Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік малоцінних та швидкозношувальних предметів



Відповідно до вимог П(С)БО 9 до складу запасів належать малоцінні та швидкозношувані предмети (далі – МШП), що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року.

Для визначення тривалості операційного циклу необхідно керуватися Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 "Баланс", пунктом 4 якого визначено, що під операційним циклом розуміють проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності і одержанням коштів від реалізації вироблених з них продукції, робіт і послуг.

До малоцінних та швидкозношуваних предметів належать, зокрема: інструменти, господарський інвентар, спеціальний одяг, спеціальне взуття, білизна тощо.

Відповідно до п.9 П(С)БО 9 первісною вартістю МШП, як і інших запасів придбаних за плату, є собівартість, яка складається з таких фактичних витрат:

- суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків;

- суми ввізного мита;

- суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству;

- затрати на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування МШП до місця їх використання;

- інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням МШП і доведенням їх до стану, в якому вони придатні до використання у запланованих цілях.

Придбані або власно виготовлені предмети, як правило, повинні надходити на склад підприємства. Передача їх безпосередньо в експлуатацію не рекомендується. З метою підвищення рівня зберігання до передавання в експлуатацію бажано проводити маркування спецодягу, виробничого і господарського інвентарю, кухонного посуду та інших малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів ведеться в місцях зберігання за матеріально відповідальними особами в книгах або картках складського обліку.

Малоцінні та швидкозношувані предмети передаються від однієї матеріально відповідальної особи до іншої матеріально відповідальної особи на підставі накладних (внутрішньогосподарського призначення) або лімітно-забірних карток.

До моменту ліквідації МШП ведеться оперативний кількісний облік таких предметів за місцями експлуатації та відповідальним особам протягом терміну їх фактичного використання.

Для визначення непридатності предметів для їх подальшого використання і оформлення необхідної документації на списання керівником підприємства створюється постійно діюча комісія. Комісія складає акти на списання виробничого та господарського інвентарю.

За наявності значної номенклатури малоцінних та швидкозношувальних предметів слід використовувати первинні документи, форми яких затверджені наказом Міністерства статистики України від 21.06.96 р. № 193 (форми № М-4, М-8, М-9, М-11, М-12), наказом Міністерства статистики України від 22.05.96 р. №145 (форми № МШ-1, МШ-2, МШ-3, МШ-4, МШ-5, МШ-6, МШ- 7, МШ-8).

Для узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних та швидкозношуваних предметів, що належать підприємству та знаходяться у складі запасів призначено рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувальні предмети» (рис. 4.2).
Рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувальні предмети»
Дебет Кредит
відображаються за первісною вартістю придбані (отримані) або виготовлені малоцінні та швидкозношувані предмети   відпуск малоцінних та швидкозношуваних предметів в експлуатацію зі списанням на рахунок обліку витрат, а також списання нестач і втрат від псування таких предметів.
Сальдо означає залишок малоцінних та швидкозношувальних предметів  

Рис. 4.2. Структура рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»

Аналітичний облік малоцінних та швидкозношуваних предметів ведеться за видами предметів по однорідних групах, установлених, виходячи з потреб підприємства.

Господарські операції з руху малоцінних та швидкозношуваних предметів відображають за такою кореспонденцією рахунків:

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Облік надходження МШП
  Отримано МШП від постачальників-платників ПДВ з наступною оплатою:
  - на вартість МШП без ПДВ 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»
  - на суму податкового кредиту з ПДВ 641 «Розрахунки за податками» 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»
  Придбано і оприбутковано МШП через підзвітних осіб:
  - за вартістю МШП без ПДВ 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
  - на суму податкового кредиту з ПДВ 641 «Розрахунки за податками» 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
  Оприбутковано МШП, виготовлені на підприємстві 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 23 «Виробництво»
  Оприбутковано МШП, отримані від учасника (засновника)підприємства за їх справедливою вартістю 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 46 «Неоплачений капітал»
  Оприбутковано безоплатно отримані МШП за їх справедливою вартістю 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів»
  Оприбутковано МШП, раніше не враховані на балансі, а також надлишки запасів, виявлених при інвентаризації 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 719 "Інші доходи від операційної діяльності"
  Відновлено раніше списану величину вартості запасів внаслідок зростання їх чистої вартості реалізації 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» 719 "Інші доходи від операційної діяльності"
Вибуття МШП
  Списання МШП на:    
  - виробництво 23 «Виробництво» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  - загальновиробничі потреби 91 «Загально виробничі витрати» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  - адміністративні потреби 92 «Адміністративні витрати» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  - забезпечення збуту продукції 93 «Витрати на збут» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  - капітальне будівництво 15 «Капітальні інвестиції» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  Реалізація МШП з наступною оплатою:    
  - визнано дохід від реалізації 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів»
  - нараховано податкове зобов’язання по ПДВ 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» 641 «Розрахунки за податками»
  - списано собівартість реалізованих МШП 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  Передані безоплатно МШП:    
  - списано МШП за балансовою вартістю 949 «Інші витрати операційної діяльності» 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  - нараховано податкове зобов’язання по ПДВ 949 «Інші витрати операційної діяльності» 641 «Розрахунки за податками»
  Передано МШП як внесок до статутного капіталу іншого підприємства:    
  - собівартість фінансової інвестиції, що вказана у статутних документах 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» 68 "Розрахунки за іншими операціями"
  - списано собівартість переданих МШП 943 "Собівартість реалізованих виробничих запаси" 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
  - визнано дохід від реалізації переданих МШП 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів»
  - нарахована сума податкового зобов'язання ПДВ за операцією 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» 641 «Розрахунки за податками»
  - проведено закриття рахунків 68 "Розрахунки за іншими операціями" 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»
  Списано суму, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їх реалізації 946 "Втрати від знецінення запасів" 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
6. Виявлено нестачі та втрати від псування МШП в результаті інвентаризації * 947 "Нестачі і втрати від псування цінностей" 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»
* Одночасно зарахована на позабалансовий рахунок 072 "Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей" балансова вартість списаних сум нестачі та втрат від псування запасів до прийняття рішення про конкретних винуватців

Малоцінні та швидкозношувані предмети, що придбані за рахунок коштів цільового фінансування, оприбутковують на рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» в загальному порядку. При цьому дебетується рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» і кредитується рахунок 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». При використанні МШП робиться зворотна кореспонденція рахунків, тобто дебетується рахунок 48 і кредитується рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 579 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...