Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Семінарське заняття присвячено дослідженню проблеми утворення та конституційного розвитку Німеччини у ХIХ – на початку ХХ ст



Семінарське заняття присвячено дослідженню проблеми утворення та конституційного розвитку Німеччини у ХIХ – на початку ХХ ст. Курсантам необхідно знати, що передісторією становлення сучасної німецької державності є проголошення в 1871 р. Німецької імперії. Пропонується розглянути питання про суспільно-політичний розвиток Німеччини до 1871 р. Рекомендується проаналізувати процес об’єднання Німеччини. У зв’язку з цим варто ознайомитися з основними напрямами діяльності видатного німецького державного діяча Отто фон Бісмарка, який здійснив об’єднання Німеччини на прусько-мілітаристській основі.

Окремої уваги слід приділити Конституції Німецької імперії
від 22 квітня 1871 р., яка заснувала своєрідне державно-політичне
утворення – союзну (федеративну) державу з монархічною формою правління (при цьому з 25 держав та земель – членів Союзу лише три мали республіканську форму правління). За так званою імперською конституцією новоутворена держава (рейх) була конгломератом окремих напівфеоадальних і феодальних володінь з їх монархами, які мали неоднакові права і різний вплив на вирішення загальних справ. Такий стан формально проіснував до кінця ХIХ ст., хоча на той час Німецька імперія вже консолідувалася у централізовану державу.

На семінарському занятті слід акцентувати увагу на дослідженні державного ладу за Конституцією Німеччини 1871 р. Зокрема, пропонується окреслити правовий статус «Союзної ради», німецького імператора, імперського канцлера, рейхстагу. Рекомендується проаналізувати особливості політичного режиму кайзерівської Німеччини.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 189 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...