Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Вихід на світовий ринок практично всіх підприємств і фірм та необхідність більш ефективного здійснення експортно-імпортних операцій вимагає підвищення рівня



Вихід на світовий ринок практично всіх підприємств і фірм та необхідність більш ефективного здійснення експортно-імпортних операцій вимагає підвищення рівня знань з бухгалтерського обліку зовнішньоекономічної діяльності. На відміну від внутрішньогосподарської діяльності, вихід на зовнішній ринок передбачає укладення міжнародних комерційних контрактів, опанування техніки міжнародних розрахунків, вміння вибирати торгових партнерів. Нормою міжнародних економічних відносин є більш жорстокі взаємні вимоги партнерів за умовами поставок, визначенню ціни контракту, форми розрахунків. Виходячи на зовнішній ринок, наші підприємства повинні знати ці вимоги.

Для забезпечення потреби ведення операцій в організаціях і підприємствах у спеціалістах, які б змогли здійснювати виробничу, валютно- фінансову і торгово-економічну діяльність із зарубіжними партнерами, вивчається дисципліна “Облік зовнішньоекономічної діяльності”.

Мета дисципліни: формування системи теоретичних знань, глибоке засвоєння студентами питань методології та організації бухгалтерського обліку, набуття практичних навиків з організації обліку в сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Завдання викладання дисципліни:

розкрити значення та особливості бухгалтерського обліку операцій зовнішньоекономічної діяльності;

вивчити предмет, завдання, методи бухгалтерського облі­ку, основи організації обліку операцій зовнішньоекономічної діяльності;

навчити студентів методики бухгалтерського обліку господарських операцій пов’язаних з рухом майна та іноземної валюти, розрахункових операцій у сфері ЗЕД, порядку формування облікової інфор­мації та методики її використання в управлінні гос­подарськими засобами і процесами.

Методичні рекомендації до організації самостійної роботи студентів заочної форми навчання допоможуть їм самостійно оволодіти теоретичним курсом, розглянути та вирішити практичні завлання та тести, розуміти окремі тлумачення. За тематичним курсом та опорним конспектом студенти самостійно можуть підготуватись до здачі екзамену чи заліку з дисципліни.

На основі теоретичних знань і набуття практичних навиків в організації обліку, на підставі запропонованих завдань у сфері зовнішньоекономічної діяльності, студенти зможуть глибоко оволодіти даним курсом. Завдання необхідно виконувати, враховуючи діюче законодавство України на момент виконання завдання.

Курс «Облік зовнішньоекономічної діяльності» є складовою завершального циклу профілюючих дисциплін при підготовці магістрів за спеціальністю 8.03050901 «Облік і аудит» та спеціалістів за спеціальністю 7.03050901 «Облік і аудит» денної та заочної форми навчання.

При вивченніцієї дисципліни студенти використовують знання з таких дисциплін, як: “Зовнішньоекономічна діяльність”, “Бухгалтерський облік”, “Економіка підприємства”, “Розрахунково-кредитні операції ЗЕД” тощо.

По закінченні вивчення дисципліни студенти повинні знати теоретичні основи дисципліни “Облік зовнішньоекономічної діяльності” та вміти відображати на рахунках бухгалтерського обліку операції пов’язані із зовнішньоекономічною діяльністю

Предмет дисципліни: доументальне оформлення та облік операцій зовнішньоекономічної діяльності.

Зміст дисципліни розкривається в темах:

Предмет, задачі, загально-теоретичні і специфічні основи дисципліни

Основні положення між народних контрактів та особливості відображення інформації в системі бухгалтерського обліку

Облік валютно-фінансових операцій у ЗЕД

Облік імпортних операцій

Облік експортних операцій

Облік бартерних (товарообмінних) операцій та операцій з давальницькою сировиною

Особливості обліку інших зовнішньоекономічних операцій

Облік операціфй на підприємствах з іноземними інвестиціями

Значна увага повинна приділятись формуванню наукового мислення у студентів щодо документального оформлення та відображення в обліку операцій зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням діючого законодавства.

Самостійна робота виконується у вигляді опрацювання та конспектування відповідного нормативно-законодавчого матеріалу, а також виконання завдань з різних господарських ситуацій.

Студенти повинні знати:

законодавчо-нормативну базу, яка впливає на побудову бухгалтерського обліку і звітності операцій ЗЕД;

організацію та методику ведення бухгалтерського обліку операцій ЗЕД;

документування господарських операцій ЗЕД;

особливості операцій ЗКД

Студенти повинні вміти:

вміло використовувати первинну документацію, регістри аналітичного обліку,знати нопмативно-законодавчу базу операцій ЗЕД;

правильно оформляти операції ЗЕД.


Тематичний план

для студентів заочної форми навчання спеціальності 7.03050901 „Облік і аудит”

№ п/п     Змістові модулі Кількість годин
Всього Лекції Семінарські (практичні) заняття Консультативна робота Самостійна робота студента
Т1 Предмет, завдання, загально-теоретичні і специфічні основи дисципліни   - - -  
Т2 Основні положення між народних контрактів та особливості відображення інформації в системі бухгалтерського обліку   - - -  
Т3 Облік валютно-фінансових операцій у ЗЕД       -  
Т4 Облік імпортних операцій       -  
Т5 Облік експортних операцій     - -  
Т6 Облік бартерних (товарооб-мінних) операцій та операцій з давальницькою сировиною   - - -  
Т7 Особливості обліку інших зовнішньоекономічних операцій     - -  
Т8 Облік операціфй на підприємствах з іноземними інвестиціями   - -    
Форма контролю контрольна робота – 2 год.
Разом годин з курсу          
                 

Тематичний план

для студентів заочної форми навчання спеціальності 8.03050901 „Облік і аудит”





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 428 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...