Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 6.8



Згідно з ліцензійним договором підприємство придбало виключну ліцензію на право використання торговельної марки терміном 5 років. В договорі зазначено, що ліцензіат не має права продавати, передавати чи відчужувати торговельну марку іншим особам. Винагорода за отримані права складає: разовий (паушальний) платіж за ліцензію 30 000 грн. та щомісячні платежі в розмірі 3% від чистого доходу від реалізації товарів з використанням товарного знака (умовно 2000 грн.)

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  Отримано права на використання товарного знаку 123 «Права на комерційні позначення» 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»  
  Перераховано разовий платіж 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» 311 «Поточні рахунки в національній валюті»  
  Нараховано місячний платіж 91 «Загальновиробничі витрати», 93 «Витрати на збут» 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»  
  Перераховано платіж ліцензіа 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» 311«Поточні рахунки в національній валюті»  

Якщо право на використання торговельної марки отримується за договором концесії (франчайзингу), то крім разового і періодичного платежу, підприємство сплачує за послуги франчайзера та платежі до загального рекламного фонду франшизної системи. Останні можуть бути елементом роялті.

6.5. Облік амортизації нематеріальних активів

Амортизація є систематичним розподілом вартості необоротних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації). Нарахування амортизації нематеріальних активів (крім права постійного користування земельною ділянкою) здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс).

При визначенні строку корисного використання об'єкта НА враховуються (п. 26 П(С)БО 8):

­ строки корисного використання подібних активів;­ моральний знос, що передбачається;­ правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання;­ очікуваний спосіб використання нематеріального активу підприємством;­ залежність строку корисного використання нематеріального активу від строку корисного використання інших активів підприємства.

Після завершення встановленого підприємством строку об'єкт НА, як і раніше, має споживчу цінність і використовується в діяльності підприємства, то його амортизацію може бути продовжено і надалі, з урахуванням окремих нюансів бухгалтерського обліку (проведенням переоцінки та встановленням нового строку корисного використання).

Метод амортизації НА обирається підприємством самостійно виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо ж такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується прямолінійним методом. При цьому розрахунок амортизації при застосуванні відповідних методів нарахування здійснюється відповідно до П(С)БО. Отже, підприємство для нарахування амортизації НА в бухгалтерському обліку має право вибрати будь-який з методів. При цьому на розсуд підприємства, до різних об'єктів НА можуть застосовуватися різні методи амортизації.

Рис.6.1. Методи амортизації нематеріальних активів

Якщо в наступному періоді очікується зміна строку корисного використання НА чи зміна умов отримання майбутніх економічних вигод, то строк корисного використання НА і метод його амортизації в кінці звітного року переглядаються. При цьому амортизація НА нараховується виходячи з нового методу і строку використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін. А амортизація, нарахована за минулі періоди, не коригується.

Вартість, що амортизується. Амортизується первинна (переоцінена) вартість об'єкта НА, зменшена на величину ліквідаційної вартості об'єкта. При цьому, як передбачено п. 28 П(С)БО 8, при розрахунку вартості, що амортизується, ліквідаційна вартість НА прирівнюється до нуля, за винятком двох випадків:

­ коли існує невідмовне зобов'язання іншої особи щодо придбання об'єкта НА в кінці строку його корисного використання;

­ коли ліквідаційну вартість може бути визначено на підставі інформації існуючого активного ринку і очікується, що цей ринок існуватиме на момент закінчення строку корисного використання об'єкта НА.

Нарахування амортизації в бухгалтерському обліку на НА провадиться щомісячно і:

­ починається —з місяця, наступного за місяцем, в якому НА введено в господарський оборот

­ припиняється — з місяця, наступного за місяцем вибуття НА.

У бухгалтерському обліку сума нарахованої за об'єктами НА амортизації відображається на субрахунку 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів» з віднесенням суми амортизаційних відрахувань до витрат звітного періоду, залежно від призначення та цілей використання об'єктів НА.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...