Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Семінарське заняття присвячено дослідженню розвитку державності і права Франції в період буржуазно-демократичної революції 1789 – 1794 рр



Семінарське заняття присвячено дослідженню розвитку державності і права Франції в період буржуазно-демократичної революції 1789 – 1794 рр., а також під час аналізу особливостей її державно-правового розвитку у ХІХ ст.

Велика французька революція – найбільша подія світової історії, яка поклала кінець феодальній епосі не тільки у Франції, а й у всій Європі. Цю революцію зазвичай називають буржуазною. Французька революція мала значну ідеологічну складову, основою якої були ідеї Просвітництва: природні права, рівність, суверенітет народу, поділ влади. Велика Французька революція є витоком формування демократичної державності на європейському континенті, з її законодавчих актів веде початок формування перше покоління прав людини.

Пропонується проаналізувати основні причини та етапи революції. Курсанти мають знати, що у ході Великої французької революції прийнято ряд конституційних та інших політико-правових актів, що справили значний вплив на розвиток права у Франції та інших країнах. У ході семінарського заняття вкрай важливо ознайомитися з найважливішим документом Великої французької революції – Декларацією прав людини і громадянина 1789 р., яка, з одного боку, пояснила всьому світові мету і завдання революції, а з другого – послужила своєрідним бар’єром на шляху можливого повернення старих феодально-абсолютистських порядків.

Другим важливим актом була конституція 1791 р., яка закріпила основні принципи та інститути буржуазного державного права і поділ влади згідно з теорією Ш. Монтеск’є, цензове виборче право, новий адміністративно-територіальний поділ країни з виборними місцевими органами управління та адміністрацією, недоторканність депутатів, формальне проголошення прав і свобод громадян.

Курсанти повинні мати певне уявлення про державний лад якобінської диктатури, її основні соціально-економічні та політичні перетворення. Рекомендується проаналізувати Конституцію 1793 р., яка істотно відрізнялася від Конституції 1791 р., насамперед у тому, що вона закріплювала буржуазно-демократичний політичний режим, ідею верховенства народу, проголошувала ширше коло прав і свобод, узаконювала ліквідацію феодальних пережитків на селі й відміну рабства у колоніях. Варто зазначити, що Декларацію і Конституцію 1793 р. було схвалено народом у більшості комун країни, однак ці основоположні документи не стали чинними.

У рамках семінарського заняття слід розглянути питання про термідоріанський заколот 27 липня 1794 р., внаслідок якого було покладено кінець якобінській диктатурі. Курсанти мають з’ясувати роль та значення директорії у Франції (1795 – 1799).

Пропонується проаналізувати Конституцію Франції 1799 р., згідно з якою вся повнота влади була зосереджена в руках першого консула – Наполеона Бонапарта. Курсантам необхідно з’ясувати його роль в історії Франції. Заслуговує на аналіз дослідження періоду Консульства (09.11.1799 – 18.05.1804). Особливої уваги слід приділити питанню про утворення імперії Наполеона.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 231 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...