Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Одиниці вимірювань радіоактивних випромінювань



Радіоактивні випромінювання є одним з видів іонізуючих випромінювань.

Радіоактивність – це самовільне перетворення ядер атомів одних елементів у інші, з виділенням енергії. Атом складається з ядра й електронів, що обертаються навколо нього. Ядро складається з протонів, що мають позитивний заряд, і нейтронів – нейтральних часток. Атоми, що мають ядро з однаковим числом протонів, але не однакове число нейтронів, і відносяться до різновидів одного хімічного елемента називаються ізотопами. Так, уран 238 містить 92 протони і 146 нейтронів, а уран 235 – 92 протони і 143 нейтрони. Ядра всіх ізотопів хімічних елементів утворюють групу “нуклідів”. Процес довільного розпаду нестабільного нукліда називається радіоактивним розпадом, а сам такий нуклід радіонуклідом. Він має властивість випромінювати радіацію. Більшість нуклідів не стабільні, вони увесь час перетворюються в інші нукліди. Так, уран 238 час від часу втрачає 4 частки (2 протони і 2 нейтрони) і перетворюється у торій 234.

При кожному такому акті розпаду визволяється енергія, що поширюється у вигляді випромінювання. Якщо випромінюється позитивно заряджена частинка або нейтральна (2 протони і 2 нейтрони), як у випадку з ураном 238, то це називається a- випромінюванням, якщо випромінюються електрони – це називається β -випромінюванням. При випромінюванні частинок ядра збуджуються й атоми. Знімається збудження викидом чистої енергії. Це називається g- випромінювання. Вони характеризуються активністю (числом радіоактивних перетворень (РОЗПАД) за одиницю часу), що характеризує їх іонізуючу спроможність.

Одиницями радіоактивності є:

Міжнародна одиниця вимірювання радіоактивності - Беккерель (Бк) 1 Бк = одному розпаду за секунду. Зустрічається ще одиниця активності - кюрі (Кі). (1 Бк = 3,7х1010 Кі). Тобто Кі більш вагома порівняно з Бк одиницею.

Ушкоджень, викликаних в організмі опромінюванням, буде тим більше, чим більшу енергію воно передасть тканинам. Кількість такої переданої організмові енергії називають дозою опромінення.

Доза, яка характеризує іонізуючу спроможність випромінювання в повітрі, називається експозиційною (Х). Вона вимірюється в кулонах на кілограм (Кл/кг): Позасистемна одиниця – рентген (Р).

Поглинена доза – характеризує енергію іонізуючого опромінення, що поглинається одиницею маси опроміненої речовини(енергія, поглинена одиницею маси опроміненого об'єкта - живого або неживого).

Одиниця виміру 1 Грей = 1Дж / 1кг. У радіобіології і медицині частіше використовують позасистемну одиницю – рад (1 Рад = 0,01 Гр).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...