Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Діяльність окремого поста



Одним із найменших підрозділів є окремий пост, який складається з одного відділення, забезпеченого однією автоцистерною. Такі підрозділи формуються в сільській місцевості, невеликих містах та на окраїнах великих міст. Діяльність такого поста можемо вважати одноканальною системою масового обслуговування з відмовами.

Виклики, які надходять до окремого поста, можуть мати різноманітний характер та різноманітний пріоритет, проте ми будемо для кращого розуміння розглядати лише так звані бойові виклики, тобто такі, які пов’язані з виконанням робіт по гасінню чи рятуванню та мають найвищий пріоритет. Процес надходження та обслуговування викликів може бути зображений наступним графіком (Рис. 3.1).

Рис. 3.1. Діяльність окремого поста в часі.

Діяльність підрозділу по виконанню пожежно-рятувальних робіт відзначена заштрихованими ділянками, ширина яких – час виконання робіт T 1 i, а очікування – незаштрихованими ділянками. Нехай протягом деякого часу Т окремий пост виконував обслуговування викликів протягом часу T 1, а був вільним від обслуговування протягом часу T 0.

Маємо, що

,

а

T = T 0+ T 1.

Статистична оцінка ймовірностей того, що відділення було вільним від викликів, або займалося обслуговуванням виклику становить, відповідно

, .

Зауважимо, що p 0+ p 1=1.

Проте практична користь такого результату є невелика, оскільки він містить інформацію про діяльність окремого поста за деякий період T і не містить можливості передбачення оперативних параметрів обстановки. Крім того, зрозуміло, що ймовірності p 0 і p 1 повинні залежати від частоти надходження викликів і тривалості їх обслуговування. Тому використаємо інший підхід до вирішення цієї задачі.

Нехай потік викликів, які надходять до окремого поста, є пуассонівським, тобто описується формулою

, (3.4)

де pk (t) – ймовірність того, що за час t надійде рівно k викликів, l - середня кількість викликів за одиницю часу (густина потоку викликів).

Нехай тривалість обслуговування одного виклику описується показниковим законом розподілу

, (3.5)

де P { tзан < t } – ймовірність того, що час обслуговування виклику триватиме менше t, а , де – середня тривалість обслуговування одного виклику.

Ми можемо розглядати діяльність окремого поста як складну динамічну систему відкритого типу, яка може перебувати в двох станах: E 0 – стані очікування та E 1 – стані зайнятості. Від одного стану до іншого система переходить стрибкоподібно. Такі системи називаються марківськими, вперше їх описав російський вчений А.А. Марков (1856-1922). Марківські випадкові процеси зображають у вигляді графа (Рис. 3.2).

Виходячи з наведеного, у будь-який момент часу t окремий пост може знаходитися в станах чергування з ймовірністю p 0(t) та у стані зайнятості з ймовірністю p 1(t), звичайно, p 0(t)+ p 1(t)=1. Якщо знайдемо ці функції, то ми будемо мати кращий опис процесів в системі.


Рис. 3.2. Граф станів окремого поста.

Для відшукання цих функцій зафіксуємо t і знайдемо ймовірність p 0(t+Dt). Подія, ймовірність якої шукаємо, вказує на те, що протягом часу t+Dt система знаходилася в стані очікування. А це можливо лише у двох несумісних випадках:

А ={в момент t не було виклику (ймовірність p 0(t)) та за час Dt не надійшов виклик (ймовірність p 0(Dt)).

В ={в момент t здійснювалося обслуговування виклику (ймовірність p 1(t)), але протягом інтервалу Dt обслуговування завершилося і система перейшла в режим чергування (ймовірність P { tзайн < Dt })}. За теоремою про суму несумісних подій маємо

p 0(t+Dt)= P (A)+ P (B). (3.6)

Оскільки кожна з подій А і В здійснюється в результаті виконання двох взаємно незалежних випадкових подій, то за теоремою про добуток ймовірностей незалежних подій маємо

P (A)= p 0(t) p 0(Dt), (3.7)

P (B)= p 1(t) P { tзайн < Dt }. (3.8)

Підставимо (3.7) і (3.8) в (3.6) та одержимо

p 0(t+Dt)= p 0(t) p 0(Dt)+ p 1(t) P { tзан < Dt }. (3.9)

Використавши (3.4) і (3.5), маємо

p 0(t+Dt)= p 0(t) elDt + p 1(t)(1– emDt). (3.10)

Оскільки Dt досить мала величина, можна наближено записати, що elDt =1 –lDt, emDt =1 –mDt. Тоді можемо переписати (3.10) у вигляді

p 0(t+Dt)= p 0(t) (1 –lDt)+ p 1(t) (mDt). (3.11)

З (3.11) одержуємо

. (3.12)

Перейдемо в рівності (3.12) до границі при Dt ®0 і одержимо диференціальне рівняння

, (3.13)

яке є лінійним диференціальним рівнянням 1-го порядку з двома невідомими p 0(t) і p 1(t). Аналогічно можемо одержати диференціальне рівняння

. (3.14)

Розв’язавши систему рівнянь (3.13) – (3.14), маємо

, (3.15)

. (3.16)

Сума p 0(t)+ p 1(t)=1, а при t =0 маємо p 0(t)=1, p 1(t)=0 – виконуються початкові умови.

Таким чином, знайдено математичний опис (математичну модель) діяльності окремого поста.

Перейшовши в (3.15) та (3.16) до границь при t®¥, одержуємо граничні значення ймовірностей p 0(t) і p 1(t):

, (3.17)

. (3.18)

Границі (3.17) та (3.18) означають, що через деякий час система перейде в стаціонарний стан (не залежатиме від часу) (Рис. 3.3).

 
p 0
p 1
 
Перехідний Стаціонарний
t
p 0(t)
p 1(t)

Рис. 3.3. Графіки ймовірностей p 0(t) і p 1(t).

Позначимо через

, (3.19)

та з (3.17) та (3.18) одержимо, що

,

.

При малих значеннях a ймовірність зайнятості системи мала, а ймовірність очікування – висока. Це може бути у випадку, коли малою є або величина l (дуже мала кількість викликів), або (виклики обслуговуються дуже швидко).

Найважливішим показником діяльності оперативних служб є ймовірність відмови в обслуговуванні, яка у нашому випадку

. (3.20)

Згадаємо, що , де T – загальний період часу діяльності системи, а T 1 – час обслуговування викликів. Тоді

.

Позначимо кількість викликів, які надійшли за період T через N. Зрозуміло, що сумарна кількість викликів складається з суми кількості викликів, що обслуговані та кількості не обслугованих викликів

N = Nобсл + Nнеобсл.

Визначити кількість обслугованих та не обслугованих викликів можна за допомогою формул

, .

Приклад. Нехай відділення окремого поста здійснює протягом року близько 30 виїздів, середня тривалість виїзду 2 год. Знайти кількість обслугованих та не обслугованих викликів за рік.

Маємо

(виклики/год.)

і

.

Тоді

(викликів),

(виклики).

Це означає, що протягом 5 років, в середньому, може бути одна відмова.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 147 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...