Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація тарифів



Одноставочні тарифи (one-rate of tariffs) – оплата за фактично спожиту енергію за визначеними ставками. Таким чином розраховуються з постачальниками усі побутові, сільськогосподарські, промислові споживачі, якщо їх потужність не перевищує 750 кВА. В більшості випадків одноставочні тарифи прийняті при сплаті за теплову енергію та інші енергоносії.

Двоставочні тарифи (two-rate of tariffs) – оплатаза максимум навантаження (основна ставка) незалежно від того, використовується величина цього максимуму чи ні, та плата за фактично спожиту енергію за лічильником (додаткова ставка). Такий розрахунок введений для споживачів, під’єднана потужність яких вище 750 кВА. Крупні споживачі аналогічним чином розраховуються і за теплову енергію. Багатоставочні тарифи (multi-rate of tariffs) -двоставочний тариф доповнюється диференціальною оплатою: високі тарифи в години максимуму навантаження та пільгові тарифи на електроенергію в нічні години.

Штрафні тарифи (penalty tariffs) – постійні та одноразові економічні санкції за невиконання договірних обов’язків.

Пільгові тарифи (favourable tariffs) – це пільгові тарифи на “нічну електроенергію”, преміювання (разове зниження тарифу) за збільшення коефіцієнта потужності.

За двоставочною системою тарифів сума оплати за спожиту електроенергію:

Е = То × Рм+ ТД × Ерік , (3.2)

де То – основний тариф за заявлений максимум навантаження, грн/кВт;
ТД – додатковий тариф за кожні спожиті кіловат-год, грн/кВт × год;

Рм – максимум навантаження, кВт;

Ерік – кількість спожитої енергії за рік, кВт × год.

Середня ціна на електроенергію для підприємства:

Ц = То \ hmax + ТД, (3.3)

де hmax= Ерім – кількість годин використання максимума навантаження, год/рік.

Чим більший та щільніший графік енергоспоживання і тим нижча ціна на 1 кВт×год, що є стимулом для підприємств.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 568 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...