Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вітаміни



Крім білків, жирів, вуглеводів, води і мінеральних солей, їжа повинна містити ще й особливі органічні сполуки – вітаміни, які беруть активну участь у всіх біохімічних і фізіологічних процесах. Вітаміни впливають на ріст, розвиток, обмін речовин організму і є ферментами або входять до їхнього складу. За відсутності в їжі необхідних вітамінів порушується обмін речовин і виникають захворювання – авітамінози.

Основними вітамінами є вітаміни А, В, С, D.

Вітамін А міститься у печінці, молоці і в молочних продуктах, яєчному жовтку, ікрі, риб’ячому жирі; у рослинній їжі (моркві, помідорах, гарбузі і абрикосах) міститься каротин, який перетворюється в організмі на вітамін А. При нестачі вітаміну А відбувається різке погіршення зору (особливо при поганому освітленні).

Вітаміни групи В (В1, В2, В6, В11, В12 та ін.) містяться у пивних дріжджах, оболонках насіння жита, рису, в бобових, а з тваринних продуктів – у нирках, печінці, яєчному жовтку. З цих вітамінів утворюються ферменти, що здійснюють багато важливих реакцій обміну речовин. За відсутності або нестачі в їжі вітаміну В2 розвиваються розлади нервової системи, небезпечні для життя людини. При нестачі вітаміну В2 виникають хвороби шкіри та слизових оболонок. Вітамін В6 бере участь у перетвореннях амінокислот і в обміні вуглеводів. Вітамін В12 регулює кровотворну функцію, ріст нервової тканини.

Вітамін С міститься у плодах шипшини, чорної смородини, в капусті, помідорах, моркві, картоплі й інших овочах та фруктах. Він стимулює гормональну регуляцію, процеси розвитку організму, опірність до захворювань. За його нестачі спостерігається швидка втомлюваність, запалення слизових оболонок, кровоточивість ясен.

Вітамін D є в риб’ячому жирі; він може утворюватися в шкірі людини під впливом ультрафіолетових променів. Вітамін D підвищує всмоктування солей кальцію і фосфору з кишечника, компенсуючи таким чином виведення цих речовин із кісткової тканини. За нестачі вітаміну D відбувається викривлення кісток кінцівок, деформація грудної клітки.

?2.11 Гормони – органічні речовини, здатні включатись у цикл біохімічних реакцій і регулюють процеси обміну речовин та перетворення енергії.

Їх виробляють залози внутрішньої та змішаної секреції людини і тварин. Такі залози ще називають ендокринними.

В особливих нервових (нейросекреторних) клітинах синтезуються гормоноподібні речовини – нейромедіатори (адреналін і норадреналін) та нейрогормони (окситоцин, вазопресин). Нейрогормони виробляють певні нервові клітини, вони впливають на організм так само, як і гормони. І гормони, і нейрогормони надходять у кров чи інші рідини тіла (наприклад, порожнинну рідину безхребетних тварин), які транспортують їх до різних тканин та органів. Ці біологічно активні речовини беруть участь у регуляції обміну речовин, діяльності ендокринних залоз, тонусу непосмугованої мускулатури, підтриманні гомеостазу внутрішнього середовища організму тощо.

За хімічною природою гормони та нейрогормони поділяють на три сновні групи:

• білкової природи (гормон росту соматотропін, інсулін та глюкагон);

• похідні амінокислот (адреналін, норадреналін, тироксин);

• ліпідної природи (статеві гормони та кортикостероїди).

Під контролем гормонів і нейрогормонів відбуваються всі етапи індивідуального розвитку людини і тварин, а також усі процеси їхньої життєдіяльності. Ці сполуки забезпечують пристосування до змін умов зовнішнього і внутрішнього середовища, підтримання сталості внутрішнього середовища організму, регуляцію активності ферментів. Якщо певні гормони виробляються в недостатній кількості або не виробляються взагалі, спостерігають порушення розвитку та обміну речовин організму. Надлишкове вироблення певних гормонів також негативно впливає на організм.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 473 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...