Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік кредитних операцій



Здійснюючи господарську діяльність підприємства залучають позикові кошти шляхом отримання різних видів кредитів – банківських, комерційних, лізингових. Одним із розповсюджених видів кредитів є кредити банківських установ, які надаються суб`єктам господарювання всіх форм власності для фінансування придбання основних і оборотних засобів, в грошовій формі, з різними термінами погашення.

Взаємовідносини, тобто права, обов`язки та відповідальність сторін, між підприємством та банками обумовлюються кредитним договором, в якому визначаються об`єкти кредитування, умови одержання та погашення позик, розміри кредиту, відсоткові ставки плати за кредит та інші умови кредитування. Банк - позичальник бере на себе зобов`язання надати у розпорядження позичальнику на узгоджений термін певну суму коштів а позичальник бере на себе зобов`язання використати кошти на цілі, обумовлені договором та повернути основну суму боргу і відсотки в узгоджений строк, зі сплатою зборів та комісійних. Кредитним договором визначаються також графік погашення кредиту і відсотків, вид забезпечення кредиту, відповідальність позичальника за невиконання в зазначений термін своїх зобов`язань за кредитним договором, умови контролю цільового використання кредиту та порядок припинення дії кредитного договору.

Передбачене кредитним договором забезпечення зменшує ризик кредитних операцій для банку і здійснюється в такий спосіб як застава, порука, страхування кредитного договору, гарантія.

Порядок правового регулювання відносин між позичальником та кредитором при використанні забезпечення кредиту у вигляді застави здійснюється відповідно вимог Цивільного Кодексу України. Забезпечення кредиту у вигляді застави оформлюється окремим договором застави, в якому зазначаються предмет застави, розмір і строки виконання зобов`язання, забезпеченого заставою та інші умови договору. За рахунок заставленого майна заставодержатель (кредитор) має право у разі невиконання заставодавцем (боржником) зобов`язання задовольнити свою вимогу, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків та інших витрат, пов`язаних з порушенням зобов`язань та утриманням заставленого майна. Право застави припиняється з припиненням зобов`язання, забезпеченого заставою, реалізації предмета застави, набуття заставодержателем права власності на предмет застави, втрати предмета застави.

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним та порушення свого зобов`язання. Взаємо відносини між кредитором, поручителем і боржником, регулюються відповідно вимогам Цивільного Кодексу.

Короткострокові кредити надаються підприємствам для фінансування поточних витрат на придбання матеріалів, товарів, виплату заробітної плати працівникам та на інші господарські цілі, окрім здійснення виплат за попередніми позиками. Короткострокові кредити, як і всі поточні зобов`язання, відображують в балансі за сумою погашення.

Для обліку короткострокових позик використовують рахунок 60 «Короткострокові позики». На цьому рахунку ведеться облік розрахунків у національній та іноземній валюті за кредитами банків, строк повернення яких не перевищує дванадцяти місяців з дати балансу, та за позиками, термін погашення яких минув.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...