Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додатки. У додатках до дипломної роботи міститься допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприйняття дослідження



У додатках до дипломної роботи міститься допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприйняття дослідження. Додатки наводяться після списку використаних джерел як продовження роботи у порядку посилань за текстом. Кожний додаток починається з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими буквами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. У верхньому правому куті над заголовком малими буквами з першої великої друкується слово „Додаток …” і велика літера української абетки, наприклад, „Додаток А”, “Додаток Б”. Нумерація додатків повинна бути наскрізною, буквами українського алфавіту. Додатки слід позначати послідовно відповідно до букв алфавіту, за винятком букв Г, Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Один додаток позначається як додаток А.

Додатки розташовують так, щоб її можна було читати без повороту роботи; якщо це неможливо – з поворотом за годинниковою стрілкою.

Текст кожного додатка може поділятись на розділи та підрозділи, які нумеруються у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатку (літеру) і крапку, наприклад А.2 – другий розділ додатка А; В.3.1. – підрозділ перший третього розділу додатка В.

Ілюстрації, таблиці і формули у додатках нумеруються у межах кожного додатка, наприклад: рис. А.1.2. – другий рисунок першого розділу додатка А; формула (В.1) – перша формула додатка В.

4.10. Оформлення графічної частини

Ілюстративні матеріали мають бути оформлені у вигляді слайдів для демонстрації на проекторі з використанням комп’ютерних можливостей програми Microsoft Power Point. Ілюстративні матеріали надаються членам державної екзаменаційної комісії у вигляді комплектів матеріалів на аркушах А4, кількість комплектів повинна бути достатньою для ознайомлення з матеріалами усіх членів комісії. Комплекти ілюстративних матеріалів обов’язково повинні мати титульний аркуш (приклад оформлення наведено у додатку 7). Рекомендована (оптимальна) кількість ілюстративних матеріалів становить від п’яти до семи, з яких 2-3 присвячені розв’язанню винесених на захист наукових положень (з відображенням особистого внеску дипломника в отриманні практичних результатів).

Належним чином оформлена дипломна робота має бути переплетена (зброшурована). На титульній сторінці студент ставить свій підпис та дату завершення роботи.

5. НАУКОВЕ КЕРІВНИЦТВО ТА РЕЦЕНЗУВАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Науковими керівниками дипломних робіт призначають викладачів випускових кафедр, що мають наукові ступені та вчені звання, відповідно до їх наукових інтересів та узгодженої тематики дипломних робіт, що виконуватимуться на кафедрі.

Обов’язки наукового керівника дипломної роботи:

- надавати допомогу у виборі теми, розробленні плану (змісту) роботи, доборі літератури, виборі методів дослідження тощо;

- аналізувати зміст роботи;

- визначати поетапні терміни виконання роботи;

- контролювати виконання роботи;

- доповідати на засіданні випускової кафедри про виконання та завершення роботи;

- скласти письмовий відгук на дипломну роботу.

Завершену роботу дипломант подає науковому керівникові на перевірку та підготовку висновку.

У висновку науковий керівник має зазначити: актуальність дослідження, глибину та комплексність розкриття проблемних аспектів, рівень підготовки випускника до виконання професійних обов’язків, ступінь самостійності у виконанні дипломної роботи, новизну порушених питань та оригінальність їхнього розв’язання, уміння використовувати джерела інформації, зокрема літературу, ступінь володіння методами дослідження, повноту і якість дослідження теми, завершеність роботи, логічність, послідовність, аргументованість, літературну грамотність викладення матеріалу.

Висновок наукового керівника завершується записом „Рекомендується до захисту”, а в разі негативної оцінки – „До захисту не рекомендується”.

У випадку негативного висновку керівника це питання виноситься на розгляд засідання випускової кафедри за участю студента та наукового керівника. Ухвалу кафедри у вигляді витягу з протоколу засідання за підписом завідувача кафедри скеровують деканові факультету.

Висновок наукового керівника вписується в бланк (Форма № H-9.03), що міститься в додатку 8.

Отримавши висновок наукового керівника, за два тижні до захисту студент реєструє її на кафедрі, попередньо захищає її та отримує скерування на зовнішнє рецензування.

Рецензентами дипломної роботи можуть бути особи із числа висококваліфікованих фахівців державних фінансових установ, підприємств, установ і організацій, викладачів інших вищих навчальних закладів. Коло фахових та наукових інтересів рецензентів має відповідати тематиці дипломної роботи. Завдання рецензента – допомогти державній екзаменаційній комісії всебічно й об’єктивно оцінити дипломну роботу щодо її наукового та літературного рівня.

У рецензії необхідно зазначити:

- актуальність теми дослідження;

- ступінь обґрунтованості наукових положень, висновків та рекомендацій, сформульованих у дипломній роботі;

- якість проведеного дослідження;

- значущість та практичну цінність результатів дослідження;

- використання найновіших інформаційних джерел, зокрема літератури, в окремій галузі (назвати джерела, які застаріли);

- характеристику термінології, структури й стилю дипломної роботи, її завершеність загалом;

- зауваження щодо оформлення дипломної роботи.

Рецензію складають в одному примірнику. Її підписує особисто рецензент, зазначивши свої ініціали, прізвище, посаду, науковий ступінь, вчене звання, почесні звання та дату. Підпис рецензента засвідчують в установі, в якій він працює.

Рецензію на дипломну роботу треба подати на кафедру не пізніше, ніж за 7 днів до захисту. Негативна рецензія не є підставою для відхилення роботи від її захисту. Без зовнішньої рецензії дипломна робота до захисту не допскається. Бланк зовнішньої рецензії на дипломну роботу магістра наведений удодатку 9.

6. ПОПЕРЕДНЯ ЕКСПЕРТИЗА ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Процедурі захисту дипломної роботи за рішенням випускової кафедри може передувати попередній її розгляд на відкритому засіданні кафедри за два тижні до призначеної дати захисту. Секретар випускової кафедри перевіряє наявність всіх необхідних документів. Якщо нема якогось документа чи неправильне його оформлення може бути причиною для повернення комплекту документів на доопрацювання.

Метою попереднього розгляду є експертиза відповідності рівня дипломної роботи встановленим вимогам, апробація доповіді студента, його готовність відповідати на можливі запитання членів державної екзаменаційної комісії.

Під час розгляду дипломної роботи викладачі кафедри (члени комісії):

- уважно вивчають структуру, зміст роботи, звертають увагу на її оформлення, відповідність вимогам до дипломних робіт;

- заслуховують доповідь студента (з обов’язковим використанням ілюстративних матеріалів);

- визначають рівень професійного вишколу студента.

За результатами попереднього відкритого голосування простою більшістю голосів членів кафедри та присутніх наукових керівників приймається рішення про допуск дипломної роботи до захисту на засіданні державної екзаменаційної комісії (якщо дипломна робота виконана на відповідному науковому та професійному рівнях) чи недопуску (якщо робота не відповідає встановленим вимогам до дипломних робіт).

7. ПІДГОТОВКА ДО ЗАХИСТУ Й ЗАХИСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Закінчивши технічне оформлення дипломної роботи, слід приділити достатньо уваги підготовці до її захисту.

Захист дипломних робіт відбувається на засіданні державної екзаменаційної комісії у відповідності до Положення про систему державної атестації випускників ЛДФА (2013 р.). Вона є єдиною для всіх форм навчання (денної, заочної), організовується щорічно і діє протягом календарного року.

До складу державної екзаменаційної комісії входять: голова комісії (з числа вчених або провідних фахівців виробництва) і члени комісії, а саме: ректор вищого навчального закладу або проректор з навчальної чи наукової роботи, декан факультету або його заступник, завідувачі кафедр, професори, доценти (викладачі) профільних кафедр, провідні фахівці виробництва та працівники науково-дослідних інститутів.

Персональний склад членів державної екзаменаційної комісії, графік робіт затверджується ректором вищого навчального закладу і доводиться до загального відома не пізніше, ніж за місяць до початку роботи комісії.

Засідання державної екзаменаційної комісії відбуваються за графіком у встановлені терміни.

Дипломну роботу подають до ДЕК не пізніше, як за два дні до захисту.

До державної екзаменаційної комісії подають:

– дипломну роботу;

– письмовий відгук наукового керівника;

– письмову рецензію.

Можна подавати й інші матеріали, що свідчать про наукову і практичну цінність роботи, наприклад, надруковані статті з теми роботи, інші документи.

Засідання державної екзаменаційної комісії проводяться державною мовою. Під час захисту дипломної роботи слід дотримуватися наукової етики, бути вимогливим до себе, принциповим. Має відбуватися наукова дискусія.

Процедура проведення захисту детально регламентовані Тимчасовим положенням про організацію навчального процесу у кредитно-модульній системі підготовки фахівців (2006 р.) та Положенням про систему державної атестації випускників ЛДФА.

Захист дипломної роботи передбачає:

– заслуховування відгуку наукового керівника та рецензії;

– доповідь студента щодо змісту роботи;

– відповіді студента на запитання членів комісії та інших осіб, присутніх на захисті;

– відповіді студента з приводу зауважень, які зазначені у відгуку наукового керівника та рецензента;

– рішення комісії про оцінку роботи.

Підготовка тез виступу.

Зі структурного погляду тези виступу можна поділити на три частини:

1. Вступна, що співзвучна із вступом до дипломної роботи, в якій висвітлено:

а) актуальність обраної теми дипломної роботи (2-3 речення);

б) мотив обрання саме цієї теми дипломної роботи (1 речення);

в) наукова ідея (концепція, головна ідея) дослідження (1 речення);

г) суть мети дослідження і чому саме воно сприятиме, тобто що воно забезпечить для конкретної галузі науки, наприклад, для фінансового стану загалом і фінансових позицій суб’єкта господарювання, зокрема (1 речення);

д) узагальнені завдання дипломної роботи (3–4 речення);

е) об’єкт і предмет дослідження (1 речення);

ж) основні методи, завдяки яким отримано фактичний матеріал дослідження, з вказівкою при розгляді якого саме явища (предмета) вони були застосовані (4–5 речень);

з) склад і загальна структура дипломної роботи (1 речення).

2. Результативна, яка грунтується на загальних висновках дипломної роботи:

а) новизна дипломної роботи (1 речення);

б) практична цінність результатів дипломної роботи, а саме: де вони можуть бути застосовані (1 речення);

в) ступінь апробації і впровадження результатів дослідження (наприклад, кількість опублікованих праць; перерахування науково-практичних семінарів, конференцій для студентів і молодих учених із зазначенням назви, дати і місця проведення, в яких взяли участь);

г) економічний ефект (корисний якісний і кількісний результат) від впровадження розроблених у дипломній роботі пропозицій.

3. Висновок, де зазначено основні наукові положення дипломної роботи, які виносять на захист:

а) теоретичні дослідження дипломної роботи (називаються);

б) методологічні підходи дипломної роботи (вказуються до чого конкретно);





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...