Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 1. Тема 3. Вчення про криміналістичні версії



Тема 3. Вчення про криміналістичні версії

Питання для усного опитування та дискусії

1. Поняття криміналістичної версії, підстави їх побудови.

2. Суб’єкти і етапи побудови криміналістичної версії.

3. Класифікація криміналістичних версій.

4. Основні правила і методи перевірки криміналістичної версії.

5. Варіанти процесу перевірки версії.

6. Лінійний і альтернативний методи перевірки криміналістичної версії.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: криміналістична версія; фактичні підстави і теоретична база два структурних компонента версії; структура побудови версії; класифікація версій; перевірка – це підтвердження або спростування припущень, що містяться у версії; лінійний і альтернативний методи перевірки.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Криміналістична версія – це обґрунтоване припущення суб’єктів пізнавальної діяльності, яке охоплює склад злочину і дає одне із можливих і допустимих пояснень уже виявлених вихідних даних, що дозволяє на основі у взаємодії з теоретичною базою вірогідно встановити ще невідомі обставини, які мають значення по конкретній справі. Версія не констатує, що існують певні конкретні події, а лише пояснює факти, які є в розпорядженні особи, що проводить розслідування. Версії притаманний тимчасовий характер і її призначення – це пошук нових даних. Версія повинна бути доведена або відкинута. При доведенні версія із припущення перетворюється у достовірне судження, яке підтверджується достовірно встановленими фактами. В іншому випадку вона втрачає свій проблемний характер, що визначається наявністю суперечливих фактів.

Для висунення версій повинні бути певні фактичні підстави, які можуть бути отримані як процесуальним так і не процесуальним шляхом, а також від випадкових джерел – фактична база.

Для побудови перспективних версій однієї фактичної бази недостатньо а тому необхідно звертатися до додаткових джерел – теоретичної бази. Ці два структурних компонента версії утворюють третій компонент – вірогідний висновок.

Структура побудови версії складається із шести основних етапів.

Класифікація версій здійснюється за різними підставами, так: за суб’єктом висування; залежно від конкретно висунутих припущень; змісту і характеру обставин, що підлягають встановленню; ступенем складності; ретроспективні і передбачувальні; основні і контрверсії; пошукові і дослідницькі. Перевірка версії – два способи (лінійний і альтернативний), які повинні застосовуватися спільно.

Змістовий модуль 2

Криміналістична техніка





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...