Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 6.15



Перша уцінка НА. За даними активного ринку справедлива вартість об'єкта НА склала 1500 грн.

У бухгалтерському обліку щодо об'єкта НА:

— первісна вартість — 7000 грн.;

— сума накопиченої амортизації — 5000 грн.;

— залишкова вартість — 2000 грн.

Прийнято рішення про проведення переоцінки (уцінки) об'єкта НА (індекс переоцінки 1500 грн.:: 2000 грн. = 0,75), унаслідок чого сума уцінки:

­ первісної вартості склала 1750 грн. (7000 грн. - 7000 грн. х 0,75);

­ накопиченої амортизації — 1250 грн. (5000 грн. - 5000 грн. х 0,75).

У ході уцінки залишкова вартість об'єкта НА зменшилася на 500 грн. (1750 грн. - 1250 грн. або 2000 грн. - 1500 грн.).

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  При проведенні першої уцінки, (що провадиться вперше) відображено зменшення      
1.1 залишкової вартості об'єкта НА 975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій» 12 «Нематеріальні активи»  
1.2 суми накопиченої амортизації щодо об'єкта НА 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів» 12 «Нематеріальні активи»  

Приклад 6.16.

Подальша (чергова) переоцінка НА. Припустимо, при проведенні подальшої (другої) переоцінки, цей (раніше уцінений) об'єкт НА дооцінюється, оскільки його справедлива вартість за даними активного ринку перевищує залишкову вартість. При цьому сума дооцінки залишкової вартості перевищує суму раніше проведеної уцінки і становить 750 грн., а сума дооцінки накопиченої амортизації склала — 1875 грн.

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
При проведенні подальшої дооцінки:
1.1 суму дооцінки залишкової вартості об'єкта НА (у межах суми раніше проведеної уцінки) віднесено на доходи 12«Нематеріальні активи» 746 «Інші доходи від звичайної діяльності»  
1.2 суму дооцінки, що перевищує суму попередньої уцінки, віднесено на збільшення додаткового капіталу 12«Нематеріальні активи» 423 «Дооцінка активів»  
1.3 відображено дооцінку суми накопиченої амортизації 12«Нематеріальні активи» 133«Накопичена амортизація нематеріальних активів»  

Зменшення корисності НА

Зменшення корисності НА регулюється пп. 32 - 33 П(С)БО 8 і П(С)БО 28. Одним із принципів ведення обліку та складання фінансової звітності є принцип обачності, згідно з яким активи підприємства не повинно бути завищено. У зв'язку з цим виникає необхідність в оцінці можливого зменшення корисності активу. І якщо залишкова вартість активу перевищує суму очікуваного відшкодування, то говорять про втрату економічної вигоди та зменшення корисності активу.

Оцінка зменшення корисності активів провадиться підприємством на дату річного балансу, за умови, що є ознаки, які свідчать про таке зменшення (їх перелічено в п. 6 П(С)БО 28).

Для оцінки зменшення корисності потрібно знати суму очікуваного відшкодування активу, яка визначається як найбільша з двох оцінок: чистої вартості реалізації активу чи справжньої вартості майбутніх чистих грошових надходжень від активу (п. 4 П(С)БО 28).

У бухгалтерському обліку відображення зменшення корисності об'єкта НА залежить від того, переоцінювався раніше такий об'єкт чи ні.

­ якщо об'єкт НА не переоцінювався, то втрати від зменшення корисності об'єкта НА включаються до складу інших витрат підприємства (дебет субрахунка 977 «Інші витрати звичайної діяльності») з одночасним збільшенням суми накопиченої амортизації щодо такого об'єкта (кредит субрахунка 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів»);

­ якщо об'єкт НА раніше вже переоцінювався, то зменшення корисності щодо такого об'єкта відображається в порядку, передбаченому п. 23 П(С)БО 8.

Після визнання витрат від зменшення корисності НА нарахування амортизації здійснюється виходячи з нової балансової (залишкової) вартості активу та переглянутого (у разі зміни) строку його корисного використання.

Якщо згодом на чергову дату річного балансу ознаки зменшення корисності припинили існування, і виявляється, що сума очікуваного відшкодування зростає і перевищує залишкову вартість, то підприємство визначає вигоди від відновлення корисності активу. Причому важливо пам'ятати, що при відновленні корисності балансову вартість активу не може бути збільшено більше, ніж вона була до зменшення корисності. Тобто відновлення корисності відбувається в межах її попереднього зменшення. У бухгалтерському обліку вигоди від відновлення корисності визнаються доходом (кредит субрахунка 742) з одночасним зменшенням суми накопиченої амортизації (дебет субрахунка 133), а за раніше переоцінюваними об'єктами НА — у порядку, передбаченому п. 23 П(С)БО 8.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...