Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік вибуття виробничих запасів



Як правило, придбані підприємством запаси, використовуються для виробничих потреб або на інші господарські цілі. Вартість виданих у виробництво запасів включається до витрат звітного періоду.

Кореспонденція рахунків з обліку вибуття запасів наступна:

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
  Витрачено запаси на виробництво для підприємств, що не використовують рахунки класу 8 "Витрати за елементами" 23 «Виробництво» 20 «Виробничі запаси»
  підприємств, що використовують рахунки класу 8 "Витрати за елементами" 80 "Матеріальні витрати" 20 «Виробничі запаси»
  Списані виробничі запаси на капітальне будівництво 15 «Капітальні інвестиції» 20 «Виробничі запаси»
  Витрачено запаси для виправлення виробничого браку 24 «Брак у виробництві» 20 «Виробничі запаси»
  Витрачено запаси (крім підприємств, що використовують рахунки класу 8 "Витрати за елементами") для:    
  - загальновиробничих потреб підприємства 91 «Загальновиробничі витрати» 20 «Виробничі запаси»
  - загальногосподарських потреб підприємства 92 «Адміністративні витрати» 20 «Виробничі запаси»
  - забезпечення збуту продукції 93 «Витрати на збут» 20 «Виробничі запаси»
  - виконання досліджень та розробок 941 "Витрати на дослідження і розробки" 20 «Виробничі запаси»
  - утримання об'єктів житлово-комунального господарства і об'єктів соціально-культурного призначення 949 "Інші витрати операційної діяльності" 20 «Виробничі запаси»
  Витрачено запаси для використання в процесі капітального будівництва або поліпшення, модернізації, модифікації основних засобів 15 "Капітальні інвестиції" 20 «Виробничі запаси»
  Відпущено зі складу запаси у переробку стороннім організаціям 206 "Матеріали, передані в переробку" 201 "Сировина й матеріали"
  Витрачено запаси для підготовки та освоєння нових видів продукції, технологій, виробництв та агрегатів (пускові витрати) 39 "Витрати майбутніх періодів" 20 «Виробничі запаси»
  Виявлено нестачі та втрати від псування запасів в результаті інвентаризації 947 "Нестачі і втрати від псування цінностей" 20 «Виробничі запаси»
  Одночасно зарахована на позабалансовий рахунок балансова вартість списаних сум нестачі та втрат від псування запасів до прийняття рішення про конкретних винуватців На позабалансовому рахунку 072 "Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей" здійснюється запис про збільшення сум невідшкодованих нестач і втрат від псування запасів  
  Безоплатно передані запаси 949 "Інші витрати операційної діяльності" 20 «Виробничі запаси»
  нарахована сума податкового зобов'язання ПДВ за операцією 949 "Інші витрати операційної діяльності" 641 «Розрахунки за податками»
  Списано за розрахунком розподілену величину транспортно-заготівельних витрат (у разі їх узагальнення на окремому субрахунку обліку запасів) 23 "Виробництво" 20 «Виробничі запаси»
  Списано втрати запасів, понесені внаслідок надзвичайних подій 99 "Надзвичайні витрати" 20 «Виробничі запаси»
  Списано суму, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їх реалізації 946 "Втрати від знецінення запаси" 20 «Виробничі запаси»

У разі недоцільності використання виробничих запасів для власних господарських потреб, підприємство може прийняти рішення щодо їх реалізації. Відповідно до Інструкції № 291, за кредитом рахунків обліку доходів відображається сума доходів від реалізації, отриманих підприємством (з урахуванням сум податку на додану вартість). Дохід у бухгалтерському обліку виникає в момент відвантаження товарно-матеріальних цінностей (метод нарахувань). Згідно з П(С)БО 15 «Дохід», не визнається доходом сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, які підлягають перерахуванню в бюджет. Тому сума ПДВ, нарахована під час реалізації, повинна бути виключена з доходу підприємства. Списуються реалізовані виробничі запаси зі складу за собівартістю, яка визначається за методом оцінки вибуття запасів, зафіксованим у наказі про облікову політику.

При реалізації виробничих запасів складається наступна кореспонденція рахунків:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 852 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...