Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтетичний і аналітичний облік виробничих запасів



Для узагальнення інформації про наявність і рух виробничих запасів призначено рахунок 20 «Виробничі запаси» (рис. 4.1)

Рахунок 20 «Виробничі запаси»
Дебет Кредит
Надходження запасів на підприємство, їх дооцінка Використання запасів на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробку, відпуск (передачу) на сторону, уцінка тощо
Сальдо означає залишок виробничих запасів  

Рис. 4.1. Структура рахунку 20 «Виробничі запаси»

Рахунок 20 «Виробничі запаси» має такі субрахунки:

201 Сировина й матеріали;

202 Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби;

203 Паливо;

204 Тара й тарні матеріали;

205 Будівельні матеріали;

206 Матеріали, передані в переробку;

207 Запасні частини;

208 Матеріали сільськогосподарського призначення;

209 Інші матеріали.

201 «Сировина й матеріали» — для відображення наявності та руху сировини й основних матеріалів, які входять до складу продукції, що виготовляється, або є необхідними компонентами при її виготовленні. На цьому субрахунку ведеться облік основних матеріалів, які використовуються підрядними будівельними організаціями при здійсненні будівельно-монтажних, ремонтних робіт, облік допоміжних матеріалів, які використовуються під час виготовлення продукції або для господарських потреб, технічних цілей та використання у виробничому процесі.

202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби» —для відображення та руху купівельних напівфабрикатів, готових комплектуючих, придбаних для комплектування продукції, що випускається, які потребують додаткових витрат праці для їх оброблення або для збирання, а також спеціальне обладнання та інструменти, пристрої та інші прилади, придбані науково-дослідними та конструкторськими підприємствами для проведення наукових робіт за визначеною науково-дослідною або конструкторською темою.

203 «Паливо» — для обліку наявності та руху палива, що купується для технологічних потреб експлуатації транспортних засобів, а також для виробництва енергії та опалення будівель. На цьому субрахунку також обліковуються оплачені талони на бензин, дизельне паливо, газ і мастильні матеріали. Якщо деякі види палива використовуються одночасно як матеріали і як паливо, то їх можна обліковувати на субрахунку «Сировина й матеріали» і на субрахунку «Паливо» — за ознакою переважного використання на цьому підприємстві.

204 «Тара й тарні матеріали» — для відображення наявності та руху всіх видів тари, крім, тари, яка використовується як господарський інвентар, а також матеріали й деталі, які використовують для виготовлення тари та її ремонту.

205 «Будівельні матеріали» — підприємства-забудовники можуть відображати рух будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, обладнання та комплектуючих виробів, які підлягають монтажу, та інших запасів, необхідних для виконання будівельно-монтажних робіт, виготовлення будівельних деталей і конструкцій.

На цьому субрахунку не враховується обладнання, що не потребує монтажу: транспортні засоби, верстати, будівельні механізми, сільськогосподарські машини, виробничий інструмент, вимірювальні та інші прилади, виробничий інвентар тощо. Витрати на придбання такого обладнання, що не потребує монтажу, відображаються безпосередньо на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» під час надходження їх на склад чи інше місце зберігання, експлуатації. Устаткування й будівельні матеріали, передані підрядникові для монтажу й виконання будівельних робіт, списуються з субрахунку 205 на рахунок 15 «Капітальні інвестиції» після підтвердження їхнього монтажу й використання.

206 «Матеріали, передані в переробку» — призначений для обліку матеріалів, переданих на переробку на сторону. Витрати на переробку матеріалів, що оплачуються стороннім підприємством, відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих з переробки.

207 «Запасні частини» —для обліку придбаних чи виготовлених запасних частин, готових деталей, вузлів, агрегатів, які використовуються для проведення ремонтів, заміни зношених частин машин, обладнання, транспортних засобів, інструменту, а також автомобільних шин у запасі та обороті. На цьому субрахунку можна вести облік обмінного фонду повнокомплектних машин, устаткування, двигунів, вузлів, агрегатів, що створюються в ремонтних підрозділах підприємств, на ремонтних підприємствах.

208 «Матеріали сільськогосподарського призначення» — для обліку мінеральних добрив, отрутохімікатів для боротьби зі шкідниками й хворобами сільськогосподарських культур, біопрепаратів, медикаментів, хімікатів, що використовуються для боротьби з хворобами сільськогосподарських тварин. Тут також можуть відображатися саджанці, насіння та корми (купівельні та власного вирощування), що використовуються для висаджування, посіву та відгодівлі тварин безпосередньо в господарстві.

209 «Інші матеріали» — для обліку відходів виробництва (обрубків, обрізків, стружки тощо), невиправного браку, матеріальних цінностей, одержаних від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали, палива або запасних частин (металобрухт, утиль), зношених шин, бланків суворого обліку тощо.

Матеріальні цінності, що прийняті підприємством на відповідальне зберігання, переробку (давальницька сировина), комісію обліковуються на позабалансовому рахунку 02 “Активи на відповідальному зберіганні”.

Аналітичний облік виробничих запасів в бухгалтерії ведеться у розрізі місць зберігання, матеріально відповідальних осіб та видів запасів.

Облік надходження виробничих запасів. Запаси на підприємство можуть надходити в результаті придбання за плату; виготовлення власними силами підприємства; внесення до статутного капіталу підприємства; безоплатного отримання; обміну на подібні або неподібні запаси.

Розглянемо приклад відображення в бухгалтерському обліку операцій з придбання виробничих запасів за грошові кошти.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...