Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова шкіри



Основною продукцією звірівництва є хутряні шкурки, також використовують у харчуванні людей м'ясо нутрій і ондатр. Побічна продукція - жир, тушки звірів на борошно, пух і гній.

Шкіра хутрових звірів, яку називають міздрою, виконує захисну і фізіологічну функції. Вона складається з 4-х тазів: епідермісу, дерми, мускульного шару і підшкірної клітковини (рис. 54).

Рис. 54. Будова шкіри: 1- епідерміс; 2 - дерма; 3 - жировий шар; 4 - мускульний шар; 5 - підшкірна клітковина, 6 - корені ростучого волосся; 7 - корені волосин, що закінчили ріст.

Епідерміс - верхній тонкий шар, що займає 1-3 % товщі шкіри. Він захищає організм від зовнішніх впливів. Дерма знаходиться під епідермісом і становить основну масу шкіри. Щільне переплетіння колагенових і різноманітних еластинових волокон дерми зумовлює здатність шкіри до розтягування, її міцність на розрив, пружність та еластичність.

Мускульний шар розміщений під дермою і складається з поперечносмугастої мускулатури, яка дає можливість тварині збирати шкіру в складки.

Підшкірна клітковина є поєднувальною ланкою між дермою і тілом тварини. Вона складається із пухкої сполучної тканини. До волокон сполучної тканини включені жирові відкладення, які утворюють шар підшкірного жиру, особливо до зими. У шкірі, зокрема в дермі, є сальні й потові залози.

Сальні залози мають форму мішечка з короткою вивідною протокою, яка сполучається з волосяною піхвою. Секрет сальних залоз змащує волосся, надаючи їм блиску, м'якості і запобігає їх намоканню й звалюванню. Потові залози беруть участь у водно-солевому обміні, а піт виконує терморегуляційну функцію: випаровуючись, він охолоджує поверхню тіла.

Шкіра густо пронизана нервовими волокнами та добре забезпечується кров'ю, що важливо для підтримання сталої температури тіла.

Між дермою та мускульним шаром є жировий прошарок, що є резервною коморою поживних речовин. Вони накопичуються в літньо-осінній період, а витрачаються в зимово-весняні місяці. При первинній обробці шкурок підшкірні жир і клітковину слід ретельно видаляти, бо вони, розкладаючись, зумовлюють псування дерми і пожовтіння волосся. Надмірний розвиток жирового шару погіршує якість волосяного покриву.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1037 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...