Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Внесення НА до статутного капіталу



Операція з внесення нематеріального активу до статутного капіталу підприємства багато в чому схожа з продажем НА. Тому в цьому випадку також необхідно нематеріальні активи, які підлягають внесенню до статутного капіталу, відобразити у складі оборотних активів на субрахунку 286. Разом з тим їй властиві певні особливості. На відміну від продажу, внесок нематеріальних активів до статутного капіталу передбачає отримання компенсації у вигляді корпоративних прав. Інакше кажучи, підприємство здійснює фінансову інвестицію.

Фінансові інвестиції — це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку, зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора (п. 4 П(С)БО 2 «Баланс» ). Довгостроковими є фінансові інвестиції, які отримуються на період більше одного року і не можуть бути вільно реалізовані. Для узагальнення інформації про довгострокові фінансові інвестиції підприємства призначено рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Вартість НА, який передається як внесок до статутного фонду, узгоджується засновниками та відображається в засновницьких документах. Така вартість називається справедливою, вона може перевищувати залишкову вартість НА, а може бути нижчою за неї.

Разом з тим існують особливості відображення на рахунках бухгалтерського обліку операції з унесення до статутного капіталу лише прав користування НА. При цьому списання з балансу нематеріальних активів не відбувається, а при передачі прав користування виникають доходи майбутніх періодів (майбутні платежі роялті), які відобразяться на рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів». Отже, рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» кореспондуватиме з рахунком 69 «Доходи майбутніх періодів». Сума нарахованих платежів роялті буде відображатися у складі операційних доходів на субрахунку 719 «Інші доходи операційної діяльності»).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...