Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічні закони та категорії



Як природа, так і суспільство розвивається за певними законами.

Економічні закони виявляють об’єктивні, стійкі причино – наслідкові зв’язки між економічними процесами і явищами. Економічні закони не можуть бути незмінними, оскільки економічні процеси не є постійними. Вони розвиваються і функціонують лише в процесі економічної діяльності людей – при виробництві, розподілі, обміні і споживанні.

На початкових етапах розвитку капіталістичного суспільства економічні закони реалізуються через стихійну діяльність людей подібно до непізнаних сил природи. На сучасному етапі розвитку капіталізму, коли основною формою капіталістичної власності є колективна(акціонерна, кооперативна), стихійна дія економічних законів доповнюється елементами їх свідомого використання через механізм державного і наднаціонального регулювання економіки, розширення масштабів планомірності тощо.

Держава не може скасувати об’єктивні економічні закони, але може створювати передумови для їх розвитку, змінюючи умови. Це досягається вдосконаленням права власності, господарського механізму та за допомогою державного регулювання. Отже, економічні закони не залежать від волі й свідомості людей, але залежать від їх свідомої діяльності.

Розрізняють всезагальні, загальні і специфічні закони.

Всезагальні економічні закони властиві всім суспільним способам виробництва. Вони відображають внутрішні, суттєві й сталі зв’язки, властиві процесу взаємодії людини з природою. Це закони:

- відповідності виробничих відносин рівню і характеру розвитку продуктивних сил,

- зростання продуктивності праці,

- економії часу тощо.

Загальні закони діють у кількох економічних формаціях – це закон вартості, закон попиту і пропозиції, закон грошового обігу тощо.

Специфічні економічні закони діють лише в межах одного суспільного способу виробництва. Найважливіший з поміж них - основний економічний закон, який виражає найбільш глибинні зв’язки між продуктивними силами і виробничими відносинами у взаємодії з розвитком продуктивних сил. Це закони: додаткової вартості, середнього або монопольного прибутку.

Економічна категорія – теоретичне вираження, мислена форма економічних відносин, явищ, процесів («товар», вартість, прибуток, національний дохід тощо).

Категорії відображають сутність економічних явищ і процесів, умови економічного життя суспільства.

Економічні категорії рухливіші, мінливіші, ніж економічні закони.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...