Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Злочини проти власності



Семінарське заняття - 2 години

1. Загальна характеристика злочинів проти власності.

2. Поняття, форми і види злочинів проти власності, що вчинюються шляхом викрадення.

3. Крадіжка. Відмежування її від суміжних злочинів.

4. Грабіж.

5. Розбій. Відмінність розбою від грабежу.

6. Шахрайство.

7. Вимагання чужого майна і його відмінність від розбою.

Практичне заняття - 2 години

Вирішити задачі:

Задача 1. Громадянин А. вночі проник до складського приміщення фармацевтичної фірми та викрав морозильну камеру вартістю 1500 гривень, а також 500 упаковок препарату “Трамадол” вартістю 7000 гривень. Наступного дня він був затриманий працівниками міліції при спробі збуту викраденого препарату.

Дайте кримінально-правову оцінку діям А.

Задача 2. Директор заводу Віктор С. допоміг своєму брату Василю відкрити при заводі СП. На рахунок СП було переказано 50 тис. грн. з розрахункового рахунку заводу під поставку пального. Пального і грошей завод не отримав. Під час проведення ревізії він взяв 8000 грн. готівки з каси заводу і організував банкет для перевіряючих, внаслідок чого ревізія не виявила серйозних порушень кримінального характеру.

Дайте правову оцінку діям кожного.

Задача 3. Безпритульний 14 –річний І. займався кишеньковими крадіжками, але не був жодного разу притягнутий до кримінальної відповідальності. Одного дня не “заробивши” грошей, потерпаючи від голоду, він викрадає кульок з продуктами з відкритого автомобіля. Через півгодини він був затриманий нарядом ППС.

Проаналізуйте дії І.

Задача 4. 17-річний програміст за допомогою власного комп’ютера проник до електронної системи розрахунків банку “Аваль” і перевів на свій рахунок в інший банк чужих 12 тис. грн.

Дайте юридичну оцінку діям програміста.

Задача 5. На перегоні під локомотив скорого поїзду №18 Евпаторія-Москва потрапила 12,5м рейка і поїзд випадково не зійшов з рейок. Заручниками цієї ситуації стали 400 пасажирів. Це сталася внаслідок того, що К., Ц. та З. не додивились, що коли транспортували рейки, які вони незаконно зняли з залізничного шляху, одна з рейок залишилась на магістралі.

Дайте правову оцінку діям кожного з осіб. Розгляньте варіант при якому загинули люди.

Задача 6. Т., працюючи на сільгосппідприємстві, не отримував заробітну плату 6 місяців. На його прохання до голови підприємства виділити замість грошей хоча б зерна і цукру – він отримав відмову. Тоді, ввечері, він таємно проник до комори і викрав два мішка зерна.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Т.

Задача 7. Група осіб об’єдналася для злочинного бізнесу. С. викрадав пластикові картки. Л. на спеціальній апаратурі змінював інформацію про обсяг кредитних грошей. П. отримувала за допомогою такої картки з банкоматів гроші.

Дайте кримінально-правову оцінку діям кожного.

Задача 8. На території АТ "Нафтопереробка" було розміщено мале підприємство "Таврида". Працівники цього МП таємно приєднали до трубопроводу шланг і, сховавши його під землю, вивели на загороджену територію "Тавриди". А потім вивозили паливо за допомогою спеціально обладнаного дна в автотранспорті.

Кваліфікуйте дії таких осіб.

Задача 9. Уночі С. та Р. пошкодили нафтопровід «Прикарпаттранснафтопродукт» і заволоділи 1 тонною пального. Також внаслідок цього було забруднено значну територію земель 18 тонами пального.

Яку правову оцінку потрібно дати діям С. і Р.

Задача 10. Г. підмовив 14-річного С. викрасти автомобіль. В наступному вони вчинили 10 крадіжок транспортних засобів. Під час останнього викрадення С. було затримано працівниками ДАІ. Своє знаходження він пояснив причиною, що хотів навчитися управляти автомобілем.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Г. та С.

Задача 11. Л., В. та П. об’єднались для нападу на громадян. Для цього вони виготовили кастет, придбали газовий пістолет та ніж. Під час нападу на гр. Р. вони заподіяли йому тяжкі тілесні ушкодження і заволоділи його валізою.

Дайте правову оцінку діям зазначених осіб.

Задача 12. Провідник поїзду “Москва-Київ” І., користуючись повноваженнями, під час кожного рейсу вивозила за межі України крадені картини, ікони. Під час останнього рейсу вона заволоділа старовинною іконою і не передала її гр. С. у Москві. Останній почав вимагати повернути або ікону, або гроші. Не виконавши вимогу, І. повернулась до Києва. С. через місяць приїхав до Києва і увірвався до квартири І. Застосував насилля, не небезпечне для здоров’я, до неї він заволодів брильянтовим кольє. Він був затриманий працівниками карного розшуку.

Дайте юридичний аналіз цій ситуації.

Задача 13. К. знаходячись в стані сп’яніння зрубив три ялинки в міському парку і продав їх громадянам на базарі. На наступний день він поїхав в лісове господарство міста і разом, з раніше судимим за привласнення майна С., зрубав п’ять ялинок. При спробі їх продати вони були затримані працівниками міліції.

Дайте кримінально-правову характеристику діям кожного.

Задача 14. З. погрожував М. розголошенням того, що вона фотографується для еротичного журналу, якщо остання не поверне гроші, які Зимін дав їй в борг, але вона відмовилася їх повернути. Після цього Зимін став вимагати ці гроші від знайомої М. – П., погрожуючи йому ножем.

Дайте кримінально-правову оцінку діям винної особи.

Задача 15. С. під час ремонту підвалу знайшов 3 старовинні ікони і 10 золотих монет. Він вирішив їх продати своєму знайомому. Під час продажу цих речей його затримали працівник ДСБЕЗ.

Чи є в діях С. склад злочину?

Література [33, 56, 57, 63, 64, 67].

Тема 4. Злочини у сфері господарської діяльності.

Семінарське заняття - 2 години

1. Загальна характеристика злочинів у сфері господарської діяльності.

2. Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї.

3. Контрабанда.

4. Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

5. Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Література [12, 15, 22, 36, 51, 64, 70-83].





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 751 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...