Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків за виплатами працівникам



У підприємства виникають зобов'язання по розрахунках з оплати праці та інших розрахунках із персоналом. За виконану персоналом роботу, відповідно трудовому договору, та за іншими виплатами на підприємстві проводять відповідні розрахунки сум заробітної плати та інших виплат працівникам, визначають джерела фінансування таких виплат та відображують зобов'язання перед персоналом та порядок їх погашення. Форми та системи оплати, порядок стимулювання працівників визначаються підприємством самостійно з урахуванням вимог діючого законодавства щодо оплати праці. Утримання із заробітної плати - внесків до фондів соціального страхування, податків з доходів фізичних осіб та інші види утримань зменшують зобов`язання перед працівниками. Погашення зобов`язання здійснюється шляхом перерахування безготівкових грошових коштів на рахунки працівників, видачі готівки з каси підприємства, а також, при натуральній оплаті, передачі товарів, готової продукції та інших активів.

Узагальнення інформації про розрахунки за виплатами працівникам, які належать як до облікового, так і до необлікового складу підприємства, - з оплати праці (за всіма видами заробітної плати, премій, допомог тощо), за не одержані в установлений строк з каси підприємства суми з виплат працівникам, за іншими поточними виплатами ведеться на рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам».

Рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам»

Дебет Кредит
Виплата основної та додаткової заробітної плати, премій, допомоги по тимчасовій непрацездатності тощо; вартість одержаних матеріалів, продукції та товарів у рахунок заробітної плати (погашення заборгованості перед працівниками за іншими виплатами); утримання податку з доходів фізичних осіб, збору єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, Нарахована працівникам підприємства основна та додаткова заробітна плата, премії, допомога по тимчасовій непрацездатності, інші належні до нарахування працівникам виплати
платежів за виконавчими документами та інші утримання з виплат працівникам  
  Кредитове сальдо - сума заборгованості за виплатами працівникам, ІV розділ пасиву Балансу, ряд.

Рахунок 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" має такі субрахунки:

661 «Розрахунки за заробітною платою»;

662 «Розрахунки з депонентами»;

663 «Розрахунки за іншими виплатами».

Заборгованість підприємства з виплат працівникам у разі одержання підприємством готівки для виплати через касу підприємства та неотримання її працівниками в установлений строк відображається за дебетом субрахунків 661 "Розрахунки за заробітною платою" і 663 "Розрахунки за іншими виплатами" та кредитом субрахунку 662 "Розрахунки з депонентами".

На субрахунку 663 "Розрахунки за іншими виплатами" ведеться облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці.

Аналітичний облік розрахунків ведеться за кожним працівником, видами виплат та утримань.

Первинними документами, які є підставою для відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій по виникненню заборгованості за виплатами працівникам та їх погашенню є розрахункові відомості, довідки - розрахунки, платіжні доручення, платіжні відомості, видаткові касові ордери.

Розглянемо на прикладі порядок відображення господарських операцій по нарахуванню заборгованості за виплатами працівникам та її погашенню.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2565 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...