Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комплектування стада. У господарствах усіх категорій і виробничих напрямів основне поголів'я кролів поділяють на селекційну (племядро) частину стада і користувальну



У господарствах усіх категорій і виробничих напрямів основне поголів'я кролів поділяють на селекційну (племядро) частину стада і користувальну.

До селекційної групи (племядра) відносять не менше ЗО % загального поголів'я основного стада. Якщо вихід племінного молодняку нижче 70-75 %, то розмір селекційної групи і племінного ядра збільшують залежно від потреби в племінному молодняку.

Комплектування стада проводять ремонтним молодняком, одержаним від кролиць селекційної групи або племінного ядра. Кількість молодняку, який залишають для ремонту стада після відсадження від матерів, залежить в основному від тривалості господарського використання кролів основного стада. Ремонт стада проводять упродовж року, при цьому молодих самочок переводять в основне стадо після відсадження від них кроленят першого окролу на останню дату місяця, а молодих самців - у 5-міс. віці.

Особливу увагу при відборі самочок приділяють їх материнським якостям. Вони повинні добре формувати гніздо перед окролом, вистеляти його пухом, окролюватись у гнізді, не розкидати, не затоптувати і не поїдати кроленят, добре їх годувати, після годівлі збирати в гніздо і прикривати пухом.

Для підтримання високої якості кролів основного стада постійно слід проводити вилучення із нього особин, що не відповідають з якихось причин вимогам даного господарства. Щомісячно та після окролу з основного стада вибраковують і реалізують на забій: хворих кролів; кролиць, які виростили менше як по 5 кроленят у перших двох окролах, мали мертвонароджених кроленят, абортували, поїли кроленят, які мають заводську вгодованість, але не прийшли в статеву охоту упродовж 15 днів, які за добрих умов годівлі та утримання не запліднились після двох спаровувань; самців, після спаровування з якими не запліднились більше 30 % самок (за добрих умов годівлі й утримання).

Після бонітування у листопаді - грудні вибраковують тварин, що одержали III клас і нижче, а також кролів, старше трьох років (за винятком особливо цінних).

Продуктивність поголів'я значною мірою залежить від віку кролів. Тому необхідно дотримуватись наступної вікової структури стада: кролі віком 1-2 роки мають становити 50 % всього поголів'я, 2-3 роки - 40-50 %, 3-4 роки - 5-10 %.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1273 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...