Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків із постачальниками та підрядниками



Поточні зобов`язання перед постачальниками та підрядниками виникають при надходженні товарно-матеріальних цінностей на підприємство, отриманні послуг та виконанні робіт підрядниками, на підставі господарських договорів, в яких передбачаються умови постачання та зобов`язання сторін: види та номенклатура товарно-матеріальних цінностей, що поставляються, кількість, ціна, строки постачання, обсяги робіт та наданих послуг, порядок розрахунків та інше.

Завданнями обліку розрахунків із постачальниками та підрядниками є:

— правильне та своєчасне документальне оформлення розрахункових операцій;

— своєчасне і достовірне відображення розрахункових операцій в аналітичному, синтетичному та податковому обліку;

— контроль стану розрахунків з постачальниками та підрядниками.

Бухгалтерський облік розрахунків з постачальниками і підрядниками за отрима­ні товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги ведеться на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками».

За кредитом цього рахунка відображається заборгованість за отримані від постачальників і підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, а за дебетом — її погашення, сплата тощо.

Рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» має такі субрахунки:

631— «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»;

632— «Розрахунки з іноземними постачальниками»;

633— «Розрахунки з учасниками промислово-фінансової групи».

На субрахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» ведеться облік розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками і підрядниками.

На субрахунку 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» ведеться облік розрахунків з іноземними постачальниками та підрядниками за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи та надані послуги.

На субрахунку 633 — «Розрахунки з учасниками промислово-фінансової групи» ведеться облік розрахунків з учасниками промислово-фінансових груп.

Рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками»

Дебет Кредит
Погашення або списання кредиторської заборгованості Заборгованість за одержані від постачальника товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги
  Кредитове сальдо - сума поточних зобов’язань за товари, роботи, послуги на відповідну дату (ІУ розділ пасиву Балансу, ряд. 530)

Основним завданням аналітичного обліку є забезпечення контролю за станом розрахунків з кожним постачальником та підрядником, за кожним документом, який підтверджує виникнення заборгованості та її погашення.

Аналітичний облік розрахунків з постачальниками ведеться окремо за кожним постачальником у розрізі кожного документа (рахунка) про сплату (в картках чи журналі обліку розрахунків).

Підставою для здійснення бухгалтерських записів на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» є первинні документи, які підтверджують виникнення заборгованості та її погашення. Основними типовими первинними документами, які свідчать про надходження товарно-матеріальних цінностей на підприємство та виникнення заборгованості перед постачальником є накладні на відпуск товарно-матеріальних цінностей, товарно-транспортні накладні, накладні залізниці, акти про приймання матеріалів, податкові накладні, а при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності - митні декларації. При виконанні робіт та наданні послуг первинним документом є акт виконаних робіт.

Погашення заборгованості перед постачальником підтверджується платіжними документами: платіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями; акредитивами; розрахунковими чеками; векселями, видатковими касовими ордерами.

Визнання зобов`язання та відображення виникнення заборгованості в обліку здійснюється бухгалтерськими записами за дебетом рахунків та субрахунків, на яких відображаються товарно-матеріальні цінності (товари, сировина, МШП) або витрати підприємства (капітальні, поточні або майбутніх періодів)(15,20,22,28,23,91,92,93,94, 39), та за кредитом субрахунків до рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками».

Відображення суми претензії, яка направлена до постачальника або підрядника, здійснюється бухгалтерськими записами за дебетом субрахунку 374 «Розрахунки за претензіями» та за кредитом рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками».

Розглянемо на прикладі відображення господарської операції по придбанню товарно-матеріальних цінностей та виникненню зобов`язання перед постачальником.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1420 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...