Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ VI. використовується в Україні протягом трьох років без поважних при­чин; по-друге, у випадку наявності залежного




ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


451



використовується в Україні протягом трьох років без поважних при­чин; по-друге, у випадку наявності залежного об'єкта, у зв'язку з чим власник патенту зобов'язаний надати дозвіл на використання винахо­ду, корисної моделі чи промислового зразка власнику пізніше вида­ного патенту, якщо об'єкт останнього призначений для досягнення іншої мети або має значні техніко-економічні переваги і не може ви­користовуватися без порушення прав власника раніше виданого па­тенту; по-третє, з метою забезпечення здоров'я населення, еколо­гічної безпеки та інших інтересів суспільства.

При цьому вирішення питання про надання заінтересованій особі дозволу на використання об'єкта без згоди патентовласника віднесе­не до компетенції різних органів. У перших двох випадках - це суд, а у третьому - КМУ. Ці ж органи визначають у своєму рішенні обсяг такого застосування, термін дії дозволу, розмір і порядок виплати ви­нагороди патентовласнику. До того ж перші два випадки застосовую­ться до всих об'єктів патентного права, а третій - лише до винаходів і корисних моделей.

Дії, які не визнаються порушенням прав патентовласника, пе­редбачені ст. 470 ЦК, ст. 31 Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» і ст. 22 Закону «Про охорону прав на промислові зразки».

Зокрема, право попереднього користувача на винахід, корисну модель, промисловий зразок виникає у будь-якої особи, яка до дата подання заявки на винахід, корисну модель, промисловий зразок або, якщо було заявлено пріоритет, до дати пріоритету заявки в інтересах своєї діяльності добросовісно використала зазначений об'єкт в Укра­їні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використан­ня, і полягає у тому, що ця особа має право на безоплатне продовжен­ня такого використання або використання, яке передбачалося зазначе­ною підготовкою.

Таким чином, право попереднього користувача виникає при од­ночасній наявності декількох обставин. По-перше, повинно бути два тотожних рішення, одне з яких реально готується до застосування чи використовується без закріплення виключних прав на нього, а на інше вже видано охоронний документ відповідно до законодавства України. По-друге, заявлений на патентування об'єкт був практично використаний іншою особою чи остання здійснила значну і серйозну підготовку до його застосування. По-третє, передбачені законодав­ством дії (застосування або підготовка до нього) повинні мати місце до дати подачі до Установи заявки або, якщо заявлений пріоритет, до дати її пріоритету- У випадку здійснення дій з застосування або підго­товки до застосування тотожного винаходу, корисної моделі чи про­ислового зразка у період між подачею заявки і видачею патенту пра­во попереднього користувача у особи не виникає. По-четверте, таке використання повинно здійснюватися тільки в інтересах діяльності особи, яка претендує на виникнення права попереднього користува-


ча. По-п'яте, необхідна добросовісність застосування тотожного рішення чи приготування до нього, зокрема таке досягнення повинно бути створене в результаті самостійної паралельної творчої роботи чи діяльності інших осіб обов'язково незалежно від патентовласника. По-шосте, факт використання або здійснення підготовки до вико­ристання тотожного рішення повинен мати місце на території Украї­ни. Застосування такого об'єкта за межами України не є підставою для набуття права попереднього користувача, оскільки у зв'язку з те­риторіальним принципом дії охоронного документа особа, яка вико­ристовувала тотожний результат за межами країни патентування, мо­же там безперешкодно продовжувати і надалі його застосування.

Причому право попереднього користувача може передаватися або переходити до іншої особи, але разом із підприємством чи діло­вою репутацією або з тією частиною підприємства чи ділової практи­ки, у яких було використано винахід, корисну модель, промисловий зразок або здійснено значну і серйозну підготовку для такого вико­ристання.

Не визнається порушенням прав, що випливають з патенту.

використання запатентованого винаходу, корисної моделі чи про­мислового зразка: у конструкції або при експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або випадково перебуває у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що об'єкт патентного права використовується виключно для потреб за­значеного засобу; без комерційної мети; з науковою метою або у по. рядку експерименту; за надзвичайних обставин (стихійне лихо, ка­тастрофа, епідемія тощо) з повідомленням власника патенту одразу, як це стане практично можливим, та виплатою йому в цьому випадку відповідної компенсації;

введення в цивільний оборот виробу, виготовленого із застосуван­ням запатентованого винаходу, корисної моделі чи промислового зразка, після введення цього виробу в цивільний оборот власником патенту чи з його спеціального дозволу (принцип вичерпання прав);

використання з комерційною метою винаходу будь-якою особою, яка придбала продукт, виготовлений із застосуванням запатентовано­го винаходу, і не могла знати, що цей продукт був виготовлений чи введений в обіг з порушенням прав, що надаються патентом. Проте після одержання відповідного повідомлення власника прав зазначена особа повинна припинити використання продукту або виплати­ти власнику прав відповідні кошти, розмір яких встановлюється сторонами чи судом відповідно до законів або за згодою сторін.

Обов'язки, що випливають а патенту. Власник патенту пови­нен сплачувати відповідні збори за підтримання чинності патенту, розмір яких збільшується залежно від року дії охоронного докумен­та, і добросовісно користуватися виключним правом, що випливає із патенту. Що стосується секретного винаходу чи секретної корисної моделі, то збір за підтримання чинності патенту не сплачується.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...