Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з оплати праці



Для узагальнення інформація про стан розрахунків з оплати праці суб’єкти малого підприємництва застосовують:

- рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій. Рахунок пасивний, балансовий, розрахунковий. Рахунок 66 має субрахунки:

- 661 «Розрахунки за заробітною платою»;

- 662 «Розрахунки з депонентами»;

- 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

За кредитом рахунку 661 відображаються нараховані суми як списочному, так і несписочному складу штату підприємства: за відпрацьований час та виконану роботу: за чергові та додаткові відпустки у сумі, які приходиться на дні відпустки звітного місяця; за роботу у святкові ті вихідні дні; за сумісництво професій; за виконання державних обов’язків; допомога за тимчасовою непрацездатністю і т.д. у кореспонденції з різними рахунками в залежності від видів виробництв (основне, допоміжне), виконуваних робіт, характеру цих робіт, категорій робітників, а також від виду заробітної плати (основна, додаткова). За дебетом - виплата основної та додаткової заробітної плати, премій, допомоги по тимчасовій непрацездатності тощо; вартість одержаних матеріалів, продукції та товарів у рахунок заробітної плати (погашення заборгованості перед працівниками за іншими виплатами); утримання податку з доходів фізичних осіб, відрахування на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, платежів за виконавчими документами та інші утримання з виплат працівникам.

Залишок по кредиту рахунку 661 відображає суму нарахованої, але невиплаченої до кінця місяця працівникам заробітної плати.

- рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці» відповідно до спрощеного Плану рахунків.

Аналітичний облік розрахунків із працівниками ведеться в розрахункових і розрахунково-платіжних відомостях. Нараховані суми відображаються, крім того, в особових рахунках установленої форми.

Із сум нарахованої заробітної плати працівників підприємств, осіб, що працюють на підприємстві за трудовим договором, за сумісництвом, виконують разові роботи, здійснюють обов’язкові і добровільні утримання.

До обов’язкових утримань відносять:

- єдиний соціальний внесок;

- податок з доходів фізичних осіб.

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску.

Страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування встановлюється у відсотках:

• для роботодавців - від суми фактичних витрат на оплату праці та інших виплат працівникам, які підлягають обкладенню податком з громадян;

• для фізичних осіб - від суми оподатковуваного доходу (прибутку).

Єдиний внесок для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, крім осіб, які працюють на виборних посадах в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, встановлюється у відсотках до визначеної Законом бази нарахування єдиного внеску (за винятком винагороди за цивільно-правовими договорами) відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності.

Для платників встановлюється єдиний внесок у розмірі 34,7% винагороди за цивільно-правовими договорами.

Єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41 % визначеної бази нарахування єдиного внеску для працюючих інвалідів.

Суб'єкт господарської діяльності, який провадить господарську діяльність у декількох видах економічної діяльності, під час визначення розміру єдиного внеску відноситься до класу професійного ризику виробництва за основним видом його економічної діяльності.

Єдиний внесок для працівників, які працюють на підприємства, у фізичних осіб – підприємців або у фізичних осіб, що забезпечують себе роботою самостійно на умовах трудового договору встановлений у розмірі 3,6 % бази нарахування єдиного внеску.

Сума єдиного внеску = нарахована заробітна плата працівника * 3,6%

Єдиний внесок для платників, які хворіли та мають відповідні документи, встановлено у розмірі 2% суми допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Сума єдиного внеску = нараховані лікарняні працівника * 2%

Для найманих працівників - інвалідів, які працюють на підприємствах УТОГ, УТОС, єдиний внесок встановлюється у розмірі 2,85% бази нарахування єдиного внеску.

Єдиний внесок для платників, які обрали спрощену систему оподаткування, а саме: фізичних осіб – підприємців,осіб, які забезпечують себе роботою самостійно - займаються незалежною професійною діяльністю встановлено у розмірі 34,7% бази нарахування єдиного внеску.

Особи, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У разі бажання юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців брати участь на добровільних засадах за видами страхування, встановлено додаткові відсоткові ставки, а саме:

- у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,6 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску;

- у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,21 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску;

- у разі бажання зазначених осіб бути застрахованими за всіма видами загальнообов'язкового державного соціального страхування (пенсійним, на випадок безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності) єдиний внесок встановлюється у розмірі 38,11 % визначеної для цієї категорії осіб бази нарахування єдиного внеску.

Приклад 1. Суманарахованої заробітної плати бухгалтера за березень 2014 року склала 1500 грн. Крім того, у березні були нараховані лікарняні за 4 дні у розмірі 300 грн.

Здійснити нарахування та утримання єдиного соціального внеску за березень, якщо підприємство належить до 5 класу ризику та відповідно йому встановлена ставка 36,8%.

1. Нарахування єдиного соціального внеску на заробітну плату за ставкою 36,8%: 1500 грн. * 36,8% / 100% = 552 грн.

2. Нарахування єдиного соціального внеску на лікарняні за ставкою 33,2%: 300 грн. * 33,2% / 100% = 99,6 грн.

3. Нарахування єдиного соціального внеску із заробітної плати за ставкою 3,6%: 1500 грн. * 3,6% / 100% = 54 грн.

4. Нарахування єдиного соціального внеску із лікарняних за ставкою 2%: 300 грн. * 2% / 100% = 6 грн.

5. Загальна сума утримань 54 + 6 = 60 грн.

Облік обов’язкових зборів на соціальні заходи здійснюється на:

- рахунку 65 «Розрахунки по страхуванню» відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій. Рахунок має субрахунки:

- 651 «За розрахунками із загальнообов'язкового державного
соціального страхування»;- 652 «За соціальним страхуванням»;- 654 «За індивідуальним страхуванням»;- 655 «За страхуванням майна».На субрахунку 651 «За розрахунками із загальнообов'язкового
державного соціального страхування» ведеться облік розрахунків за єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.На субрахунку 652 «За соціальним страхуванням» ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування України за збором на
обов'язкове соціальне страхування.

По кредиту відображається нарахування зборів, по дебету – перерахування їх одержувачу і нарахування допомоги за рахунок коштів соціального страхування. Утримання із заробітної плати в бухгалтерському обліку відображаються у дебеті рахунку 661 «Розрахунки за виплатами працівникам» та кредиті рахунку 65 «Розрахунки по страхуванню» по субрахунках;

- рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами» відповідно до спрощеного Плану рахунків.

Податок на доходи фізичних осіб – це щомісячна сума утримань із сукупного оподатковуваного доходу за основним місцем роботи за ставкою 15% або 17%, якщо сукупний дохід не перевищує десятикратного розміру мінімальної заробітної плати.


Рис. 6.3 - Платники податку на доходи фізичних осіб

Відповідно до Податкового кодексу об'єктом оподаткування резидента є:

- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

- іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Наведемо формулу розрахунку податку на доходи фізичних осіб:

ПДФО = (Нарахована заробітна плата – Утримання єдиного соціального внеску) * 15%

Приклад 2. На основі прикладу 1 нарахувати податок на доходи фізичних осіб.

ПДФО = (1500 + 300 - 60) * 15% = 251 грн.

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.

Податкова соціальна пільга залежить від розміру нарахованої заробітної плати та від категорії працівників (пільгові категорії), вона встановлюється у розмірі, що дорівнює:

- 100 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, для будь-якого платника податку;

- 100 відсоткам суми пільги, визначеної для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, у розрахунку на кожну таку дитину;

- 150 відсоткам суми пільги для категорії платників податку, які визначені п. 169.1.1 Податкового кодексу України.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.

Застосовується пільга виключно до доходу, нарахованого на користь платника податків протягом звітного податкового періоду у вигляді заробітної плати (виплат, прирівняних до заробітної плати, компенсацій, відшкодувань), розмір якого не перевищує встановленої межі.

Податкова соціальна пільга застосовується, якщо нарахована заробітна плата менше 1,4 мінімального прожиткового мінімуму встановленого на 1.01 поточного року та уточненого до 10 грн. (відповідно податкова соціальна пільга використовується до заробітної плати, сума якої не перевищує 1218 грн. на 01.01.2014 р.). Сума звичайної податкової пільги відповідно складає 609 грн. ПДФО розраховується:

ПДФО = (Нарахована заробітна плата – Утримання єдиного соціального внеску – Соціальна пільга) * 15%

Приклад 3. Суманарахованої заробітної плати бухгалтера за березень 2014 року склала 1300 грн.

Здійснити нарахування та утримання єдиного соціального внеску за березень, якщо підприємство належить до 15 класу ризику та відповідно йому встановлена ставка 37%. Нарахувати ПДФО.

1. Нарахування єдиного соціального внеску на заробітну плату за ставкою 37%: 1300 грн. * 37% / 100% = 481 грн.

2. Нарахування єдиного соціального внеску із заробітної плати за ставкою 3,6%: 1300 грн. * 3,6% / 100% = 46,8 грн.

3. Оподатковуваний дохід 1300 – 46,8 = 1253,2 грн.

4. ПДФО = (1253,2 – 609) * 15% = 96,63 грн.

В даному випадку застосовується податкова соціальна пільга, оскільки нарахована заробітна плата у сумі 300 грн. менше, ніж 1218 грн. * 1,4 = 1705 грн.

Облік зобов’язань нарахованим податком на доходи фізичних осіб здійснюється на:

- рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами» відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій із застосуванням субрахунків.

- рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами» відповідно до спрощеного Плану рахунків.

Кореспонденція рахунків з обліку зобов’язань з оплати праці та за соціальним страхуванням із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків надана в табл. 6.5.

Таблиця 6.5 - Кореспонденція рахунків з обліку зобов’язань з оплати праці та за соціальним страхуванням із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків

№ з/п Зміст господарської операції За загальним Планом рахунків За спрощеним Планом рахунків
Дебет Кредит Дебет Кредит
1. Нарахована заробітна плата працівникам: - основного виробництва; - загальновиробничого призначення; - адміністративного призначення; - працівникам відділу збуту; - працівникам за роботу, пов’язану з капітальними інвестиціями                                        

Продовження табл. 6.5





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1087 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...