Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Тема спрямована на висвітлення основних тенденцій становлення і розвитку античної цивілізації, її впливу на цивілізаційні процеси європейського континенту



Тема спрямована на висвітлення основних тенденцій становлення і розвитку античної цивілізації, її впливу на цивілізаційні процеси європейського континенту наступних епох і століть.

Процес утворення і формування держави в Греції становить великий інтерес щодо вивчення питання про походження держави і права взагалі. Утворення Афінської держави, є класичним зразком формування держави на розвалинах первіснообщинного ладу.

Під час вивчення теми курсантам необхідно звернути увагу на взаємозв’язок специфічних природно-кліматичних умов середземноморського регіону, що визначили специфічні риси державного та суспільного устрою античного поліса. На прикладі Афін слід виявити основні принципи античної демократії, її переваги та недоліки. Під час вивчення теми слід звернути особливу увагу на процеси еволюції античної державності від ранніх форм монархії до демократії. Саме тому чільне місце у вивченні теми відводиться реформам Солона та його наступників, організації влади у Стародавніх Афінах періоду Періклової демократії. Слід також звернути увагу на зародження в античному світі елементів сучасної державності у вигляді розподілу влади в Афінах та Римі, виборності посадових осіб та їх підзвітності народові.

Історія Риму являє собою завершення процесу розвитку рабовласницької суспільно-економічної формації. Римська держава є останнім і найбільш досконалим зразком типу рабовласницької держави в її античній формі. Рабовласницький спосіб виробництва досяг тут найвищого ступеня свого розвитку. Під час вивчення римської історії державності слід приділити увагу причинам трансформації республіканської держави в монархічну, а також причинам формування в римській державі самих довершених форм правового регулювання суспільних відносин.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 240 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...