткуванню, регулюється в Україні Податковим Кодексом.Не визнаються доходами такі надходження від інших осіб:1. Сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету й
позабюджетних фондів.2. Сума надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо.3. Сума попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг).4. Сума авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг).5. Сума завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено відповідним договором.6. Надходження, що належать іншим особам.7. Надходження від первинного розміщення цінних паперів. Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) -загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг без вирахування наданих знижок, повернення раніше проданих товарів та непрямих податків і зборів (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).До складу інших операційних доходів включаються суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема: - дохід від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю;- дохід від купівлі-продажу іноземної валюти;- дохід від операційної оренди активів; - дохід від операційних курсових різниць; - відшкодування раніше списаних активів; - дохід від роялті, відсотків, отриманих на залишки коштів на поточних рахунках в банках;- дохід від реалізації інших оборотних активів, крім фінансових інвестицій, необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття;- дохід від списання кредиторської заборгованості;- одержані штрафи, пені, неустойки;- дохід від безоплатно одержаних оборотних активів;- інші доходи від операційної діяльності.До складу фінансових доходів включаються дивіденди, відсотки
та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів,
які обліковуються за методом участі в капіталі).Доходи від інвестиційної діяльності – це доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі.До складу інших доходів, зокрема, включаються дохід від реалізації фінансових інвестицій; дохід від неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі господарської діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства.Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:- покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);- підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);- сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;- є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.Дохід, пов'язаний з наданням послуг, визнається, виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції.Результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх наведених нижче умов:· можливості достовірної оцінки доходу;· імовірності надходження економічних вигод від надання послуг;· можливості достовірної оцінки ступеня завершеності надання
послуг на дату балансу;· можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надання
послуг та необхідних для їх завершення.Оцінка ступеня завершеності операції з надання послуг проводиться:- вивченням виконаної роботи;- визначенням питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязі послуг, які мають бути надані;- визначенням питомої ваги витрат, яких зазнає підприємство у зв'язку із наданням послуг, у загальній очікуваній сумі таких витрат. Сума витрат, здійснених на певну дату, включає тільки ті витрати, які відображають обсяг наданих послуг на цю саму дату.Якщо послуги полягають у виконанні невизначеної кількості дій (операцій) за визначений період часу, то дохід визначається шляхом рівномірного його нарахування за цей період (крім випадків, коли інший метод краще визначає ступінь завершеності надання послуг).Якщо дохід (виручка) від надання послуг не може бути достовірно визначений, то він відображається в бухгалтерському обліку в розмірі визначених витрат, що підлягають відшкодуванню.Цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.Отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування. Цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів.Цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, та фінансування для надання підтримки підприємству без становлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу. Дохід, який виникає в результаті використання активів підприємства іншими сторонами, визнається у вигляді процентів, роялті та дивідендів, якщо:- імовірне надходження економічних вигод, пов'язаних з такою операцією;- дохід може бути достовірно оцінений.Такий дохід має визнаватися у такому порядку:· проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони
належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами з урахуванням економічного змісту відповідної угоди; · роялті визнаються за принципом нарахування згідно з економічним змістом відповідної угоди;· дивіденди визнаються у періоді прийняття рішення про їх виплату. Дохід відображається в бухгалтерському обліку в сумі справедливої вартості активів, що отримані або підлягають отриманню.Сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливою вартістю активів, робіт, послуг, що одержані або підлягають одержанню підприємством, зменшеною або збільшеною відповідно на суму переданих або одержаних грошових коштів та їх еквівалентів. Документування операцій з виникнення доходів. Важливим аспектом фінансового обліку є документальне оформлення доходів від операційної діяльності.Одним з елементів операційних доходів є дохід від реалізації готової продукції покупцям.Відвантаження або відпуск готової продукції, виконаних робіт і послуг зі складу покупцям проводиться на підставі первинних документів, накладних або розпоряджень відділу збуту.Фактичний відпуск готової продукції місцевим покупцям безпосередньо зі складу або цеху оформляють на основі довіреності права отримання цінностей, накладної, а іногороднім покупцям – товарно - транспортної накладної (при відвантаженні продукції залізничним, водним транспортом). На відвантажену продукцію, розфасовану в бочки або ящики, складається специфікація у двох примірниках: один - для покупця, а другий з документами на відвантаження передається в бухгалтерію.Цінності зі складу для відправки залізницею або водним шляхом для іногородніх покупців відпускають експедитору підприємства - відправника вантажу або представникові транспортної організації під розписку у товарно- транспортній накладній.Товарно-транспортні накладні товаровідправник виписує в чотирьох примірниках: перший є підставою для списання відвантаженої продукції зі складу вантажовідправника, другий для оприбуткування отриманої продукції направляється покупцеві, третій - в транспортну організацію як основа замовника вантажовідправника для здійснення розрахунків з нею, четвертий додається до подорожнього листа для обліку транспортної роботи.Залізниця (станція відправника) видає вантажоперевізнику квитанцію про прийняття вантажу та один примірник виписаної залізничної накладної, яка супроводжує вантаж у дорозі. Наприкінці робочого дня експедитор після відправки вантажу подає до бухгалтерії відповідні транспортні накладні.Розрахунковими документами є: договори, рахунки, платіжні вимоги, виписані на основі рахунків, специфікації. У розрахункових документах міститься інформація про відвантаженої продукції (найменування, кількість, ціна, вартість та ін.).Аналогічно оформляються доходи від реалізації товарів покупцям. Дохід від реалізації визначається методом нарахування, тобто в момент відвантаження товарів покупцям.Матеріально відповідальні особи на підставі прибуткових і видаткових документів складають товарні звіти в установлені графіком терміни передають їх разом з первинними документами бухгалтеру, який здійснює облік товарних операцій. Складання товарних звітів сприяє контролю за збереженням і рухом товарних цінностей, а також за діями матеріально відповідальної особи.Періодичність складання товарних звітів встановлюється підприємством залежно від інтенсивності руху товарів. Товарний звіт складається з двох розділів: надходження і витрачання товарів. У ньому зазначаються найменування постачальників і покупців, номера і дати супровідних документів, суми товарів, що надійшли, тари, а також ПДВ.Підставою для визнання доходів від надання послуг, виконання робіт є акт виконаних робіт (наданих послуг), який складається у двох примірниках: один для підприємства - замовника послуг, другий - для підприємства, що надає послугу. В акті вказується найменування робіт, їх вартість та ін.

Синтетичний та аналітичний облік доходів. Для накопичення інформації про доходи Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій України передбачені активні рахунки класу 7 «Доходи і результати діяльності» (табл. 7.4).

Таблиця 7.4 - Рахунки синтетичного обліку доходів відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій України

Рахунок Призначення
   
69 «Доходи майбутніх періодів» Узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах
70 «Доходи від реалізації» Узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, доходів від оренди об'єктів інвестиційної нерухомості, доходів від страхової діяльності, про доходи від грального бізнесу, від проведення лотерей, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу
71 «Інший операційний дохід» Узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)
72 «Дохід від участі в капіталі» Узагальнення інформації про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі
73 «Інші фінансові доходи» Облік доходів, які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунку 72 «Дохід від участі в капіталі»
74 «Інші доходи» Облік доходів, які виникають в процесі діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства

Спрощеним планом рахунків бухгалтерського обліку передбачені наступні рахунки з обліку доходів (табл. 7.5).

Таблиця 7.5 - Рахунки синтетичного обліку доходів відповідно до Спрощеного плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій України

Рахунок Призначення
   
70 «Доходи від реалізації» Узагальнення інформації про загальний дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)
74 «Інші доходи» Узагальнення інформації про суми інших доходів від операційної та звичайної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)
69 «Доходи майбутніх періодів» Узагальнення інформації про доходи майбутніх періодів

Кореспонденція рахунків з обліку доходів суб’єкта малого підприємництва із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків надана в табл. 7.6.

Таблиця 7.6 - Кореспонденція рахунків з обліку доходів

№ з/п Зміст господарської операції За загальним Планом рахунків За спрощеним Планом рахунків
Дебет Кредит Дебет Кредит
           
  Відображено дохід від реалізації готової продукції        
  Нараховане податкове зобов’язання з ПДВ        
  Відображено дохід від реалізації товарів покупцям        
  Нараховане податкове зобов’язання з ПДВ        
  Відкоригований на суму знижки раніше відображений дохід від реалізації товарів (5%)        
  Відкориговані раніше відображені податкові зобов'язання з ПДВ методом «червоне сторно»        
  Відображено дохід від реалізації послуг        

Продовження табл. 7.6





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1163 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...