Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичні завдання. 1. Засвоїти визначення термінів і понять:імунітетні грамоти, рецепція, фелонія, тризн, кутюми, кулачне право



1. Засвоїти визначення термінів і понять: імунітетні грамоти, рецепція, фелонія, тризн, кутюми, кулачне право, статутне право, право справедливості.

2. Скласти схему, що відображаєформування державного ладу, судової системи, правоохоронних органів, суспільного устрою, а також джерел права в державі франків, середньовічній Франції, Англії та Німеччині.

3. Письмово вирішити задачі, користуючись історичними джерелами права:

3.1. Розв’яжіть задачу за текстом Саксонського дзерцала: Вільний общинник Локи за крадіжку бджолиного вулію у сусіда був засуджений на страту. Він утік з-під стражі і укрився в місцевому християнському храмі, просячи настоятеля про захист, тому що покаявся у вчиненому і вважає покарання не відповідним злочину. Що робити настоятелю церкви, якщо стражники вимагають видачі Локи?

3.2. Розв’яжіть задачу за текстом Саксонського дзерцала: Эйке Гувер одержав спадщину - майно загиблого єдиного брата Гансу. Однак вже через місяць його викликали в суд, тому що деякий Карл Вульф потребував, щоб Эйке віддав йому коня, що покійний Ганс при житті програв Карлові. Сказане підтвердили численні свідки. Яке рішення прийме суд?

3.3. Розв’яжіть задачу за текстом Кароліни: Ганс Шмідт, побачивши, що чоловік на вулиці намагається пограбувати жінку, вдарив його кийком по голові і вбив. Чи підлягає Шмідт покаранню?

3.4. Розв’яжіть задачу за текстом Кароліни: Власник постоялого двору Карл Мюнцер став перед судом за обвинуваченням у кількаразових підробках спиртних напоїв. Дешевий напій власного виготування він видавав за дороге «Бургундське» і за декілька років заробив велику суму на обманутих постояльцях. Який вирок винесе суд?

3.5. Розв’яжіть задачу за текстом Кароліни: Ганс Шмідт, побачив, що злодій хоче пограбувати жінку на вулиці міста, ударив його палицею по голові та убив. Чи підлягає Шмідт покаранню?

4. Питання для самопідготовки:

– Надайте характеристику поняттям: «суди справедливості» і «право справедливості».

– Загальне право і судовий прецедент.

– Особливості спадкування в середньовічному праві Англії.

– Майорат в феодальних державах Західної Європи.

– Особливості інквізиційного (розшукового) процесу в країнах Західної Європи.

5. Підготувати доповідь:

ü Особливості зобов’язального права в державах Західної Європи

ü Особливості кримінального права в державах Західної Європи

ü «Саксонське дзерцало» як джерело вивчення суспільного ладу Німеччини ХІІІ століття

ü «Кароліна – джерело кримінально-процесуального права Німеччини»

ü «Криваве законодавство»

ü «Кароліна» і «Терезіана» — як вищий прояв «кривавого законодавства» в континентальній Європі

ü «Юриспруденція як наука та професія в середньовіччя».

Література до теми:

1. Макарчук В.С. Історія держави і права зарубіжних країн: навч. посіб. / В.С. Макарчук. – К.: Атіка, 2000. – 415 с.

2. Омельченко О.А. Всеобщая история государства и права: Учебник. В 2 т. / О.А. Омельченко.– М.: Остожье, 1998. – Т.1. – 508 с.

3. Рубаник В.Є. Лекції з історії держави та права зарубіжних країн: навч. посіб. / В.Є. Рубаник. –Х.: Консум, 2003. – 528 с.

4. Саксонское зерцало. Памятник, комментарии, исследования / [Подг. Л.И. Дембо; Отв. ред. академик АН УССР В.М. Корецкий]. – М.: Наука, 1985.

5. Черниловский З.М. Всеобщая история государства и права / З.М. Черниловский. – М.: Юрист, 1995. – 574 с.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...