Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

X. Організація фінансово-господарської діяльності



Основні завдання фінансово-господарської діяльності військової частини наступні:

· повне, в межах, встановлених норм, і своєчасне забезпечення грошовими засобам бойової підготовки, господарських і культурно-побутових потреб, утримання і експлуатації озброєння, бойової техніки і майна частини;

· своєчасне і правильне задоволення грошовим утриманням військовослужбовців і заробітною платою робітників і службовців;

· забезпечення збереження коштів у військовій частині, при перевезенні їх в інших випадках;

· суворе дотримання фінансової, касової і штатно-тарифної дисципліни;

· законне, економне, господарське витрачання коштів і правильне документальне оформлення фінансових операцій;

· дотримання встановлених правил придбання матеріальних цінностей в торговельних організаціях і розрахунків за них;

· правильна організація фінансового планування, правильне і своєчасне ведення фінансового обліку, складання і подання вста­новленої звітності;

· своєчасне вжиття заходів щодо відшкодування винними особами збитків, заподіяних державі; в порядку, встановленому законом;

· своєчасна передача грошових коштів у встановлених випадках до бюджету держави;

· своєчасне проведення встановлених утримань з грошового забезпечення і заробітної плати, перерахування утриманих сум за призначенням.

Грошове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України складається з окладів грошового утримання за військовим званням і посадою, додаткових видів грошового забезпечення.

Виплата належного військовослужбовцю грошового забезпечення іншій особі допускається тільки за оформленим дорученням або його законному спадкоємно.

Зарахування військовослужбовців на грошове забезпечення проводиться на підставі;

· офіцерів, прапорщиків і військовослужбовців за контрактом –розрахункових книжок;

· військовослужбовців строкової Служби, курсантів військово-навчальних закладів - грошових атестатів (форма № 19).

Особам, призваним на строкову службу із запасу, з дня прибуття у військовий комісаріат для відправки до військової частини і до призначення на посади виплачуються оклади грошового утримання за І тарифним розрядом, а з дня підписання наказу про призначення - за займаними посадами.

За посадами військовослужбовців строкової служби тарифні розряди передбачені штатом військової частини. При призначенні військовослужбовця строкової служби на посаду прапорщика виплата окладу проводиться за розрядом, вказаним за посадою прапорщика для військовослужбовця строкової служби.

Військовослужбовцям, що проходять службу у військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, посадові оклади підвищуються на 25 відсотків.

Оклади за військовими званнями виплачуються з дня підписання наказу про присвоєння військового звання. У такому порядку виплачуються оклади при подальших змінах військових звань.

Військовослужбовцям, прийнятим у встановленому порядку на військову службу як прапорщики та військовослужбовці, які проходять службу за контрактом, призначеним за посади, що підлягають заміщенню прапорщиками та військовослужбовцями за контрактом, посадові оклади виплачуються в залежності від посад, які вони обіймають.

Посадові оклади виплачуються з дня вступу до виконання посади, але не раніше дня підписання наказу про призначення.

Військовослужбовцям-жінкам, прийнятим з установленому порядку на дійсну військову службу на посади солдат, матросів, сержантів і старшин, грошове забезпечення виплачується у порядку і розмірах, встановлених для військовослужбовців, які проходять службу за контрактом, з урахуванням нижчезазначених особливостей.

Посадові оклади виплачуються військовослужбовцям-жінкам, призначеним на посади, які дозволяється заміщати військовослужбовцями-жінками. Перелік таких посад і тарифних розрядів оголошений в наказі МО України від 19.05.1995 року. Допущеним наказом командира частини до тимчасового виконання інших посад з більшими окладами, різниця з окладах виплачуєтеся, якщо ці посади дозволено тимчасово заміщати військовослужбовцями-жінками.

Військовослужбовцям-жінкам грошове забезпечення в повному розмірі виплачується також і за дні відпустки по вагітності і пологах, яка надається на підставі лікарняних листків.

Військовослужбовцям, яким присвоєно перше офіцерське звання, оклади за військовим званням виплачуються з дня підписання наказу про присвоєння звання. В такому порядку виплачуються оклади при подальших змінах військових звань.

Особам офіцерського складу, призваним із запасу, оклади за військовим званням виплачуються з дня виїзду до місця служби, вказаного в розпорядженні, яке видане військовим комісаріатом.

Згідно з Указом Президента України N 98/99 від 29.01.1999 року встановлені і підлягають з 1 липня 1999 року виплаті особам офіцерського складу оклади за військовим званням (у грн.):

полковник - 135

підполковник - 130

майор - 125

капітан - 120

старший лейтенант - 115

лейтенант - 110

молодший лейтенант - 105

Посадові оклади офіцерам виплачуються за штатними посадами, що підлягають заміщенню особами офіцерського окладу, в розмірах, передбачених у штаті військової частини.

Якщо в штаті за окремими посадами передбачені оклади від мінімуму до максимуму через тире, розміри складів офіцерам, призначеним на ці посади, встановлюються в залежності від їх службових якостей, досвіду роботи за спеціальністю, складності і обсягу виконуваних обов'язків за посадами, які вони посідають.

Посадові оклади офіцерам виплачуються з дня вступу на посаду, але не раніше дня підписання наказу про призначення.

Особам офіцерського складу, які закінчили військово-навчальні заклади, з дня, наступного за днем, по яке вони отримали грошеве забезпечення, і до дня вступу на посаду виплачуються посадові оклади, що вказані в розрахунковій книжці.

Особам офіцерського складу за основними типовими посадами встановлені з 12.10.2007 року такі посадові оклади (у грн.):

командир взводу - 830

командир роти - 1030

командир батальйону - 1085

Офіцерам (крім таких, що перебувають у розпорядженні), прапорщикам і військовослужбовцям за контрактом, допущеним наказом командира військової частини до тимчасового обіймання інших посад з більшими окладами у тій же частині, виплачуються посадові оклади за посадами, що тимчасово обіймаються.

При наявності перерви у тимчасовому обійманні посади, в тому числі викликаної хворобою військовослужбовця тривалістю більше трьох днів, вибуттям у відпустку, на навчання або в службове відрядження, не пов'язане з обов'язками за посадою, що тимчасово обіймається, безперервний строк виконання посади обчислюється знову, без зарахування періоду виконання до перерви.

Офіцерам, допущеним у період перебування у розпорядженні до тимчасового обіймання невакантних посад, оклади за невакантними посадами, що тимчасово обіймаються, не виплачуються.

Офіцерам, прапорщикам та військовослужбовцям за контрактом, звільненим від посад, які вони посідали, в тому числі при переведенні частини на новий штат, з дня, наступного за днем звільнення з посади, грошове забезпечення виплачується з розрахунку:

· за перші два місяці - оклади за військовим званням і за останніми основними посадами;

· за два наступних місяці - тільки оклади за військовим званням.

Після закінчення перших двох місяців перебування у розпорядженні посадові оклади можуть виплачуватися протягом наступних двох місяців:

· офіцерам - за рішенням М0 України, його заступників або командувача видом ЗС України;

· прапорщикам та військовослужбовцям за контрактом - за рішенням командувача окремою армією, йому рівних і вищих командирів (начальників).

Після закінчення чотирьох місяців оклади за військовим званням і посадою можуть виплачуватися офіцерам у виняткових випадках за рішенням М0 України або його заступників, а прапорщикам і військовослужбовцям за контрактом - за рішенням командувача військового округу, йому рівних ї вище командирів (начальників).

Днем звільнення військовослужбовців від посад, які вони посідають, вважається день закінчення здачі справ та посади в межах термінів, встановлених Статутом внутрішньої служби ЗС України та Положенням про військове господарство Збройних Сил.

Днем зарахування у розпорядження військовослужбовців, які закінчили військово-навчальний заклад і які не мали в період навчання офіцерських звань, вважається день, наступний за днем підписання наказу МО України про присвоєння офіцерських звань.

В термін перебування у розпорядженні не зараховуються періоди пересування на лікуванні у лікувальних закладах, перебування у санаторіях і будинках відпочинку за ухвалою військово-лікувальної комісії після лікування, у відпустці через хворобу за ухвалою військово-лікувальної комісії, у черговій відпустці, в тому числі після закінчення військово-навчального закладу, період тимчасового обіймання офіцерами вакантних посад.

Законодавствам передбачені щомісячні додаткові види грошового забезпечення.

Директивою МО України № Д-27 від 25.09.1992р. введено в дію інструкцію про порядок обчислення вислуги років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової служби) для. виплати відсоткової надбавки за військову службу.

Вислуга років обчислюється з дня зарахування до військово-навчального закладу, прийняття на військову службу за контрактом присвоєння звання прапорщика.

Офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, за вислугу років на військовій службі виплачується відсоткова надбавка до окладу за військовим званням та за основною або тимчасово виконуваною посадою у таких розмірах на місяць:

при вислузі від 1 до 2 років - 5 відсотків

від 2 до 5 - 10

від 5 до 10 -20

від 10 до 15 - 25

від 15 до 20 - 30

від 20 до 25 - 35

при вислузі 25 років та більше - 40 відсотків.

Наказом МО Україна № 7 від 15.01.93 р. введено інструкцію про порядок виплати надбавки за особливі умови служби військовослужбовцям ЗС.

Військовослужбовцям строкової служби виплачується надбавка у розмірі 40 відсотків посадового окладу, а офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям за контрактом - 15 (для тих, хто проходить службу в екіпажах танків, САУ, ЗСУ, БМП, в розрахунках самохідних пускових установок ЗРК і т.д. за переліком відповідно до інструкції). Офіцерському складу виплачується надбавка у розмірі 20 відсотків - у військових частинах на посадах ВМС, 25 - офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям за контрактом, які проходять службу в аеромобільних військах.

Військовослужбовцям, які мають класну кваліфікацію, присвоєну у встановленому порядку, і обіймають посади, за якими може надаватися класна кваліфікація, які забезпечують безаварійну роботу озброєння та військової техніки, а також досягли високої професійної майстерності за фахом, грошова винагорода виплачується в таких розмірах на місяць:

а) особам офіцерського складу (крім військових льотчиків і штурманів), прапорщикам і військовослужбовцям за контрактом, що мають: 2-й клас - 3 відсотки, 1-й клас - 5, клас майстра – 7 відсотків посадового окладу;

б) військовослужбовцям строкової служби, що мають 2-й клас - 5відсотків, 1-й клас - 10 відсотків посадового окладу.

Виплата грошової винагороди за класну кваліфікацію проводиться військовослужбовцям до з'єднання включно, а від управління армійського корпусу та вище така виплата не передбачена.

Наказом МО України від 6.03.95 р. введена в дію інструкція про розміри і порядок виплати надбавки військовослужбовцям (крім строкової служби) і працівникам ЗС України у зв'язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці.

Надбавка до посадового окладу виплачується працівникам і військовослужбовцям, які за своїми функціональними обов'язками або на час виконання робіт згідно з укладеними договорами займаються розробленням, виготовленням, обліком, зберіганням та використанням документів, виробів та інших матеріальних носив державної таємниці, приймають рішення з цих питань або здійснюють постійний контроль за станом захисту державної таємниці.

Надбавка встановлюється до посадових окладів залежно від ступеня секретності інформації:

· відомості та їх носії, що мають ступінь секретності "особливої важливості" - 20 відсотків;

· "цілком таємно" - 15 відсотків;

· "таємно" - 10 відсотків.

Виплата надбавки проводиться на підставі наказу командира частини за минулий місяць разом з виплатою грошового забезпечення за поточний місяць.

Наказом МО України від 05.08.2001 р. затверджено інструкцію про умови преміювання військовослужбовців ЗС України.

Командири військових частин мають право преміювати військовослужбовців (крім строкової служби) ЗС України за їх особистий вклад у загальні результати служби.

Виплата премій здійснюється щомісячно, за минулий місяць - під час виплати грошового забезпечення за поточний місяць, в межах фонду преміювання за розрахунковий період (за місяць - 10%). Розмір премії визначається наказом командира частини.

Командир військової частини має право позбавляти військовослужбовців премії повністю або частково за невихід на службу без поважних причин, вливання алкогольних напоїв в службовий час, прибуття на службу в нетверезому стані, порушення статутних правил несення служби у варті, добовому наряді, під час патрулювання та бойового чергування, недбале ставлення до виконання службових обов'язків і т.д.

Офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям надстрокової служби в разі вибуття чергову відпустку виплачується грошова допомога на оздоровляння у розмірі місячного грошового забезпечення. Виплата проводиться на підставі наказу командира частини, а командиру - на підставі наказу вищого-командира (начальника). Розмір визначається із окладів грошового утримання, які військовослужбовець отримує на день відбуття в чергову відпустку, і додаткових грошового забезпечення. Тим, хто перебуває у розпорядженні, до розрахунку беруться всі виплати, які отримував військовослужбовець за останньою займаною посадою.

Військовослужбовцям, які не використали відпустку у минулому році та використають її у І кварталі поточного року, а також тим, хто отримав право на відпустку менше 10 діб у минулому році, яка їм надається одночасно з черговою відпусткою в наступному році, грошова допомога за поточний і минулий рік виплачується в разі відбуття у чергову відпустку в поточному році.

Випускникам ВНЗ допомога виплачується у цих ВНЗ в разі відбуття їх в чергову відпустку безпосередньо після закінчення ВНЗ.

Офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям надстрокової служби щорічно надається матеріальна допомога у розмірі місячного грошового забезпечення.

Матеріальна допомога надається за місцем штатної служби на підставі наказу командира частини, а командиру - на підставі наказу командира (начальника) вищестоящого із зазначенням у ньому суми допомоги, як правило, у разі скрутного матеріального становища, тяжкої хвороби військовослужбовця або його близьких родичів (чоловік, дружина, батьки, діти), стихійного лиха, пожежі, багатодітним і малозабезпеченим сім'ям та в інших складних випадках.

Випускникам ВНЗ та ШП матеріальна допомога надається у військових частинах, у які вони направлень для подальшого проходження служби після вступу на посади, на які вони призначені.

Призваним із запасу матеріальна допомога надається у рік призову після вступу та призначення.

Винагорода за тривалу безперервну військову службу виплачується військовослужбовцям (крім строкової служби) в залежності від тривалості безперервної військової служби:

за 15 р. – 0,5 оклад грошового утримання;

за 20 р. – 0,75 окладу грошового утримання;

за 30 р. – 1,25 окладу грошового утримання;

за 35 років і кожні наступні 5 років – 1,5 оклади грошового утримання.

Виплата винагороди проводиться за місцем штатної служби на підставі наказу командира частини, в якому визначається стаж безперервної служби та розмір винагороди.

Стаж обчислюється з дня зарахування у ВНЗ, призначення на військову службу за контрактом, присвоєння звання прапорщика чи спеціального звання.

Винагорода нараховується від окладу за основною посадою, яку посідає військовослужбовець на день настання права на винагороду, та окладу за військовим званням.

При виплаті винагороди військовослужбовцем, які перебувають у розпорядженні, до розрахунку беруться посадові оклади за останніми, штатними посадами, що ними обіймаються.

Офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям за контрактом у січні за підсумками роботи за минулий рік виплачується одноразова грошова винагорода в розмірі двох місячних окладів громового утримання (оклад за військове звання плюс посадовий оклад і все це помножити на 2), на яке вони мали право на день підписання наказу про виплату винагороди.

Зазначена грошова винагорода виплачується одноразово і тільки за підсумками служби за повний календарний рік.

Командири військових частин мають право:

зменшувати військовослужбовцям розмір винагороди або позбавити винагороди повністю за недоліки по службі, порушення військової дисципліни та аморальні проступки;

Грошова допомога при звільнення виплачується в таких розмірах:

50% місячного грошового забезпечення за кожній рік календарної служби - при звільненні з військової служби за вислугою строків служби, за віком, за станом здоров'я чи оргзаходами в разі неможливості використання на службі;

25% місячного грошового забезпечення за кожний певний календарний рік служби - військовослужбовцям, звільненим за власним бажанням, за сімейними обставинами чи з інших поважних причин, перелік яких затверджено Постановою КМУ від 4.03.94 р., п. 150 (смерть дружини чи чоловіка, якщо на його вихованні малолітні діти; укладення шлюбу з цивільною особою, яка виїздить для подальшого місця проживання за межі України; необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дітьми, батьками, за висновками-медичної-комісії; наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей; наявність дитини до трьох років, яка потребує догляду і т.д.).

Військовослужбовцям, звільненим за службовою невідповідністю чи в зв'язку з вироком суду, грошова допомога виплачується.

При наявності перерви у службі до вислуги строку служби зараховується тільки період з дня останнього прийому на військову службу. До роздавальної відомості додається витяг з особової справи.

Грошова допомога нараховується в розмірі грошового забезпечення.

Офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям строкової служби при призначенні на посаду та переміщенні, яке пов'язане з фактичним переїздом з одного населеного пункту в інший і переміною місця проживання виплачується підйомна допомога у розмірі місячного грошового забезпечення.

На кожного члена сім'ї військовослужбовця, який переїхав для постійного місця проживання до нового місця служби голови сім’ї виплачується підйомна допомога у розмірі 50% місячного грошового забезпечення військовослужбовця.

Підйомна допомога виплачується на членів сім'ї, які знаходяться на утриманні на день їх переїзду і занесені в особову справу військовослужбовця:

· на дружину, яка знаходиться в шлюбі з військовослужбовцем на день його прибуття;

· на дітей військовослужбовця віком до 16 років;

· на дітей-інвалідів 1.-2-ї груп незалежно від віку;

· на батьків військовослужбовця (його дружини), які прибули для постійного проживання з ним (60-65 років або інвалідів 1-ї та 2-ї груп незалежно від віку), якщо вони прибули із пункту попереднього місця. проходження служби військовослужбовця.

Додаткові види грошового забезпечення можуть змінюватись відповідно до прийнятих законів, указів, постанов та наказів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 813 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...