Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичні завдання. 1. Засвоїти визначення термінів і понять: право, ознаки права, звичай, правовий звичай, звичаєве право



1. Засвоїти визначення термінів і понять: право, ознаки права, звичай, правовий звичай, звичаєве право, веди, дхарма, дхармашастри, артхашастра, жерці, принцип таліону, казуістичність.

2. Скласти схему, що відображаєформування державного ладу, судової системи, правоохоронних органів, суспільного устрою, а також джерел права в Стародавньому Вавилоні, Індії, Єгипті, користуючись прикладом:

Держава /період Державний лад Судова система / правоохоронні органи Суспільний лад Джерела права
Стародавній Вавилон, XVIII cт. до н.е. 1. Форма правління – монархія. 2. Державний апарат очолював патесі (лугаль) – вождь-військовий начальник; 3. Нубанда – дворецький; 4. … 1.Верховний суддя – лугаль, розглядав будь-яку справу; 2.Храмові, общинні суди… 3.… 1. авілуми –повноправні люди; 2. мушкенуми– … 3. …   Закони Хаммурапі. Складаються з прологу, 282 статей і епілогу.

3. Письмово вирішити задачі, користуючись історичними джерелами права:

3.1. Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Намарум, вільна жінка, одружилась з рабом мушкенума Лушта-мар-Шамашем. Приданого вона в дім не принесла. У подружжя народилось двоє дітей. Який правовий статус мають діти? Чи може Намарум претендувати на майно Луштамар-Шамаша після його смерті?

3.2. Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Редум Ілум-бані був захоплений у полон, де пробув 5 років. Його дружина померла, а сина виховував гончар Син-магiр, який навчив його виробляти посуд. Ділянку, надану Ілум-бані за службу, обробляв Мар-амуррим. Чи має Ілум-бані право, повернувшись з полону, вимагати повернення землі та сина?

3.3. Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Тамкар (комерційний агент) Ериб-Урош отримав за свою діяльність на користь храму ділянку землі. Він міг користуватись землею доки служить храму. Тамкар продав цю землю Син-магіру. Які правові наслідки мала ця угода для Син-Магіра?

3.4. Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Шамаллум Ериб-Урош отримав безвідсоткову позичку для купівлі папірусу в Єгипті. На зворотному шляху його було пограбовано кочовиками, які здавна ворогували з Вавилоном. Чи повинен шамаллум повертати борг?

3.5. Розв’яжіть задачу за текстом Законника Хаммурапі: Рабінум Іштар запросив муляра Аншара побудувати йому будинок. Аншар виконав роботу за 20 сиклей. Однак через місяць впала опора й ушкодила руку рабінума. Чи несе юридичну відповідальність за це муляр Аншар?

3.6. Розв’яжіть задачу за текстом Законів Ману: Лихвар вайшьи Гаурі дав у борг шудрі Дану п’ять срібних шатаман (одиниця ваги) уклавши договір про повернення через рік боргу з п’ятьма відсотками. В заставу Дан передав Гаурі дві корови. Договір виявився вигідним, оскільки щодня Гаурі продавав 10 літрів молока, одержаних від заставних корів. Через рік Дан повернув борг, але відмовився платити відсотки посилаючись на те, що кредитор їх вже одержав з продажу молока від заставних корів. Гаурі обвинуватив Дана в невиконанні договору і відмовився повернути заставу. Чи має рацію Гаурі?

3.7. Розв’яжіть задачу за текстом Законів Ману: Дочка кшатрія Маріямм і дружина брахмана Кальпа вступила в таємний любовний зв’язок з шудрой Скандой. Таємне стало відоме. Яке покарання чекає Маріямм і Скандру?

4. Питання для самопідготовки:

– Визначити основні джерела права країн Стародавнього Сходу;

– В чому полягає сутність боргового рабства?

– Розкрийте правовий статус воїна в Стародавньому Вавилоні.

– Охарактеризувати основні риси судочинства в країнах Стародавнього Сходу.

– Розкрийте види таліону та наведіть приклади.

– Розкрийте сутність ордалій.

5. Підготувати доповідь:

ü Особливості джерел права в країнах Стародавнього Сходу.

ü Основні риси судочинства в країнах Стародавнього Сходу.

Література до теми:

1. Крестовська Н. М. Історія держави і права зарубіжних країн: Хрестоматія-практикум / Н.М. Крестовська, О.Ф. Цвіркун. – Харків: Одіссей, 2010. – 488 с.

2. Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран (Древность и Средние века) / [сост. В.А. Томсинов]. – М.: ЗЕРЦАЛО, 1999. – 480 с.

3. Бостан Л.М. Історія держави і права зарубіжних країн: навч. посібник / Л.М. Бостан, С.К. Бостан. – К.: Центр учбової. літератури, 2008. – 730 с.

4. История государства и права зарубежных стран: учеб. для вузов: в 2 ч. / [Под ред. Н.А. Крашенинниковой и О.А. Жидкова]. – М.: Изд-во НОРМА, 2007. – 720 с.

5. Трофанчук Г.І. Історія держави і права зарубіжних країн: навч. посібник / Г.І. Трофанчук. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 400 с.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 756 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...